tisdag 3 maj 2022

Stoppa vansinnesplanerna

Storhetsvansinne som stärker kvalitetsbrister

Ibland är lokala val väldigt viktiga. I en tid där Sveriges riksdag blir allt tandlösare då EU i realiteten styr allt mer blir det kommunala självstyret allt viktigare. Det kommunala självstyret är starkt och i huvudsak praktiskt orienterat. Ändå styrs många partier av oerfarna partikarriärister. Då blir också tjänstemannastyret utan ansvar kraftigare. Då tappas lätt förankringen bland invånarna bort när tiden läggs på massor av interna möten. Ett av flera skäl till varför Utvecklingspartiet demokraterna, UP, startats i Uppsala är för att erbjuda de lokala invånarna mer erfarna och kvalificerade politiska företrädare utan floskelstyrning från en partiledning i Stockholm. Hur Uppsala byggs ut och i vilken takt är till 100 procent en lokal fråga som kommunfullmäktige och deras utsedda styr över. Samtliga partier som ingår i Uppsala kommunfullmäktige har ställt sig bakom ett vansinnesprojekt som kallas Uppsalapaketet. S, L, MP, V, M, KD, C, SD och Fi. De Uppsalabor som håller med den alternativa byggutveckling som UP företräder gör väldigt klokt i att också rösta på UP i kommun och region valet 2022. Nedan beskrivs delvis UPs alternativa stadsbyggnadspolitik i en debattartikel i dagens UNT.

"Valet kan ses som en folkomröstning om vilken takt Uppsala kommun och Region Uppsala ska byggas ut, skriver företrädare för UP."

"Vi, Utvecklingspartiet demokraterna (UP), vill att Uppsala ska växa, men i en takt som gör att vi inte försämrar vår skola, sjukvård och omsorg och skapar ännu större problem med allt fler långtidsarbetslösa. Vi har i nuläget inte råd med investeringar i storleksordningen 10 miljarder i omodern och dyr spårväg i en liten del av Uppsala där behovet inte finns. Effekten av en anlagd spårväg blir en försämrad övrig kollektivtrafik. Totalt sett blir dessutom kollektivtrafiken dyrare vid anlagd spårväg i och med allt högre räntekostnader, vilket tar pengar ifrån skola, vård och omsorg. Avbryt spårvagnsprojektet i Uppsala stads södra delar."

"Regionen är ansvarig för Uppsalas kollektivtrafik. S, MP, L, M, C, KD, SD och V har alla röstat för Uppsalapaketet. Det är Uppsalapaketet som används som huvudargument för att bygga dyr omodern spårväg. Vi förespråkar i stället moderna bussystem som kan användas under många år. I ett senare skede kan exempelvis en högteknologisk förarlös automat- eller stadsbana övervägas. Fyrspår mellan Uppsala och Stockholm behövs för att möta stora delar av Sveriges logistikbehov. Behovet är tillräckligt stort redan idag. Vår tillväxtpolitik äventyrar inte statens eventuella satsning på fyrspår."

"Vi är för tillväxt men med en klokare och varsammare utbyggnad av Uppsala. Vår politik utgår från en utbyggnad som omfattar hela Uppsala, det vill säga en utbyggnad som inkluderar landsbygdsdelarna, och som inte skapar högexploaterade bostadsområden och dyr gammaldags spårväg i Uppsala stad." 

https://unt.se/debatt/artikel/for-en-varsammare-utbyggnad-av-uppsala-/lqzpwo1l

Johan Rudström skrev nyligen en ledare i UNT som väl beskriver hur vansinnigt detta broilerpolitikerprojekt är. Det är verkligen ingen attraktiv byggpolitik för oss Uppsala. Inte i någon del av kommunen. Att förespråka denna täta och snabba bebyggelse ber om att vi Uppsalabor ska få sämre kvalité i kommunens kärnuppdrag samt en mycket riskfylld ekonomisk väg framåt. 

"Förklaringen är fyrspårsavtalet med staten från 2017/2018, som för Uppsalas del bland annat innebär byggandet av 33 000 bostäder i stadsdelarna Bergsbrunna, Sävja, Gottsunda och Ultuna fram till 2050. En minskning i Sydöstra staden betyder alltså en ökning någon annanstans. Om detta inte fungerar innebär det att avtalet bryts."

"Antalet bostäder ligger dock fast, 21 500. Om staten åtminstone kunde slå fast antalet järnvägsspår (fyra) och antalet stationer (en) i Bergsbrunna, men det har man ännu inte gjort. Medan Knivsta, som enligt avtalet ska bygga totalt 15 000 bostäder, spjärnat emot en del, har Uppsala kommun hittills gjort sin del till punkt och pricka. Det förskräcker och kommer att fortsätta att förskräcka Uppsalaborna."

https://unt.se/ledare/ledarkronika/artikel/ett-omrade-som-saknar-motstycke-i-sverige/r1pw4ykr

I dagens UNT är också en redaktionell artikel (skriven av en journalist) om att SD, M, C och KD är emot spårväg. Jag tycker det är mycket anmärkningsvärt att inte artikeln lyfter upp vad ovan partier som sitter med i styret för Regionen, som ansvarar för kollektivtrafiken, tycker! Om media ska vara trovärdiga måste de hjälpa invånarna att utifrån fakta ge rättvisande beskrivningar av verkligheten. Jag ser med glädje fram mot att M, C och KD i regionen säger samma sak som i kommunen. Problemet är för dem att i Regionen kan de sluta slösa bort pengar på spårvägsprojektet om de vill. Vill du se en alternativ utveckling av Uppsala än vad Uppsalapaketet representerar, rösta på Utvecklingspartiet demokraterna senast den 11/9 2022. UP har en alternativ och möjlig väg framåt som stärker Uppsala för oss Uppsalabor. Ett alternativ som utvecklar Uppsalas attraktivitet och som inte fokuserar på att bli en förort till Stockholm.

https://updem.se/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar