lördag 28 maj 2022

De mörka molnen hopar sig

Solsken bara möjligt med klok inkluderingspolitik

Det finns många skäl till varför det är klokt att rösta på Utvecklingspartiet demokraterna, UP, i årets kommun- och regionval i Uppsala. Ett av dessa starka skäl är att vi har en mycket kraftfull inkluderingspolitik som vi också är beredda att implementera för att på allvar börja bryta utvecklingen med allt större utanförskapsproblem och segregation. För bubbelmänniskor som lever i sina priviligierade bostadsområden kan det vara svårt att fatta allvaret med att utanförskapet och segregationen breder ut sig runt om i Sverige. Bland annat Reinfeldt och Lööf bäddade för att det krisläge vi nu är i. Stora utanförskaps- och segregationsproblem, brist på kompetent arbetskraft, skenande inflation och 100-procentiga ränteökningar. På toppen av det krig i vårt närområde, ett djupt splittrat USA och allt farligare geopolitiskt maktspel. Inte minst NATO-landet Turkiet som nu både vill anfalla kurderna i norra Syrien och bland annat helt ta över Cypern. Oroliga och svåra tider är det! UPs lokala politiska program blir för varje dag allt starkare för Uppsalabor som i framtiden vill leva i ett tryggt och välmående lokalsamhälle.

https://updem.se/wp-content/uploads/2022/04/Utvecklingsparitet_demokraternas_politiska_program_2021-2028.pdf

Peter Santesson, Expressen, skriver mycket läsvärt om hur allvarligt läget är. För många av oss är lägesbilden sedan flera år tillbaka känd. Santesson bidrar dock med ett nytt sätt att sprida ljus över allvaret i det som händer och att det svenska samhället allt mer tappar möjligheterna att utan kraftigt våld återta ordningen med "Ett land och ett system". Parallellsamhällen tillåts växa sig allt starkare som på område efter område är i strid med svensk lagstiftning. En lagstiftning som ska gälla oss alla jämlikt i Sverige, utan undantag. Det som särskilt behövs nu är modiga politiker, som trovärdigt inte är rasister, som vågar stå upp för det gemensamma välståndsbygget. Vi kan vända den mycket dåliga utanförskapsutvecklingen i Sverige men det kräver mycket, mycket, mycket mer politiskt mod och operativt engagemang.

"Hur realistiskt är målet att få bort alla utsatta områden? En viktig faktor som inte framkommer i rapporteringen är hur stora de faktiskt är. Det handlar inte längre om några enstaka små öar med sociala problem. De områden som pekas ut av polisen är många, stora och ligger ofta nära varandra. De liknar en väv som breder ut sig snarare än små fläckar på kartan. Visserligen förmedlas antalet områden noga vid årliga rapportsläpp. Summan blev tydligen 61 vid den senaste inräkningen." 

"Att rita in alla områden på en karta är en tillnyktrande upplevelse. Polisen släpper områdeskartor, men när man ser alla områden tillsammans blir helhetsbilden annorlunda och skrämmande. Utsatta områden utgör bara 0,02 procent av Sveriges areal, skriver polisen. Siffran stämmer, vad man nu kan dra för slutsats av den. Ska vi trösta oss med att Sarek inte domineras av kriminella gäng?"

"Den väsentliga frågan är hur mycket av tätorternas territorium som inte längre behärskas fullt ut av rättsstaten. När jag slagit samman områdena finner jag att de tillsammans utgör knappt fem procent av tätorternas yta i de drabbade kommunerna i Sverige. Variationen är stor. Nästan tio procent av tätorten i huvudstaden är utsatt område, Göteborg ligger på nästan samma nivå. Värst är det i Botkyrka och Sundbyberg, där omkring en fjärdedel av hus och gator ligger i utsatta områden. Dessa områden är inget marginalfenomen, utan stora sjok som bildar parallellsamhällen på ytor som inte fungerar enligt samma regler som det vanliga Sverige."

"Ser man till befolkningsandelar blir bilden än mörkare. Omkring fem procent av den folkbokförda befolkningen bor i utsatt område. Redan den siffran är skrämmande nog. Men i de drabbade orterna är andelen mycket högre. Jag adderar befolkningstalen för lokalområdena och ser att 47 procent av Botkyrkas befolkning bor i utsatt område. Vad betyder det för orten? Flera andra Stockholmskommuner har en nivå på ungefär 25 procent. I Stockholms stad är det drygt 13 procent. Det är otäcka siffror. Ytorna och befolkningstalen motsvarar mindre städer."

"Polisen skriver att problemet med utsatta områden blir särskilt allvarligt när många områden ligger tätt. Nätverken kan understödja varandra och bilda ett eget socialt system. Det handlar om vem som har makten över ett område. Stora ytor med en stor befolkning betyder att det kan etablera sig ett samhälle vid sidan av det vanliga. När det händer blir det svårt att förstå hur det ska gå till att lösa upp sådana områden. Väletablerade sociala strukturer är alltid väldigt svåra att förändra. Det blir som att ha målsättningen att ett samhälle ska ”försvinna”." 

"Det hörs många politiska allvarsord om utsatta områden. Men jag undrar ändå om man riktigt förstår hur problemet är på väg att äta sig fast."

https://www.expressen.se/ledare/peter-santesson/kartan-over-utsatta-omraden-ar-rena-rysaren/

Invånarföraktet och den bristande respekten för stora utanförskapsproblem illustreras tydligt i det så kallade Uppsalapaketet. Ett paket om extrem och snabb bebyggelse i Uppsalas södra stadsdelar inlindat i ett avtal mellan stat, kommun och region. I dagens UNT ger UP uttryck för hur illa Uppsala leds. Om Uppsalapaketet blir verklighet kommer utanförskapsproblemen kraftigt att öka och Uppsala utvecklas mot en förort till Stockholm. Uppsala är ingen förort till Stockholm!

Uppsalapaketet är inte ordentligt prövat bland Uppsalaborna i allmänna val. Den dåligt förankrade planen exemplifierar enligt Utvecklingspartiet demokraterna en representativ demokrati som gått över en anständighetsgräns. Det är i valet 2022 till Uppsalas kommun- och regionfullmäktige som invånarna har en chans att på allvar göra sin röst hörd i denna mycket stora och omfattande fråga.”

https://unt.se/debatt/artikel/-det-behovs-invanardialoger-och-serios-inkludering/lqv1dper



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar