söndag 16 oktober 2022

Ett bättre Sverige

En nationell reformagenda

Nu har jag läst Tidöavtalet. På många sätt mycket bra och jag är glad att min nationella röst verkligen gett Sverige en 62 sidor hyfsat beskrivande plan för hur Sverige ska lagas. Bravo Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. 

Samarbetsavtalet i Uppsala kommun är inte lika omfattande men är uppbyggt med samma logik. Politikens inriktning, stundtals mycket detaljerat, och samarbetsformer för beredningen framgår där Sverigedemokraterna ska ingå trots att de inte är en del av regeringen. Kanske L och C i Uppsala lär sig av detta och i framtiden är villiga att hitta tydliga överenskommelser med alla partier man behöver ha ”med på båten” för att regera. Hyckleri att bygga ett beroende av ett parti, SD, för att regera trovärdigt utan att kunna förhandla med dem. 

Hälso- och sjukvården
Äntligen påbörjas en ordentlig reform kopplad till att skapa nationella specialistvårdcentrum dit alla svenskar snabbare än nu ska kunna få vård på. Mycket bra att IVO även ska följa upp vårdens effektivitet. Lysande att stödet till anhöriga med allvarligt sjuka familjemedlemmar strukturellt ska förbättras. Mycket bra att regionerna, tills de avvecklas, får hela ansvaret för personer med missbruksproblem och beroendesjukdomar. Äntligen ska dessa personer få en sammanhållen vård och behandling och inte ”falla mellan stolarna” mellan kommun och region. Också bra att kommuner ska kunna anställa läkare, det får de inte idag. Bra också att kraftigt överväga att LSS helt blir ett statligt ansvar. Det sista kanske bromsar en extrem kostnadsexplosion. 

Miljö- och klimat
Statliga kreditgarantier på 400 miljarder för bolag som vill stärka kärnkraftens försörjning av el. Synd att de inte tar i anslutningen till EUs marknad av el. Den driver nu kostnader i Sverige.
Bra att prövningarna av vattenkraften avslutas. Mycket bra att i lagstiftningen försöka underlätta bygglovshanteringen av solceller. Mycket bra att ambitionen att bygga ut laddinfrastrukturen också är en del av avtalet.

Kriminalitet
Dubbla straff för gängkriminella, kriminalisering av deltagande i kriminella gäng, visitationszoner, anonyma vittnen, vistelseförbud, ingen straffrabatt och äntligen förändrade sekretessregler så att t ex socialtjänst och skolan kan dela viktig information med Polisen. Också bra att nya påföljder för personer under 18 år införs. Bra med skärpta straff för sexualbrott. Mycket bra att återfallsbrott ska straffas mycket mer än idag. Också toppen att nödvärnsrätten stärks. Synd att de inte direkt bestämde att fängelseplatser ska kunna köpas utomlands. Synd att de inte fick med att inkludera i straff att man tappar sin integritet och kan övervakas utan särskilda domstolsbeslut under perioder beroende av brottets art. 

Migration och integration
Mycket bra att utreda möjligheten att använda biometrisk teknologi som del av asylärenden. Bra att tremånadersregeln för EES-medborgare tas på allvar så att människohandeln bättre kan bekämpas. Mycket bra att reglerna för arbetskraftsinvandring skärps. Mycket bra med skärpta krav för att bli medborgare. Bra att regelverket för anhöriginvandring skärps. Intressant att en nationell folkräkning ska genomföras. Bra att förmåner för icke medborgare, eller EU-medborgare,  kraftigt ska minskas. Mycket bra att det ska bli lättare att utvisa icke medborgare som begår grova brott. Mycket bra att kommuner ska förbjudas att betala ut försörjningsstöd till personer som befinner sig olagligt i Sverige.Utmärkt att arbetsinsatskrav införs i Socialtjänstlagen. Begränsad rätt till tolk är helt rimligt. Dåligt att det inte är mer tydligt att det behöver bli lättare för självförsörjande spetskompetens att invandra till Sverige. 

Skolan
En hel del bra förslag. Bland annat digitala nationella prov som inte rättas lokalt. Fler spetsklasser. Bättre stöd till elever med särskilda behov. Mycket bra att rektor måste flytta på elever som är farliga för andra eller som kraftigt förstör studiemiljön. Anmälningsplikt när brott begås, det leder mot en nödvändig noll-tolerans. Mycket bra att misskötta privata skolor snabbare ska kunna förlora sitt tillstånd.Mycket bra att vinstutdelning inte ska tillåtas under några år när en friskola startar. Mycket bra att de administrativa trycket på lärarna ska minska. Lysande att de äntligen förstått att elevhälsan måste stärkas. Dåligt att de inte tog i frågan om konfessionella skolor. 

Tillväxt och hushållsekonomi
Mycket bra i dessa planer. Även i ambitionerna kopplat till tillväxt. Där syns ambitionen att alla som kan jobba ska jobba även om det är ”hittepå”-jobb. Och det får aldrig vara ekonomiskt fördelaktigare att leva på bidrag än att arbeta med lågavlönade jobb. 


Alla inblandade parter, i ett underlag för politiskt styre, måste förstå att man måste ha ett avtal som reglerar politikens innehåll och samarbetsformer. Jag är fortfarande chockad över att Alliansen i Uppsala trodde de i kristider bra skulle kunna styra med hoppande majoriteter. Nej, vill man få stöd från andra partier måste man ha avtal på plats om politikens innehåll och tydliga samarbetsformer. Kan man inte ta i vissa partier med tång ska man inte heller låtsas som att det inte är ett problem när ett starkt beroende övervägs. Nationellt har Liberalerna ett sådant avtal med SD. Precis som 2018 hade inte L Uppsala mognat. Och C gjorde UPs partiledare till ett problem. Ledare måste klara av att styra mer med hjärna än hjärta. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar