måndag 31 oktober 2022

Ideellt engagemang

Pengar, pengar och pengar

Det är mycket som varit intressant under oktober 2022. På flera sätt en av mitt livs mest intressanta månader. Både ur ett politiskt perspektiv och ur ett affärsmässigt. Tre intressanta och mycket framgångsrika avtal var jag med om att få på plats under en och samma månad. Samtliga tre av positiv betydelse för Uppsalas möjliga utveckling. Jag är i desperat behov av lite vila. Min tid som kommunalråd i Uppsala tar slut idag. Timarvodet det sämsta jag någonsin haft men ack så meningsfullt att fullt ut få tjäna Uppsalaborna. Att jag från och med imorgon inte är kommunalråd borde innebära mer egen tid framöver. Vi får se… 

Ideellt engagemang har alltid varit en del av mitt liv. Mitt ideella engagemang för ett bättre Uppsala har varit omfattande sedan jag flyttade tillbaka till Uppsala från Tokyo. Mycket ideell tid har satsats i Företagarna, Invånarkraft, Connect, Uppsala Universitets Innovation, Rotary, U!Club! och Utvecklingspartiet demokraterna. Samtliga engagemang för att bidra till ett innovativare, företagsammare, tryggare och mer inkluderande Uppsala. Personligen har jag aldrig lidit av alla dessa ideella timmar för Uppsalabornas bästa, tvärt om. 

Vem är bäst på att bidra till vårt samhälles generella välståndsutveckling? Det finns inte ett svar på den frågan. Alla fritidsledare inom idrottens och kulturens värld gör imponerande insatser. Ett samhälle kan bara utvecklas framgångsrikt om många lokala krafter samverkar för att det ska hända. Samtidigt har enskilda individer alltid stor betydelse för hur väl ett samlat samhälle lyckas. Till exempel Anders Walls insatser för att uppmuntra och stimulera unga företagsamma människor ska inte underskattas i sin betydelse. Ett bra exempel på hur ”gott om pengar” kan göra mer än egoistisk nytta. 

Avgör mängden pengar hur lyckliga vi är? Den som frågade Elvis Presley, Whitney Huston eller Michael Jackson kanske fick ett svar. Finns en lyckogräns kopplad till hur mycket man tjänar per månad? Det finns gott om studier om detta. Nu är återigen en ute på "marknaden". Den kreativa och produktiva doktorn på Handelshögskolan i Stockholm, Kjell A. Nordström fyller på med perspektiv på detta faktum nedan.

"Vi människor är egentligen inget mer än kringvandrande apor som vill byta grejer med varandra. Det menar Kjell A Nordström, doktor i ekonomi, forskare, föreläsare och aktuell med boken Momentum tillsammans med Per Schlingmann. För när vi för flera miljoner år sedan upptäckte att vi kan byta grejer med varandra, och att det är livsförbättrande, insåg vi inte bara att vi kan skapa värde…

– Vi människor upptäcker då att man kan skapa lycka. Den upptäckten blir vi nog beroende av, så till den grad att idag 2,5 miljoner år senare så skulle några säga att det spårat ur totalt, säger Kjell i vår podd "En påse pengar" och tillägger:

– Vi är beroende av vårt lyckosökande, vårt shoppande, bytande, handlande. Som ytterst handlar om att skapa ett bättre liv."

Samtidigt menar Kjell att allt som du hört om att pengar inte skänker lycka är påhittat.

– Pengar är en slags frusen lycka som man kan tina upp i små doser och byta mot det som för stunden gör livet bättre. Frånvaro av pengar sänker livets kvalité, det finns det idag massor av forskning som visar. Alla de här sägningarna som finns som antyder att rika människor skulle vara olyckliga eller må dåligt det är bara besvärjelser som vi har hittat på för att göra fattigdomen uthärdlig, säger han.

Så hur hög inkomst bör man då satsa på för att bli som lyckligast?

– Det finns en brytpunkt och upp till den blir vi lyckligare, krona för krona. Här i Sverige ligger den brytpunkten någonstans mellan 50 000 och 70 000 kronor per månad, sen händer det inte så mycket mer om man tillför en krona till, det blir inte så mycket roligare, säger Kjell."

https://www.skandia.se/om-oss/nyheter/nyhetsarkiv/2022/forskaren-sa-hog-lon-maxar-din-lycka/

Jag kommer alltid engagera mig ideellt i en eller annan form. Jag mår bra av att känna att jag inte hamnat i girighetens fälla. Det är få av dem som blivit extremt rika som drivits av att bli rika. De har framförallt drivits av en idé om att lösa ett stort problem, att förverkliga en företagsidé eller att bli världsbäst inom en idrott. För de människorna blir mycket pengar ett resultat om de lyckas. Ett kausalt samband. Vem vet, om trettio år kanske den dåvarande kommunstyrelsens ordförande officiellt erkänner att det var Utvecklingspartiet demokraternas insatser mellan 2023-2026 som lyfte Uppsala till en av världens i särklass bästa samhällen att leva i. Så kan det bli.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar