måndag 17 oktober 2022

Sinnesro

Digital sinnesstörning

Jag har full förståelse för att allt fler människor i den utvecklade världen har allt svårare att finna sinnesro. Det digitala samhället är fantastiskt på många sätt. Samtidigt är "ständigt uppkopplat" också något extremt stressfullt för väldigt många. Och alla dem av oss som avslutar kvällarna med att surfa en stund får vetenskapligt bevisat en mycket sämre sömn än vad vi behöver för vårt välmående. Särskilt om man läser alla ”spyor” som vissa ägnar sig åt på sociala medier.

"I dag får tiotusentals barn sömnmedel. På tio år har antalet nästan femdubblats, skriver Svenska Dagbladet. 2011 fick 16 102 unga, i åldrarna 0-19 år, sömnmedel och lugnande medel utskrivet. 2021 var siffran 83 768. Vi talar alltså om 83 768 barn och ungdomar som har förlorat kontrollen över sin sömn. En del av dem går bara i förskolan. Det vanligaste är att barn får melatonin, ett hormon. Det är inga tunga grejer. Men det gör detsamma, det är ändå extremt problematiskt. För det första vet man inte vad melatoninbehandling av barn ger för långtidseffekter. För det andra – vanan! Redan som barn lär de sig att sömnen är bortom deras kontroll, något som kommer i pillerform. Jättekul för läkemedelsbolagen. En tragedi i övrigt." 

"Varför ökar då förskrivningen? SvD nämner de vanliga bovarna: stress, psykisk ohälsa, stillasittande och skärmanvändning. Den vanligaste storboven, kan man väl lista ut med lilltån, är skärmarna. Skärmar leder till stillasittande som leder till psykisk (och fysisk) ohälsa. Sociala medier leder till stress och ångest, särskilt hos flickor. Datorspelande går ut över skolarbete och läsning, särskilt hos pojkar. Skärmljuset och sociala medier och streamingtjänster leder sammantaget till: sömnproblem. Som leder till stress och psykisk ohälsa. Och. Så. Vidare. I en ändlös, destruktiv loop. Men det kan avhjälpas! Det kallas för sömnhygien. Bland annat bör skärmar – tv, spel, dator, mobil, surfplatta – stängas av minst en timme före läggdags. Och självklart ska barn och skolungdomar inte ha mobilen eller någon annan förbaskad skärm i sovrummet under natten."

https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/foraldrar-maste-ta-ansvar-for-barnens-somn/

Det är hög tid för mig och mina nära och kära att tillämpa en mycket hårdare diciplin kopplat till mobiltelefoner och dess användande. Då kommer vi må mycket bättre. Då kommer vi lära oss mycket mer. Bra djup sömn har stor betydelse för vårt välmående.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar