tisdag 31 maj 2022

Hög tid för positiv förändring

Ansvarsfull förnyelse och invånarfokus

Dag för dag lär jag mig allt mer om hur våra samhällsinstitutioner ständigt kämpar för att bevara den ordning som är. Få är intresserade av att avveckla sig själva, hur meningslösa och idélösa de än är. Det gäller särskilt offentliga verksamheter och det gäller även politiska partier. I en marknadsekonomi sållas företag som är ineffektiva, eller som tappat sin kreativitet, bort. Inom en väl fungerande marknadsekonomi gäller Darwins lagar. Företag som stelnar och som inte hela tiden är kundfokuserade och idérika går under tack vare marknadskrafterna. Det finns alltid någon beredd att ta över. 

Varför är då partier och offentliga verksamheter så stela? Till att börja med är partier idag mer som karriärsystem och väldigt centralstyrda. De som sitter i toppen av partier gör allt de kan för att hålla sig kvar i sin position. Det har blivit viktigare än att försöka påverka till det bättre. Påverka utvecklingen till gagn för dem som ska företrädas. Stelheten handlar också om pengar och om titlar som i vissa kretsar ger en viss status. Inte minst under gårdagens debatter i Uppsala kommunfullmäktige var det intressanta ordväxlingar om ersättningarna till ledande politiker. Enligt mig har det demokratiska systemet gått snett när dess främsta företrädare i stor utsträckning är politiska karriärister utan ordentlig riktig arbetserfarenhet bland sina meriter.

Sedan jag varit med att starta ett nytt lokalt parti, Utvecklingspartiet demokraterna, har exemplen på motstånd mot positiv demokrati varit intressant att lära sig. Nya partier får inga skattefinansiella stöd samtidigt som de etablerade "badar" i pengar från oss skattebetalare. Nya partier är helt beroende av härliga ideella engagemang från sina medlemmar. Nya partiers valkampanjande måste helt finansieras av medlemmarnas och andra invånares goda vilja genom bidrag. Medierna är på redaktionell nivå duktiga på att inte släppa fram nya partier trots att de har tydliga förslag som många invånare håller med om. Och förslag som det politiska etablissemanget inte håller med om. Inte minst i dagens UNT redogör de för "partiernas" äldrepolitik men trots att vi har en mycket stark äldrepolitik får vi inte vara med. Public service ordnar offentliga debatter och erbjuder så kallade valkompass, men inte där lokala partier får vara med, inte ens när de har heltäckande lokala politiska program. Till och med plattformar för sociala medier jobbar mer eller mindre emot nya krafter. 

Tycker du att vår demokrati, bara 100 år gammal, fungerar bra? Många i Uppsala tycker verkligen inte det då de lokalt folkvalda, med få undantag, driver en byggpolitik som väldigt få Uppsalabor gillar. Vill du att Uppsala ska utvecklas bättre? Du har ett alternativ i Utvecklingspartiet demokraterna, UP. Ett alternativ med en heltäckande politik för allt en kommun och region ansvarar för. Hjälp gärna till och sprid det eftersom etablissemanget gör allt de kan för att motverka den alternativa vägen framåt.

Den politiska viljan tycks stor att lämna monument från sin egen tid vid makten. ”Uppsalapaketet” är ett sådant exempel. I Uppsala fortsätter det slösaktiga vansinne som leder Uppsalaborna mot en liknande situation som i slutet av 1990-talet, och som slutade med att Uppsala Energi såldes billigt. Snabba prisökningar följde efter försäljningen som påtagligt drabbade uppsalaborna. Uppsalapaketet leder Uppsalaborna mot en ny ekonomisk kris. Igår, på kommunfullmäktige i Uppsala, hade jag bland annat begärt en debatt om det nyligen byggda cykelgaraget vid Resecentrum. Ett bygge för över 70 miljoner kronor. Nu ska det på ett eller annat sätt "demonteras".... I praktiken antar jag att det kommer att innebära nytt stort slöseri för väldigt många av dessa nedlagda över 70 miljoner kronor. Uppsala behöver skyndsamt ett klokare politiskt ledarskap. Uppsalaborna har en chans att byta ut de politiker som gång efter gång slösar med våra skattepengar. Skattepengar som behövs för att förbättra skola, vård och omsorg. Det är uppenbart att partier som länge "badat" i våra skattepengar är dåliga på att hantera våra skattepengar ansvarsfullt. Rösta klokt i årets lokala val. I valen till kommunen och regionen. Nedan en UNT artikel som inkluderar vansinnet kopplat till cykelgaraget.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/helt-nytt-stationshus-sa-ser-planen-ut-for-nya-uppsala-c

Det är dags för positiv förändring i Uppsala! Alla som vet hur dåligt Uppsalas skolor rankas av Lärarförbundet borde vilja rösta på ett nytt konkret parti. Alla som vet hur dåligt Svenskt Näringsliv rankar Uppsalas näringslivsklimat borde vilja rösta på ett nytt konkret parti. Alla som vet hur dåligt Uppsalapaketet blir för oss Uppsalabor borde vilja rösta på ett nytt konkret parti. Alla som vet hur illa Uppsala rankas i öppna jämförelser vad gäller hur fort man får nödvändig hjälp vid diagnoser kopplade till bröst- eller prostatacancer borde vilja rösta på ett nytt konkret parti. Ett nytt konkret parti som också ställer upp med 47 mycket erfarna och meriterade kandidater. Rösta klokt 2022! Och om du bor i Uppsala, hjälp till att sprida att Utvecklingspartiet demokraterna finns!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar