tisdag 24 maj 2022

Fullt med döda fiskar

Farligt grupptryck

Människans historia är full av tider när destruktivt ledarskap skapat farligt grupptryck. Eller bara fegt ledarskap som saknar modet att stå upp mot oacceptabelt beteende inom sin grupp. Ofta är det dåliga ledarskapet kopplat till att ledaren själv tycker som dem som utsätter någon eller några för trakasserier. Inte minst judarna som grupp har gång efter gång råkat ut för liknande trakasserier och grova brott mot mänskligheten. Gång efter gång beskriver vår mänskliga historia hur senfärdigt många börjar göra motstånd mot stim av människor som leder oss mot förfall, starka konflikter och möjlig undergång. 

Tänk att det är så svårt att till exempel förstå att tydliga generella kulturella mönster finns hos folkgrupper MEN att varje individ i varje folkgrupp är unik. Varje enskild individ är unik. Du och jag är unika. Visst är den insikten häftig. Du är unik! Och vi har alla våra starka och svaga sidor. Vi är människor. Det är med andra ord korkat att utgå ifrån att en enskild människa är på ett visst sätt bara för att man tillhör en viss folkgrupp. På individnivå finns många avvikelser från det generella. Människan är inte fiskar. Samtidigt vet vi av evolutionsläran att vår art härstammar från fiskar som under en av fem massutrotningsperioder på jorden tog sig upp ur haven och utvecklades vidare. Kan det vara därifrån vi fått ett flockbeteende som inte alltid leder rätt. 

https://www.worldvaluessurvey.org/WVSContents.jsp

https://illvet.se/forntiden/evolution/livets-utveckling-de-forsta-fiskarna-hoppade-upp-pa-land

https://www.djur.cob.lu.se/Svar/Evolution.html

Sakine Madon, UNT, skriver läsvärt om hur farlig identitetspolitik och dåligt ledarskap är. Nedan ledarartikel beskriver både en dålig rektor och ett exempel på hur farligt vanligt det är med dåligt grupptryck. Det är bara kloka ledare som kan få stopp på farligt grupptryck när det börjar sprida sig. Rubriken till Madons artikel är "Bara döda fiskar simmar med strömmen". Både du och jag vet att det också finns positiva rörelser och altruistiska (icke negativt självgoda) skäl som förenar människor i stim. Även sådana stim kan dock vara destruktiva när de vägrar inse viktiga fakta. Exempel på det är delar av miljörörelsen och de fria invandringsivrarna i Sverige. De farliga stimmen är dem som folk ansluter sig till utan att ta reda på viktiga kända fakta eller utan att förstå att det finns underliggande farliga motiv från stimledarna. Varje mentalt frisk människa är inte bara unik utan har också en egen fri vilja. Den viljan borde i större utsträckning kopplas till modet att bryta sig ur ett destruktivt stim, inte minst att lämna ett politiskt parti som kört ordentligt i diket. Eller lämna ett parti som driver en byggpolitik som man kraftigt ogillar. Varför finns det så många "döda fiskar" som bara flyter med strömmen, även strömmar som går mot förfall?

Konstfacks sal "Vita havet" hamnade i blickfånget för en livlig debatt i fjol. Nu ger Sara Kristoffersson - professor på skolan, tillika huvudperson i dramat - sin bild av vad som hände i nyutkomna ”Hela havet stormar – Fallstudie inifrån en myndighet” (Volante).”

Kristoffersson, även skribent på Dagens Nyheter, förklarade i en text vintern 2021 att lokalens namn inte har något med rasism att göra. Brown Island replikerade och beskrev salen som ”en ideologiskt ritualiserad plats med rötter i den västerländska modernismen – en tradition som har förespråkat idéer om vithet, renhet och rasbiologi”.”

Hon anklagades vidare för att ha hånat studenter, för rasism mot ”bruna kroppar”, för att äventyra elevers och lärares säkerhet. På Konstfacks hemsida publicerades senare en film med kritik mot denna enskilda lärare.”

Konstfacks rektor Maria Lantz markerade inte mot att 44 lärare på skolan mobiliserade till namninsamling mot en enskild kollega. Tvärtom uttryckte hon stöd för dem och avslutade ett uppmuntrande mejl med hjärt-emoji.”

”Lärare på högskolor och universitet ska enligt lagen samverka med det omgivande samhället och informera om vad som pågår på deras skolor. "Vem vill skriva artiklar med risk att inte bara mobbas och utredas utan även tillrättavisas?" , är en fråga som Kristoffersson ställer och svaret är förstås att det är få. Kristoffersson gjorde inget fel och hade rätt i sak. Ändå kastades hon under bussen. Hon sjukskrevs för utmattning. Men som hon också påpekar: "Jag drabbas hårt, men skolan är den verkliga förloraren i den här berättelsen."”

https://unt.se/ledare/ledarkronika/artikel/bara-doda-fiskar-simmar-med-strommen/repp3o5j

Finns något exempel på dåligt stimbeteende i Uppsala? Ja, alla partier som hängt på och röstat för det så kallade "Uppsalapaketet". Det är de senaste 100 årens oklokaste plan framåt för Uppsala. Det är hög tid för Uppsalaborna att ryta ifrån och tydligt markera för S, M, C, L, SD med flera att väldigt många av oss som bor i Uppsala inte vill att de kommande 30-40 årens utveckling av Uppsala ska handla om att förverkliga många dåliga delar av det Uppsalapaketet innebär. Gör om! Gör rätt!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar