lördag 29 oktober 2022

Dålig strategi

Handlingskraft i kombination med pragmatism

Invånarnytta och Uppsalabornas bästa vägleder det lokala partiet Utvecklingspartiet demokraterna, UP. Inte minst i de mycket tuffa tider som nu rullar in över Sveriges alla delar är rimlig stabilitet och pragmatism viktigt. Och i tider som nu är det tryggt med erfarna och meriterade politiska företrädare. Grattis Uppsala att tolv erfarna och meriterade UPare nu på allvar kan göra nytta för Uppsalaborna i en mycket bekymmersam tid. 

Karin Pihl, GP, beskriver väl hur urspårat Centerpartiet blivit både nationellt och lokalt. Nationellt var minsta beröring med SD tabu. I Uppsala kommun kunde Centerpartiet uppenbarligen låta M och KD förhandla samtidigt som de och Liberalerna skulle påstå att de minsann inte hade med SD att göra… Och i Region Uppsala smakar maktens grytor så gott så att både Centerpartiet och Liberalerna valt att blotta sig för ett avtalslöst beroende av SD. Inte minst Liberalerna i Uppsala hycklar med sin SD hållning. Tänka sig, det var Liberalerna i Uppsala kommun, och region, som mest attackerade Nyamko Sabuni för att hon var så hemsk när hon företrädde en pragmatisk hållning till Sveriges näst största parti. Det minsta vi väljare borde kunna kräva är att hyckleriet upphör och C och L ärligt erkänner att de ”indirekt” ”gärna” är beroende av SD. Ärlighet är alltid den bästa strategin. C i Göteborg har precis som på riks försatt sig i en usel politisk situation. I UPs fall har vi visat att vi är ”färgblinda” och pragmatiskt inriktade på invånarnytta och Uppsalabornas bästa. Det är UPs strategiska positionering. Vi kan samarbete med alla partier för att leverera våra vallöften.

”Om Centerpartiet i Göteborg skulle ha en signaturlåt skulle det kanske vara ”Thank u, next” med popsångerskan Ariana Grande. Tack, nästa – ungefär så har partiet betett sig efter valet i september. Fast i C:s fall handlar det givetvis om samarbetspartier och inte om pojkvänner.”

”Först valde man att lämna den borgerliga alliansen. Orsaken till det var, enligt gruppledaren Emmyly Bönfors, att partiet inte ville ingå i ett styre som lutar sig mot Sverigedemokraterna. Samma resonemang som C för på riksnivå, med andra ord. I stället valde man att gå till vänstersidan för att förhandla med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Det gick så långt att man förhandlade färdigt en budget. Allt var klart för ett maktskifte.”

”Handlingskraft i kombination med pragmatism lär nämligen behövas. Den ekonomiska kris som den nytillträdda borgerliga regeringen måste hantera kommer att bli en stor utmaning även på kommunnivå. Hög inflation och höjda räntor slår hårt mot den kommunala ekonomin – och detta i ett läge där staden skulle behöva satsa en del, inte minst på äldreomsorgen vars kvalitet tyvärr brukar rankas lågt i nationella jämförelser. De äldre förtjänar bättre.”

”Arbetet mot att bekämpa utanförskap och segregation måste också intensifieras. Liksom kampen mot politisk och religiös extremism och tystnadskulturen inom den offentliga förvaltningen. Hopp- och lekprojekt duger inte, arbetet måste ske systematiskt och med en långsiktig ambition för att slå vakt om det demokratiska samhället på lokal nivå.”

https://www.gp.se/ledare/svagt-vänsterstyre-tar-plats-i-göteborg-1.84259904

Allt mer blir jag övertygad om att Uppsala kommun fått bästa möjliga politiska upplägg i denna svåra tid. De sociala och ekologiska problemen var redan på bordet innan vi nu även har stora ekonomiska problem. Med det tryck Utvecklingspartiet demokraterna sätter på de styrande partierna är jag säker på att politikens fokus nu blir på hållbar ekonomi och att trots de dåliga tiderna få upp kvalitén inom Skolan och Äldreomsorgen.

Tänka sig att politiken på den ort där jag är tillverkad i också fått ett nytt politiskt landskap med ett nytt lokalt parti. Bra för demokratin att gammalt blocktänkande kan röras om i ordentligt. Lokalpolitik är något annat än EU- och rikspolitik. I Tidaholm startade mitt liv på jorden. 

https://www.tv4.se/artikel/5M5inKdCb0G1Wvey0o8P4K/styret-oklart-i-manga-kommuner-sju-veckor-efter-valet



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar