onsdag 19 oktober 2022

Nätverkande

Statsministern och vice statsministern
Åren går och man har fått uppleva många statsministrar och vice statsministrar komma och gå. Att jag skulle komma att känna både statsministern och vice statsministern år 2022 hade jag aldrig trott för sex år sedan. Bara att lyfta på hatten för Ulf Kristersson och Ebba Busch. Beundransvärt att de orkar att ständigt leva i den hårda politiska värld som idag bjuder på. ”Alltid tillgängligtiden” är påfrestande för de flesta. Mer än för de flesta är påfrestningen för högprofilerade personer ännu tuffare i ett befolkningslitet land som Sverige. 

Jag var igår på fest med många mycket erfarna och meriterade personer. Två ämnen som återkommande kom upp var bristen på erfarenhet och rimliga meriter hos många ministrar samt "regeringen blir inte så långvarig". Det första delar jag helt. Om vi ska få en betydligt bättre politisk styrning av Sverige och dess delar måste vi rösta fram många fler politiska företrädare med relevanta och rimliga erfarenheter för krävande förtroendeuppdrag. Att enskilda personer själva tror sig klara väldigt svåra och viktiga roller är en sak, om professionella rekryterare ens skulle lyfta fram dem för överväganden en helt annan. Jag imponeras inte av en regering som har så många ministrar som aldrig haft ett riktigt jobb under minst tre år. Många av dem som deltog på gårdagens fest tror inte att Kristerssons regering blir så långvarig. Mycket svåra ekonomiska tider stundar och det är en minoritetsregering som sitter vid rodret. Och trots att minoritetsregeringen nationellt har ett avtal med stödpartiet SD är det mycket som inte står i det avtalet som den nya regeringen kommer att få ta i när de dåliga ekonomiska tiderna dånar in över Sverige och oss invånare. Flera av mina möten i London gav mycket tydliga budskap om att en ekonomiskt "extrem kyla" nu kommer att svepa in över många delar av världen. Det inkluderar Sverige och Uppsala. 


P.S Jag imponeras inte av att väldigt unga och oerfarna får viktiga ministerposter. Det är i dagarna många som har åsikter om Utvecklingspartiet demokraterna, UP. En sak de som tycker kan lära sig är att UP som enda parti jag känner till som kräver minst tre års icke politiskt kopplad yrkeserfarenhet för att kunna få ledande politiska uppdrag. Om man tycker att vi måste stärka Uppsala och Sveriges konkurrenskraft och kvalitén, inom det som offentlig sektor är ansvariga för, krävs många fler livserfarna och meriterade ledande politiska företrädare. 
Ebba är tveklöst en politiker av sin tid och som lärt sig spela det politiska spelet skickligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar