söndag 15 maj 2022

För mycket pengar

Rimlig fördelningspolitik

Gång efter gång när jag och min morfar samtalade om hur man skapar ett generellt starkt samhälle landade vi i att en rimlig och klok fördelningspolitik gynnar alla samhällets invånare. Särskilt i ett samhälle där utgångspunkten är att alla som kan på ett eller annat sätt ska bidra till samhällets välbefinnande. Om ”alla ska med” måste också alla som kan bidra. Och de som är rikast och duktigast ska bidra lite mer än andra. Samtidigt är det oklokt att beskatta de företagsamma på ett sätt som hämmar deras företagande. Arbetande kapital ska i så stor utsträckning som möjligt inte beskattas. 

Jag tycker inte det är imponerande att det finns enskilda människor som har extrema förmögenheter. Det är på många sätt samhällsekonomiskt dåligt jämfört med att tillgångar rimligt sprids i större utsträckning. Det var därför det en gång i tiden fanns både förmögenhetsskatt och arvsskatt i Sverige. Det är bland annat därför det finns hög arvsskatt i USA som gör att de flesta rika amerikaner startar stiftelser för att både säkra gott ändamål för pengarna och, som med Wallenbergarnas stiftelser, ”evigt” familjeinflytande. Förmögna människor som låter sitt kapital jobba i eget och samhällets intresse gör onekligen stor nytta. Samtidigt anser jag att det är osunt med personliga förmögenheter på tusentals miljarder kronor. I praktiken blir de personerna i sina sfärer som diktatorer. Stark ägarmakt är både önskvärt och värdeskapande men det är samhällsekonomiskt klokt att inte låta någon eller några enskilda personer bli för mäktiga. En positiv utveckling skapas bäst i sund konkurrens.

Jag tycker att det är provocerande att det finns människor som köper tavlor för flera miljarder kronor samtidigt som det fortfarande finns gott om svält och elände på vår jord. Att prisnivåerna kan vara på dessa nivåer för konst vittnar om att fördelningspolitiken runt om på vår jord fungerar dåligt.

Nu råkar jag tillhöra skaran som är lite fascinerad över Marilyn Monroe. Men, två miljarder kronor för en tavla med henne..... En tavla som dessutom är ett "popperi" av ett fotografi. Bättre fördelningspolitik så att till exempel högutbildade och hårt arbetande lärare och sjukvårdspersonal kan få bättre arbetsvillkor. 

https://www.barnebys.se/blogg/10-dyraste-andy-warhol-verken-som-salts-pa-auktion 

https://www.svt.se/kultur/warhols-marilynportratt-salt-for-tva-miljarder



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar