tisdag 10 maj 2022

Nej till spårväg

Rösta bort de skyldiga partierna

Det är galet att idag investera i spårväg i Uppsala kommun och i region Uppsala. Uppsala kommuns invånare är de största förlorarna om detta projekt går vidare efter valen 2022. Först skulle det innebära kommunala investeringar på över fem tusen miljoner kronor. Därutöver säkerligen ytterligare fem tusen miljoner kronor i regionen. Uppsala kommuns invånare är över hälften av regionens befolkning. Över sju tusen femhundra miljoner kronor som drabbar regionens invånare i Uppsala kommun. I tider då räntorna stiger kraftigt kan det vara värdefullt att förstå att bara Uppsala kommun redan har nästan 18 tusen miljoner kronor i skulder. Bara en procents räntehöjning på 18 tusen miljoner kronor kostar varje år ytterligare 180 miljoner kronor för kommunens drift. Som sagt, priset på lånade pengar ökar mycket kraftigt nu. Då är det viktigt att agera mycket ekonomiskt ansvarsfullt. 

I sammanhanget blir jag matt av att läsa nedan UNT artikel, av Johan Heimer, med Regionens ansvariga politiker för kollektivtrafiken. Varför frågar Heimer inte om vad i ”avtalet” som skulle göra att kommunen ska avgöra teknikval av kollektivtrafiken? Varför får vi inte se det avtal de påstår finns som skulle lämna över regionens ansvar till en av flera kommuner som drabbas av ett liknande projekt? OM det finns ett avtal måste det lätt gå att överklaga till Förvaltningsrätten. Det är sjukt att denna lögn fortsätter att få beskrivas som en sanning. Sanningen är att kommun och region måste samarbeta men det är tveklöst Regionen som ansvarar för vilken kollektivtrafik vi erbjuds idag och i framtiden. Glöm inte att alla regionens partier, inklusive S, M, L, C, KD och SD röstat för ”Uppsalapaketet” som innehåller planer på 21.500 nya bostäder i Sydöstra stadsdelarna och ytterligare 11.500 nya bostäder i Uppsala stads södra stadsdelar. Det är anmärkningsvärt om inte media börjar beskriva fakta i dessa frågor och ställningstaganden. Man kan inte gång efter gång rösta ja för något som man sedan säger att man inte stöttar. Självklart borde också medier som anser sig verka för en god demokrati inkludera nya lokala partier i sin utvärdering av vad partierna tycker. Ett av huvudskälen till varför Utvecklingspartiet demokraterna startats är för att erbjuda ett mycket bättre alternativ än "Uppsalapaketet".

”Från Region Uppsala, som kommer att köra den kollektivtrafiklösning som beslutas, avvaktar man utfallet i kommunen.”

”Johan Örjes (C), regionråd och ordförande i trafik- och samhällsutvecklingsnämnden, vill inte säga att man från regionens sida förespråkar varken BRT eller spårväg.

– Vi har gått in i ett avtal med kommunen om samarbetet. Och det avtalet är ok för oss, säger han.”

”Däremot blir han orolig att det finns partier som vill skjuta större satsningar på kollektivtrafiken i Uppsala på framtiden.

– Vi behöver någon form av kapacitetsstark kollektivtrafik. Det finns för och nackdelar med både BRT och spårväg. Men det finns ett behov när Uppsala har växt så mycket. Att inte göra någonting skulle vara olyckligt för Uppsala. I så fall skulle man behöva stänga av staden för biltrafik och det ser inte jag som någon framkomlig lösning, säger Johan Örjes.”

”I ett remissvar som regionen skickade till regeringen om den kommande infrastrukturplanen finns dock ett ställningstagande som i praktiken kan försvåra framtida spårvägsprojekt. Region Uppsala vill att ansvaret att fördela anslagen till stadsmiljöavtalen ska flyttas från Trafikverket till regionerna. Det innebär att möjligheten för en region får finansiering för enskilda större projekt minskar när pengarna redan fördelas ut på fler regioner.

– Det blir visserligen ett mindre belopp. Men å andra sidan vet man att man har pengarna och slipper osäkerheten med ansökningsprocessen, säger Johan Örjes.”

https://unt.se/nyheter/uppsala/artikel/risk-for-uppskjutna-satsningar-pa-kollektivtrafik-kan-behova-stanga-staden-for-biltrafik/l7o8wxwr

Uppsala är inte, och ska inte bli, en förort till Stockholm. Uppsala är en stark kommun med en stad med stor positiv potential i sig själv. Den potentialen förstörs under många år framöver om Uppsalapaketet får fortsätta att vara planen framåt. Uppsalapaketet i sin nuvarande utformning, som alla partier i Regionfullmäktige röstat för, måste stoppas. Utvecklingspartiet demokraterna, UP, erbjuder ett starkt alternativ till Uppsalapaketet. Ett alternativ som stärker hela Uppsala kommun och region Uppsala för alla invånare. På köpet slipper de som bor i Uppsala södras stadsdelar få det extremt stökigt under lång tid och steg för steg mycket tätbebyggt. Gör om! Gör rätt! 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar