Sverige är ett företagarland
Det fanns en tid när jag reste runt om på vår jord i affärer och på verksamhetsutvecklande uppdrag. Det var en lärorik, utvecklande och rolig tid. Också tröttsam då ständiga byten av tidszoner tar på krafterna. En erfarenhet under alla de åren var hur många framgångsrika företag som skapats utifrån svensk ”jordmån”. Det var också något som imponerade på många människor runt om på vår jord. Tveklöst fanns/finns en kultur av företagsamhet och systemtänkande som skapat stora framgångar.
Det är viktigt att vi behåller denna innovativa företagskultur parallellt med att vi i en ny global tid får dem som blir rikligt belönade för sin företagsamhet att inte strunta i att ”betala tillbaka” till den ”jordmån” som bidragit till deras framgångar. Och samhällen som vill utvecklas framgångsrikt måste förstå att man måste säkerställa en samhällsmiljö som attraherar globalt konkurrenskraftig kompetens. Dessutom förstå att det lokala näringslivets välmående har en avgörande betydelse för en lokal positiv samhällsutveckling. Det duger inte att som Uppsala kommun rankas på plats 232 av 290 kommuner när Svenskt Näringsliv rankar ”Bästa näringslivsklimat”. Den sämsta rankingen någonsin. Hur kan Uppsalabor rösta på partier som bär störst skuld till att det blivit så? Att rösta på partier som inte har politiken och de politiska företrädarna, som inom tio år kan ta oss till en topp 20 placering, måste betraktas som starkt självskadebeteende.
Uppsala har fortfarande många mycket framgångsrika företagare. Per invånare har vi också många miljardärer. Det är en stor tillgång med mycket större potential än vad det nu ger åter till närsamhället.
Sedan jag flyttade tillbaka till Uppsala har jag ideellt engagerat mig på många sätt för att lyfta Uppsala mot nya utvecklingshöjder med hjälp av mer innovation och företagsamhet. Bland annat genom Uppsala universitet innovation, Företagarna, Connect och U! Club Uppsala. Länge, länge har jag insett hur ett högt välstånd skapas. Det skapas genom hög generell invånarbildning, innovationsförmåga, starkt företagande och ett väl fungerande rättssystem. I kombination med en rimligt rättvis fördelningspolitik är det ett hållbart välfärdssystem. De nordiska länderna har varit särskilt duktiga på att bygga sådana samhällssystem. UNT publicerade nyligen en bra artikel om en lokal företagsinkubator som gör stor positiv skillnad.
"Företagsinkubatorn Uppsala Innovation Centre (UIC) rankas som en av världens fem främsta företagsinkubatorer av UBI Global och sedan 2004 har 5,73 miljader investerats i deras bolag. UIC finansieras både privat och offentligt och 2021 investerades 775 miljoner kronor i bolagen. Nu meddelar UIC att avkastningen för 2021 innebär nytt rekord och att för varje investerad krona får samhället tillbaka 23 kronor. Som en viktig faktor lyfts det innovationsstödssystem som finns i Uppsalaregionen. Bland aktörerna finns till exempel Uppsala universitet och SLU och deras innovations- och holdingbolag, Stuns, Connect, Almi och Uppsala kommun. Han har länge varit engagerad i innovationsstödsystemet och har tidigare inte sett att man fått ihop samverkan så här bra."
”UIC:s vd Per Bengtsson tycker att samarbetet i Uppsala kring bolagen fungerar väldigt bra
– Det är en konkurrensfördel som vi har här i Uppsala.”
Johan Rudström, UNT, skriver också om hur värdefullt det är med rika människor för ett samhälle. Det är det men det måste gå att kombinera rikedom med en klok fördelningspolitik. Och precis som många rika i USA gör behöver fler av våra svenska superrika bli bättre på att bidra till våra lokala samhällens positiva utveckling. För egoistisk rikedom ger jag inte mycket för.
”De superrika svenskarna behöver tänka lite mer på sitt anseende.”
https://unt.se/ledare/ledarkronika/artikel/miljardarernas-ansvar-som-maste-forvaltas/lwgvpgyr
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar