söndag 1 maj 2022

Stick och brinn

Sverige ska vara tolerant men bestämt

Sverige är ett sekulärt samhälle, där människor får tro på vad de vill, och har rätt att inom vissa gränser ge uttryck för det. Yttrandefriheten är omfattande och är en självklar del av ett samhällsbygge där respekt för olikheter är en av byggstenarna. Det sekulära samhället och individers yttranderätt är filosofi uttryckt i lagar. Långt ifrån alla på vår jord tror att det är en klok filosofi. Det är viktigt att förstå. Om man tycker det är en god ordning, som ger varje enskild individ ett stort eget handlingsutrymme, måste man förstå att den ordningen kraftfullt måste försvaras i en värld full av människor som inte tycker så. 

Varje samhälle är unikt. Vissa fungerar bättre än andra. Vissa samhällen har en rättvisare fördelning av tillgångar än andra. Helt klart är att de Nordiska samhällena de senaste hundra åren visade sig kunna bygga något världsunikt bra för många av dess invånare, inte bara de rikaste. Jag anser att det är värt att försvara. Det kristna arvet och det sekulära rättssamhället har garanterat haft stor betydelse. Den som tycker ett sekulärt samhälle är bra måste vara beredd att försvara det. Tyvärr är okunskap om kulturella skillnader mellan jordens folk en stor anledning till varför försvarsarbetet fungerar dåligt. Den som tar del av nedan värderingskarta borde förstå att den som vill försvara det sekulära samhället måste anstränga sig i en föränderlig värld. 

http://piketty.pse.ens.fr/files/InglehartWelzel2011.pdf

Sverige och övriga Nordens länder är extremt sekulära och individualistiska jämfört med nästan alla andra samhällsgrupperingar i världen. Om man vill raljera lite kan vissa utifrån värderingskartan säga att det är ett värderingskrig mellan extremister som pågår. Att många som deltar i kravaller är kriminella ligister är en del av sanningen. Bland dem finns också extremister. Många av dessa kriminella har fått sitt hat och sin energi emot "etablissemanget" ifrån en segregerad miljö i någon del av Sverige. Adam Cwejman reflekterar nedan över de våldsamma upplopp som varit i samband med den dansksvenska provokatörens "demonstrationer".  

"Det finns en ilska så stark i Sverige att det utmynnar i besinningslöst våld så starkt att det förorsakar över hundra poliser fysiska skador. Om man inte direkt har någon idé hur en sådan aggression ska hanteras kanske man föredrar att inte konfronteras med den över huvud taget. Bättre att skjuta konflikten på framtiden. Det man inte ser, det lider man inte av."

"Betänk en stund vad ett potentiellt förbud skulle kunna innebära. Det är ändå en tredjedel av befolkningen som är positiv. Och centerledaren Annie Lööf dryftade i en intervju med SvD att det kanske vore en idé att förbjuda demonstrationer i ”utsatta områden” eller under den muslimska fastemånaden ramadan. Idén om någon form av förbud eller inskränkning är alltså inte helt främmande heller för vissa politiker."

"Att anpassa sig till den som kräver respekt och lydnad för sina känslor är för många lockande. Det kanske upplevs som ett tecken på omtanke att hörsamma den kränkte. Men det skapar enbart ett kuvat och ofritt samhälle."

https://www.gp.se/ledare/ett-fritt-samh%C3%A4lle-m%C3%A5ste-t%C3%A5la-konflikter-1.71584794

Majbrasorna har brunnit och idag demonstrerar en del. ”Sverige kan bättre”. Det kan Sverige. Bland annat genom att bättre inkludera människor som invandrar och aldrig acceptera övergrepp mot vår yttrandefrihet. Det innebär också att inte acceptera hets mot folkgrupper som bryter mot rimliga lagar. Demokratiskt framarbetade lagar. Min övertygelse är att framgångsrika samhällen byggs av lagar som gäller oss alla i ett unikt samhälle jämlikt. Jämlikt oavsett om man är någon form av extremist eller ej. Inga undantag. Har man problem med det får man gärna lämna det samhälle man ogillar eller politiskt engagera sig för att inom demokratins ramar försöka ändra till något man själv gillar bättre. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar