tisdag 1 november 2022

Överallt ett tag

Ett perspektiv i taget…

Varför är vi svenskar dåliga på att tidigt ta i växande problem? Varför är vi så kollektivistiska att mångfald känns främmande i nyhetsrapporteringar och kändisfokus? Under mer än ett år var det bara Greta överallt och hela tiden. Har hon flyttat till Sibirien? Under runt två år var det extremt mycket covidrapporteringar. Helt plötsligt dog de ut. Nu är det massor av rapporteringar om kriget i Ukraina. Det pågår faktiskt hemska väpnade konflikter på andra ställen på vår jord också. Och kändisar får också samtidigt utrymme i alla medier tills de ”försvinner” och någon ny hamnar i fokus. Dramaturgi säger någon. Enformigt och tråkigt tycker jag. 

Pernilla Wahlgren och hennes familj är ett bra exempel. Det är bara att lyfta på hatten över att de är duktiga på att tjäna pengar, företagsamma. Några av dem är mycket företagsamma och duktiga. Jag blir ändå less när kändistrenderna gör ”kändismarknaden” så tråkig. Fanns ingen annan som kunde leda Allsång på Skansen. 

https://sverigesradio.se/artikel/pernilla-wahlgren-blir-ny-programledare-for-allsang-pa-skansen

Helen Sjöholm eller Titiyo? Hade inte någon av dem varit bättre? Wahlgren är inte dålig men, som sagt, jag vill ha mer variation när mina skattepengar är inblandade. Det är faktiskt dåligt för spänsten i vårt samhälle att vi inte bättre klarar av att få mångfalden att blomstra. Det är tveklöst att det samhälle som tydligt får mångfald att blomstra, inom ett tydligt ramverk av lagar, erbjuder alla sina invånare bästa möjliga livsmiljö. Och den mångfalden har bäst kraft om den okloka identitetspolitiken upphör. Det är tyvärr att hoppas på för mycket.Tänk att inte det är självklart. Tänk att den liberala idén är så skadeskjuten i vår tid. Varför? Till stor del på grund av just en splittrande identitetspolitik som getts på tok för mycket näring. Jämlikhet inför lagarna räcker väldigt långt i Sverige. Ett samhälle där en mycket stor andel av oss respekterar jämlika lagar, där vi så långt som möjligt erbjuds en jämlik start i livet och där vi jämlikt konkurrerar om uppdrag leder mot stark internationell konkurrenskraft. Internationell konkurrenskraft förutsätter en kreativ samhällsmiljö. Kreativitet är dagens viktigaste förmåga i en snabbrörlig värld. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar