tisdag 11 oktober 2022

Förankring

Demokratins grund

Politik är för vissa som fotboll eller ishockey, man har sitt lag och det laget ska man hålla på oavsett hur usla deras värdegrund är och hur uselt de spelar. Lojalitet mot varumärket är en mycket viktig känsla för många. Det är inget fel med det. Politik borde dock vara något annat. När partier byter inriktningar eller dess ledning gång efter gång misslyckas i sitt ledarskap är det häpnadsväckande att vissa personer omöjligt kan tänka sig att byta parti. För mig är det obegripligt. För mig är det också obegripligt att många invånare fortfarande inte förstår värdet av att sätta sig in i de lokala partiernas erbjudanden och dess företrädare. Vad driver de för sakpolitik? Vilka erfarenheter och meriter har dess företrädare? Det är särskilt viktigt i en kommun och en region då det är väldigt praktiska frågor som ligger på dagordningen. Praktiska frågor som skolan, sjukvården, äldreomsorgen, kollektivtrafiken och så vidare som bara ska fungera och med kvalité. 

En huvudidé med demokratin är att den ska ge alla invånare en rättighet att kunna påverka sin egen utveckling i det lilla och genom allmänna val i det stora. Det är en mycket bra idé då den skapar goda förutsättningar för ett rättvisare samhälle och för att ett egennyttigt elitistiskt styre kan undvikas. I en demokrati avgör en enkel (50 procent) eller kvalificerad majoritet (75 procent) vilka vägval som vinner. I SO-rummet kan man läsa lite om demokratins grunder.

"Sverige är en demokrati. Det innebär inte bara att vi vart fjärde år får vara med och välja vilka som ska styra landet, utan också att vi har en rad rättigheter och möjligheter som medborgare. Av dessa är förmodligen rätten att påverka samhället en av de viktigaste. Denna rätt gäller oavsett vem man är eller vad man arbetar med, oavsett om man är ung eller gammal, fattig eller rik..."

https://www.so-rummet.se/kategorier/samhallskunskap/demokrati/demokratisk-paverkan-och-demokratimodeller

När det gäller det som en kommun har monopol på, infrastrukturfrågor (byggplaner), är demokratin särskilt viktig. När stora planer arbetas fram måste man försäkra sig både om ett starkt folkligt stöd och att det finns en bred politisk förankring runt beslut. Allt annat blir fel ur både många invånares perspektiv och ur alla företag som behöver långsiktiga planer för att förstå hur de kan agera utifrån de planerna. I Uppsala är två mycket dåligt förankrade infrastrukturplaner, som innebär massiva investeringar och påfrestningar på invånarna spårvägsprojektet och Uppsalapaketet. Hur mycket än vissa partier försöker beskriva att dessa frågor är väl förankrade bland invånarna stämmer det inte. Och politiken är, eller påstår i vart fall, mycket splittrade. Det duger inte. Eftersom en spårvägsutbyggnad och Uppsalapaketet kraftigt påverkar allt annat i Uppsala kommun måste någon form av omtag göras och med förutsättningar där invånarna får påverka på allvar och där fler än knappa majoriteter vinner omröstningar.  

https://www.youtube.com/watch?v=4yI4DGyF8Q8&t=44s



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar