Var tid har sina problem
Tänk att det finns så många människor som aktivt försöker förtränga att vi lever med ständiga förändringar. En av få säkerheter i livet är ständiga förändringar. Och varje tid bjuder på sina små och stora problem parallellt med massor av möjligheter. I denna värld har många ideologier arbetats fram för att utöver lagar styra in ett samhälles invånare i tankemönster om hur ett samhälle bäst utvecklas. I dagens samhälle är kampen om samhällsmodeller geopolitiska och absolut inte på kommunal nivå. I Sverige, inklusive Uppsala, äger de ideologiska striderna rum inom EUs och Sveriges riksdags politiska miljöer. Där avgörs lagar, regler och vilka ideologier som får mest kraft i våra samhällen. De som vill rösta ideologiskt gör klokt i att göra det i valet till Europaparlamentet och till Sveriges riksdag. I en kommun och region gör man klokt i att rösta på sakpolitik och partiernas företrädare. Tyvärr väldigt många som inte förstår det. Jag går dock inte så långt som de flesta stora filosoferna som levt, de tyckte att olärda utan viss filosofisk förmåga inte förtjänade rösträtt.
Karin Pihl, GP, skriver mycket läsvärt om den politiska broilertiden vi lever i. Yrkespolitiker utan ordentlig förankring i den verkliga världen utanför ideologier och politiska samtalsrum. Många gånger utan filosofisk förmåga. Yrkespolitiker utan ordentlig känsla för den verkliga verkligheten matas av åsikter och färgade fakta genom politiskt färgade lobbyister med egna agendor från uppdragsgivare. Hur bra blir det?
”Storbritanniens avgående premiärminister Liz Truss visar hur det går när man lyssnar för mycket på sin ideologiska kompass.”
”Truss korta tid som premiärminister har varit kantrad av katastrofer. Hon tillträdde i en tid då många britter inte har råd att betala elräkningarna och där maten blir dyrare och dyrare för varje månad. Hennes lösning? Kraftiga skattesänkningar, inte minst för de allra rikaste, och slopade ekonomiska satsningar på vården.”
”Sammanlagt planerades de största skattesänkningarna på 50 år i Storbritannien. Hela kalaset skulle finansieras med lån. Detta trots att Storbritanniens statsskuld redan uppgår till över 100 procent av landets BNP (som jämförelse: i Sverige ligger statsskulden på ungefär 20 procent).”
”Den främsta lärdomen är att Truss och Kwartengs ekonomiska teori var fel. Massiva och ofinansierade skattesänkningar på branten till en recession leder inte till en vitamininjektion in i ekonomin utan startar en storm. Det går inte att äventyra en hel ekonomi när många knappt kan betala sina elräkningar.”
”Men den ekonomiska flopp som Liss Truss och Kwasi Kwarteng tvingade på britterna vittnar också vad som händer om man tror alltför starkt på sin ideologi och vägrar lyssna på kritiker. Både den nu avgående premiärministern och den sparkade finansministern drevs av en ideologisk övertygelse att avregleringar och skattelättnader är det enda som kan främja ”konkurrenskraft och tillväxt”, två ord som varit Truss mantra.”
”Så går det om man litar för mycket på sin inre ideologiska kompass. Då riskerar man att bli blind för det faktum att tiderna förändras, och att varje tid har sina problem som kanske kräver helt andra lösningar än gårdagens.”
https://www.gp.se/ledare/därför-vann-salladshuvudet-över-nyliberalismen-1.83745514
En intressant lärdom efter valet 2022 är att det är många som ser på politik som på fotboll. De röstar på lag oavsett hur dåliga det laget är. De bryr sig mer om färg än om sakinnehåll. I en kommun är det sakinnehållet i politiken som är det viktigaste.
Nu har det nya styret i Uppsala presenterat sin budget. Tänka sig att administrationen ska bantas, personalens hälsa ska främjas mer, färre kommunalråd, stärkt grundbemanning inom äldreomsorgen, påbörjade förbättringar av skolan, stärkta arbetsmarknadsåtgärder kopplade till integration, förbättrade villkor för simundervisning för barn och oförändrad skatt. Exempel på politik som UPs väljare inte kan vara besvikna över. De personer som nu kritiserar UP för att partiet valde det minst dåliga styret för kommunen får gärna höra av sig om två år och prata om resultat utifrån vallöften. Det tror jag inte de gör. De saknar sannolikt förmåga att tänka ”färgblint” och helt utifrån invånarnytta. Partier som mest uppnår sina vallöften är bäst. Om det inte duger förtjänar inte väljarna invånarfokuserade, sakorienterade och pragmatiska lokala partier fulla med erfarna och meriterade företrädare.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/budgetforslaget-det-vill-nya-uppsalastyret-satsa-pa
Mitt inre kompass bygger på principen: lös problem och förstärk möjligheter! Politiska partier är inte fotbollslag, de är mycket viktigare lag än så. Syna dem bättre om du vill dina barn, barnbarn och barnbarnsbarns väl!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar