Äldres kraft
Människor satsar massor på att försöka se bra ut. Vi till och med i stora tal ”fuska” med smink och skönhetsoperationer. Jag dömer ingen som vill ägna sig åt det. Det yttre har betydelse men det inre är mycket viktigare. Det inre kan man likna vid det viktigaste man har, den man är. Och det är i vårt inte som våra kunskaper och erfarenheter sitter. Det vill säga guldet som gör oss intressanta för varandra och arbetsmarknaden. Det är det inre som mest påverkar våra beteenden och vårt välmående. Och i takt med att vi har förmånen att åldras kan det bli som jag att man blir allt tunnhårigare och rynkigare. Så länge inte allvarliga sjukdomar drabbar oss åldras många med mycket erfarenheter, kunskaper och engagemang. Och med hjälp av regelbundna fysiska aktiviteter, rimligt bra kostvanor, mediciner och operationer kan vi länge, på många sätt, bidra till en positiv samhällsutveckling. I nedan länk hittar du råd om hur du håller dig rimligt hälsosam länge i ditt unika liv.
https://www.ageuk.org.uk/information-advice/health-wellbeing/mind-body/10-tips-for-ageing-better/
Jordens befolkning blir allt äldre. I grunden är det mycket positivt eftersom fler får chansen att leva vårt enda liv längre tid. Samtidigt blir det ett samhällsproblem om man Inge gör det till det positiva faktum det är. Det räcker inte med att, som Reinfeldt började prata om, höja pensionsåldern. Framförallt måste äldre i större utsträckning och generellt ses som tillgångar. Och våra äldsta måste uppmuntras att konsumera mera på nya sätt så att de viktiga konsumtionshjulen snurrar mer bland människor som redan har det mesta. Åldersutvecklingen är inget svenskt fenomen, det sker runt om på vår jord. Redan 1991 deltog jag i ett hälsoprojekt i Tokyo, Japan, som handlade om hur de skulle kunna skapa ett bra liv även för våra allra åldersrika. Blir du och jag så rika? Kanske, kanske inte. Att hitta roller inom arbetsmarknaden så länge som hälsomässigt möjligt visade sig vara mycket viktigt för japaner. Och japaner pensionerar sig också mycket senare än svenskar. En del av deras kultur är att bidra till lagets välbefinnande och därför är arbetsinsatser viktiga.
https://www.research.colostate.edu/healthyagingcenter/2022/01/28/aging-around-the-world/
I The Economist publicerade de en ranking av olika länders kulturer i förhållande till äldre invånare. Det är bedrövligt att Sverige tillhör de sämsta länderna i världen avseende respekt för våra äldres erfarenheter och förmågor. I det senaste numret av tidningen beskriver de också Tysklands akuta behov av kvalificerad yngre arbetskraft för att hantera massiva pensionsavgångar.
”A pair of surveys in the second quarter of this year illustrate the trend. The Institute for Employment Research, a government agency, estimated job vacancies in Germany at a record 1.93m, 66% more than last year. Meanwhile ifo, a think-tank in Munich, found that 49.7% of German companies cannot secure enough skilled workers, up from 30% in 2019 and the highest level since the surveys started in 2009.”
Det är hög tid för det svenska samhället att ställa om till ett mycket äldrevänligare samhälle. Och ett samhälle som välkomnar och inkluderar självförsörjande specialistinvandring. Svensk arbetsmarknad är inte allt för olik den tyska. Vår nya nationella regering måste fatta det. Under ytan har väldigt många av våra äldsta mycket mer att ge än vad de tillåts göra idag. De samhällsekonomiska vinsterna av att bättre ta till vara den kraften än nu är stora.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar