måndag 16 maj 2022

Dansa, dansa och dansa

Må bättre än sämre

Vill du leva ett så bra liv som möjligt? De flesta människor svarar ja. Hur gör man det? Det enkla svaret är att man kommer så långt som möjligt med att finna harmoni i kropp och själ. Hur gör man det? Sannolikt genom att tillämpa en personlig variant av Yin/Yang, strävan mot balans, mellan det som är kul och gott och det som är ansvarsfullt och nyttigt. Den balansen kan för vissa vara att inte dansa sex av veckans dagar men den sjunde. Den balansen kan vara att sex dagar i veckan äta måttfullt och inte dricka alkohol för att en dag i veckan frossa i god mat och tömma en flaska vin. Enligt de allra flesta av människans största filosofer finner man balansen i ”lagom” och i att andligt finna ro istället för att ständigt låta hjärnan irriteras över många galenskaper på vår jord och börsens upp och nedgångar. En sak är helt klar, alla som gillar att dansa får en naturlig endorfin kick som berikar livet på många sätt. En kick utan beroende av olika droger för att uppnå ”kickar”.

Vetenskapens värld, SVT, bjuder nedan på ett sevärt program om dansens sociala och medicinska betydelse för oss människor, och även andra levande varelser. Se gärna programmet. Om du inte själv uppskattar att dansa kanske du ändå kan inspirera andra att börja. Dans har bland annat vetenskapligt bevisat kraften att motverka demens. Med tanke på hur mycket demenssjukdomarna ökar bland befolkningen är det kanske dags för skolan, och alla ansvarsfulla arbetsgivare, att införa minst 15 minuters danspass varje arbetsdag. Med tanke på att regelbunden fysisk aktivitet också ökar inlärningsförmågan och koncentrationsförmågan är det koko att inte inkludera mer av fysiska aktiviteter på arbetsplatser. Även skolan är en arbetsplats. Både för elever och lärare. Dansa mera! 

https://www.svtplay.se/video/35060027/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-sasong-35-den-dansande-manniskan

Jag hoppas att den imponerande Carolina Klüft lyckas med att inkludera mer fysisk aktivitet bland våra unga. Det behövs. Tyvärr har vi inte vänt den negativa trenden med ökad övervikt och fetma. Det leder till att allt fler drabbas av allvarliga folksjukdomar. Vad väntar vi på? Det är dags att skapa en måbra-kultur där vi dansar minst 15 minuter per dag. Alla i vårt unika samhälle blir vinnare på ett sådant kulturinslag. På vintern får vi dessutom naturligt upp värmen.

https://www.diva-portal .org/smash/get/diva2:1349930/FULLTEXT01.pdf

https://www.lillaedet.se/nyheter/nyhetsarkiv/kommunenmedipilotprojektmedgenerationpep.19386.html

https://www.svtplay.se/video/17478546/svenska-tv-historier/svenska-tv-historier-trana-med-tv-sasong-5-avsnitt-2




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar