fredag 7 oktober 2022

Imperiebyggen

Hur Great är Great Britain?

Jag behöver lämna Uppsala och både vila upp mig samt samla intryck för framtida insatser. Det är oroliga och röriga tider på många sätt i vår nutid. Och maktförhandlingarna i Uppsala är olustiga på många sätt. Det som kan tyckas enkelt och självklart för oinsatta betraktare är inte enkelt när man vet hur sakläget i politiken är i verkligheten. Utvecklingspartiet Demokraternas arbete går ut på att utveckla Uppsala framgångsrikt för dagens och morgondagens Uppsalabor. Storbritanniens snabba tillbakagång är ett bra exempel som man kan lära sig av för att undvika att göra samma misstag. Rysslands fruktansvärda försök att åter bli en stormaktsimperium är ett annat exempel. Ordspråket ”Den som gapar efter mycket mister oftast hela stycket” är passande. Och i Uppsala har inte UP något att förlora utan bara en unik chans att öppna upp Uppsala för bästa möjliga utveckling framåt givet det parlamentariska läget.  Det är irriterande att många personer inte anser att sakfrågorna är viktigast när ett nytt styre för Uppsala ska formas. 

Samhällens uppgång och fall finns det gott om berättelser om. Inte minst runt om i Sverige. En av dessa berättelser är berättelsen om Storbritannien. Det är en makalös berättelse. En berättelse som också inkluderar vikingarna som med sin kultur sannolikt bidrog till att Storbritannien utvecklades till en av jordens största imperier någonsin. 

Expressens ledare skriver läsvärt om hur Storbritanniens nya ledare redan spårat ur. Det är irriterande hur ideologiskt idiotiska vissa personer och partier beter sig. Oavsett vilken ideologi man förälskat sig i. Verkligheten måste alltid finns med i ekvationen. Jag skulle gärna sänka höga skatter i Uppsala kommun. Det är dock helt fel kortsiktigt då skola, vård och omsorg har stora bekymmer som måste lösas genom förändrade arbetssätt. Förändrade arbetssätt kräver omställning och nyttjande av ny teknik. Nya arbetssätt och ny förbättrande teknik kräver investeringar räknat i utbildningstimmar och pengar. Innan de nödvändiga förändringarna är genomförda är det helt fel att lansera stora skattesänkningar. Det skulle bara förvärra en redan oacceptabel kvalité.

"Liz Truss, ny premiärminister för det konservativa partiet i Storbritannien, valde att starta med pangpang. Den högst rankade opolitiske tjänstemannen i finansdepartementet, Tom Scolar, fick sparken. Han misstänktes sätta sig emot det stora skattesänkningspaket som skulle komma. Och det kom. Nye finansministern Kwasi Kwarteng presenterade ”de största skattesänkningarna på ett halvsekel” - 45 miljarder pund - den 23 september. Utan tillstymmelse till finansiering. De förslagen skulle komma först två månader senare."

"Det innebär att det inte är läge att rivstarta med skattesänkningar för Ulf Kristersson. Att stimulera efterfrågan i ett läge med historiskt hög inflation riskerar dessutom att driva upp räntorna. Det är bättre att skynda långsamt än att tvingas riva upp beslut. U-svängar leder bara till att folk frågar sig: Vem i hela världen kan man lita på?"

"Lär av Liz Truss fiasko. Keep calm."

https://www.expressen.se/ledare/uk-maste-se-upp--for-fiaskot-i-uk/

Jag drar snart på studieresa till Storbritannien. Och testar hur fattiga vi blivit när den svenska kronan är usel. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar