torsdag 5 maj 2022

Kompetensattraktion

En framgångsrik plats attraherar hög kompetens

Kompetens finns i många förpackningar. En skicklig hantverkare är guld värd. En skicklig lärare är guld värd. En skicklig på att ge andra människor vård och omsorg med kvalité är guld värda. En skicklig forskare är guld värd. En skicklig teknisk utvecklare i alla dess former är guld värd. En skicklig kirurg är guld värd. En driven företagare är guld värd och så vidare. Alla som på olika sätt utför viktiga uppgifter i vårt samhälle bidrar till att berika samma samhälle. Det är tillsammans som framgångsrika samhällen byggs. Så är det. Samtidigt är verkligheten också sådan att vissa yrkesgrupper blir starkare draglok mot generellt högt välstånd än andra. Så har det alltid varit sedan människor började leva i större samhällen.

På ett möte igår, där Uppsala universitet (UU) var värd, var UU tydliga med att universitetet och Uppsalas närsamhälle i stort står och faller, ur ett internationellt konkurrensperspektiv, om vi inte lyckas behålla och attrahera de specialister som universitet och spetsföretag behöver för att vara konkurrenskraftiga. Det var ett befriande rakt besked om att om vårt närsamhälle inte är tillräckligt attraktivt för dessa personer kommer hela samhället att i snabb takt försvagas. För den som kan lite sambandslära är det inte konstigt. Typ "Katten på råttan, råttan på repet...." 

Runt mycket konkurrenskraftiga individer, och kluster av individer, växer massor av positiva möjligheter upp även för alla oss andra. Dessa konkurrenskraftiga är genom sin kompetens och sitt driv helt enkelt dragarna i välståndsbyggandet. Utgångspunkten för ett samhälle som vill utvecklas positivt måste alltså vara att skapa ett samhälle där människor med många alternativ ser just Uppsala som ett mycket bra val som bostadsort. Ett mycket bra val för sig själva men också för sin familj. Och ett samhälle där vi alla hjälps åt att sprida välståndsbyggets effekter till hela befolkningen. Det är bland annat därför som Utvecklingspartiet demokraterna driver den alternativa byggpolitik vi gör. Det är bland annat därför som Utvecklingspartiet demokraterna säger att vi lokalt måste få mycket bättre ordning på de offentliga kärnverksamheterna skola, vård och omsorg. Och vi måste mycket bättre bryta utanförskapen och en ökande segregation. 

Människor som kan välja bort dåliga skolor väljer bort dåliga skolor. Människor som någon annan stans kan få snabbare vård om den krävs kommer att föredra sådana platser att leva på. Människor som vill ha tillgång till ett nöjesfullt och vibrerande city väljer bort dåliga alternativ. Företag som hittar bättre platser att placera sina verksamheter på gör det. Varför avbefolkas landsbygder runt om i världen? Varför är vissa samhällen mer attraktiva än andra för personer som inte har några problem att flytta var de vill? Uppsala behöver en klokare samhällsutveckling än nu! UP erbjuder ett starkt och konkret alternativ.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar