fredag 28 oktober 2022

Senfärdighetens pris

Hårt snack måste kombineras med mjukt

Vi svenskar betalar ett högt pris för att migrations- och integrationsfrågorna länge skötts mycket illa i Sverige. Socialdemokrater och Moderater bär ett stort ansvar för att det hände. Att den nationella oppositionsledaren, Magdalena Andersson, var tyst när ”hårdare tag” i migrationsfrågor debatterades i riksdagen var ett tecken i tiden. Alla som förstår läget inser att migrationspolitiken kraftigt måste skärpas. Det alla inte förstår är hur extremt viktigt det parallellt är med ett klokt inkluderings- och integrationsarbete. Det är frustrerande att svensk politisk handlingskraft är så svag när uppenbara allvarliga, och växande, problem uppstår i samhällskroppen. Vi har fortfarande mycket att lära av bland andra våra danska grannar. 

Peter Santesson, Expressen, skriver läsvärt om att vi hamnat i ett dåligt integrationsläge efter många års misslyckad integration. Mycket bättre inkludering och integration är avgörande för att vända många negativa trender i Sverige. Vi får se om det nya styret fattar vad som krävs för en positiv vändning. Det räcker inte med utvisning så fort som möjligt av grovt kriminella, längre fängelsestraff och fler ”batonger”. Skolan måste fungera mycket bättre, alla vuxna som kan jobba ska jobba och integrationen måste kraftigt förbättras. 

Skillnaden mellan höger och vänster gäller bara vilka områden man tycker att staten ska gå in först på. Där den ena kan tycka att det är oproblematiskt att göra offentlig barnomsorg obligatorisk, men däremot anse att det vore statlig styrning att göra integrationspolitik av slöjor på barn, kan den andre ha omvänd prioritering. Men vi sitter ändå alla på samma tåg. Efter ett tag enas de flesta om integrationspolitikens nödvändighet inom område efter område.”

Det är både lättförståeligt och oundvikligt, eftersom samhällsproblemen som måste hanteras är verkliga och det här är den hammare som finns. Samtidigt är det sorgligt. Någonting går förlorat när man försöker definiera och göra juridik av det som inte kan formaliseras och tvingas gripa in mot saker som förr kunde lämnas i fred.”

https://www.expressen.se/ledare/peter-santesson/integrationspolitiken-ar-sorglig-men-oundviklig/ 

Igår var för mig en mycket positiv dag. Oktober 2022 går till min samling av särskilt framgångsrika månader i mitt liv och de uppdrag jag axlat. Samtidigt var igår en mycket tuff dag på aktiemarknaden i USA. En börs som påverkar resten av världen på många sätt. Väldigt många av de kändaste företagen inom tech kraschade. Bland annat Facebook och Amazon. Apple klarade sig än en gång. Det råder ingen tvekan om att många års vansinnig penningpolitik, Putin och companys vansinniga krig och handelskriget mellan väst och Kina nu leder mot recession. Självklart påverkas Uppsalaborna väldigt mycket av omvärlden. Som tur är har vi dock ett lokalt politiskt läge där Utvecklingspartiet demokraterna kan se till så att politisk stabilitet är möjligt så länge som Hållbarhetsavtalet respekteras. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar