söndag 23 oktober 2022

En skola i diket

Viktigast av allt

Skolan är viktigast. Ett väl fungerande rättssystem och ett Försvar som kan försvara vår frihet är också mycket viktiga grundplattor i samhällssystemet, men skolan spelar en huvudroll för allt. För välståndsbygget och enskilda människors jämställda möjligheter att förverkliga egna ambitioner spelar skolan tveklöst huvudrollen. Expressens Linda Jerneck skriver läsvärt om ett oacceptabelt tillstånd i skolans arbetsmiljö nedan. För Utvecklingspartiet demokraterna är det prioriterar att vända skolans negativa utveckling och mycket bättre än nu ge våra elever konkurrenskraftig bildning samt elever och lärare en bra arbetsmiljö. Det krävs tveklöst en nystart även i Uppsalas skolor. Värst av allt är det oacceptabla våldet och mobbingen i våra skolor. Hög tid för att skolor att nu börja tillämpa 0-tolerans mot brott. 

”Barn som slår, spottar och tar strypgrepp på sina lärare måste mötas av konsekvenser – även om föräldrarna inte vill. Tidöavtalet kan ge en nystart.”

https://www.expressen.se/ledare/linda-jerneck/ska-larare-behova-tala-lite-loskor-och-strypgrepp/

Friskolor är bra alternativ för att säkra möjliga alternativ till kommunen som huvudman. Samtidigt är det hög tid för staten att säkra att skollagen efterlevs bättre än hittills. Och att privata alternativ måste ha en buffert som kommuner kan använda sig av om ett privat alternativ misslyckas. Det är inte ok att det ska drabba kommunens skattebetalare bara för att en kommun enligt lag måste säkerställa skolplatser för alla elever. Jag tycker också att skolan i stor omfattning ska vara en arbetsplats som inte bidrar till allt mer segregation och oförståelse för olikheter. Jag brukar inte imponeras av Ls styre över skolan. Låt oss hoppas att det blir bra den här gången.

Det ser sannerligen inte snyggt ut att Sveriges nya skolminister kommer direkt från friskolebranschen. Men den nya regeringen har en del riktigt bra förslag på skolans område.”

I bästa fall har hon lärt sig oseriösa friskolekoncerners knep och kan använda den kunskapen för att täppa igen fler kryphål.”

Dagens vilda västern, där skolor snålar med böcker och hellre köper in billiga digitala läromedel, är en skam klädd i dumstrut.”

Det finns en del annat som är bra på skolans område, och en del som är dåligt. Som att dagens betygskala, med det destruktiva betyget F, underkänt, blir kvar. Det verkar vara en prestigefråga för Liberalerna. Här borde Edholm och utbildningsminister Mats Persson (L) lära av sin partikollega, förre utbildningsministern Jan Björklund. Han var aldrig rädd för att låta prestigen fara och tänka om, när han landat i galen tunna.”

https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/har-friskolebranschen-fatt-sin-egen-skolminister/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar