fredag 21 oktober 2022

Trasigt ska lagas eller slängas

Politiskt vilse och naivister 

Vänstervilse, mittenvilse, högervilse och naivister finns tveklöst inom politiken. Vänster-, höger-vilse och naivister är farliga om de får inflytande på riktigt i EU och i Sveriges riksdag samt regering. I landets kommuner är det ofta annorlunda eftersom kommuner i mycket stor del handlar om praktiska frågor. De ideologiska perspektiven som vunnit finns uttryckta i lagar och regler som kommuner och regioner måste förhålla sig till. Och i Uppsala har många inte insett att under den kommande mandatperioden kommer kommunfullmäktige få mycket makt. Jobbigt tycker vissa. Bra tycker andra.

Heja Ulf Kristersson och team Moderaterna! Nu är det hög tid att laga många av de skador som Socialdemokraterna och Moderaterna skapade kopplat till migrationsfrågorna. Det började med Göran Perssons uppgörelse med Miljöpartiet och där efter Fredrik Reinfeldts med samma parti. MP ska som kollektiv hållas långt ifrån viktiga maktpositioner. Nedan bifogar jag en ledarartikel i Expressen om att Kristerssons första riksdagstal som statsminister var mycket hoppfullt. Ekonomiskt och ur ett trygghetsperspektiv är förutsättngarna för den nya regeringen mycket tuffa. Samtidigt handlar huvuduppgiften i landet om att laga de negativa effekterna av Miljöpartiets migrationspolitik och en extremt dålig integrationspolitik. Skyll aldrig migrations- och integrationsproblemen på våra invandrare! Då fokuserar du på fel källa till de allvarliga problemen. Regeringen Persson, regeringen Reinfeldt och MP ska bära ansvaret.

Fredliga maktskiften är ett självklart inslag i alla fullvärdiga demokratier. Men i debatten har det denna gång stundtals låtit som om en ny regering i stället skulle vara ett hot mot Sveriges statsskick. Ulf Kristerssons regeringsunderlag har dömts ut som både auktoritärt och ”brunt” – det vill säga nazistiskt.”

”Det är lätt att förstå att Sverigedemokraternas växande inflytande kan väcka oro. Men tonen har på många håll varit helt hysterisk. Det framgick inte minst när Ulf Kristersson på tisdagen läste upp sin regeringsförklaring.”

”Den nya regeringen lovar att värna det fria ordet och att säkra public services långsiktiga finansiering. Domstolarnas oberoende ska skyddas i grundlagen. Ulf Kristersson betonade dessutom värdet av bildning och slog fast att vetenskap och forskning ska stå fri från politisk styrning. Han slog också an en inkluderande ton när han pratade om de positiva värden som invandringen har fört med sig till Sverige.”

Det var inte dånet av stöveltramp som genljöd i riksdagen på tisdagen, utan ljudet av en statsminister som uppenbarligen försöker värna den liberala demokratin.”

Ministerlistan vittnar också om att det här är en regering som tänker försöka åstadkomma förändringar i verkligheten – inte bedriva kulturkrig. Merparten av posterna har besatts av erfarna långvägare eller personer med gedigna sakkunskaper.”

Oppositionen har en viktig roll som blåslampa i demokratier. Det är självklart att de övriga partierna kritiserar sakpolitik som den ogillar. Men det är inte seriöst att, som vissa gjort, hävda att Sverige efter detta demokratiska val är på väg att bli ett nytt Polen eller Ungern. Det är helt enkelt inte sant.”

https://www.expressen.se/ledare/ulf-kristersson-visar-att-kritikerna-har-haft-fel/

Jag delar synen att många av de nya ministrarna har goda erfarenheter att bygga ifrån. Som vanligt med Liberalerna tillämpar de väl någon identitetspolitisk tanke i sina urval. 

Låt Storbritanniens politik vara ett varnande politiskt exempel. Som jag förstod i London förra veckan skulle deras fjärde premiärminister på kort tid falla, inklusive Cameron som sköt sitt folk i båda fötterna med Brexit. Så komplexa frågor ska i en representativ demokrati inte avgöras i folkomröstningar. I den verkliga världen försöker Torypartiet nu rädda sig från ett extremt politiskt ”utplånande”. Liz Truss förbrukade sig själv genom att uppvisa extrem inkompetens för uppgiften. Och Labour gör inget alls och vinner på det… Det är tråkigt att bevittna Storbritanniens förfall.

https://www.bbc.com/news/uk-politics-63332037.amp

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/liz-truss-har-avgatt-vad-hander-nu




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar