fredag 6 maj 2022

Kompetensinvandring

Kompetensbrist

Det är kyliga vindar som blåser även om sommaren närmar sig. Återigen krig i Europa som lätt kan sprida sig till exempelvis Bosnien-Hercegovina. Handelskrig mellan "Väst" och "Öst" som verkar öka i styrka. Bland annat därtill kopplad inflation. I övrigt en inflation skapad av att sedelpressarna tilläts vara "glödheta" på tok för länge och en global "svart svan" kopplad till alla kryptovalutor. Och en digital värld där vi har ett extremt överflöd av information. Information i form av fakta och massor av desinformation, propaganda och tyckanden. Kort och gott kan vi bara konstatera att världen de senaste 30 åren blivit för komplex för oss människor att hantera. 

I "oss människor" inkluderar jag de människor som klassas som "smartast". I synnerhet på finansmarknaden har spelteori större betydelse än investeringar i företag som har bra affärsmodeller, en stark affärsidé, kunniga företagare och som löpande visar att man når uppsatta mål. Inte minst slagigheten på jordens börser visar att vi tyvärr inte bara har en sund "marknadskorrigering" utan att det är mycket spekulation som pågår. Inte minst spekulation helt drivet av algoritmer och helt datadrivna handelsverksamheter. Med tanke på hur mycket resurser som satsas på artificiell intelligens kanske det redan är sådana system som styr utvecklingen? AI-systemens logik kanske är att mängden människor är för många på jorden. Covid-19 rensade inte bort tillräckligt många av oss. Ett storskaligt krig kanske kan rensa upp ordentligt och rädda "klimatet"....(Jag är lite ironisk...). 

I denna tid har vi samtidigt väldigt stora bekymmer kopplat till våra universitet och spetsföretag. Det är väldigt svårt att hitta kompetent och hårt arbetande medarbetare som krävs för global konkurrenskraft. Oavsett ekonomiska härdsmältor som kommer och går är det människors kunskaper och system av människor som skapar riktigt konkurrenskraftigt värde. Samtidigt som vi måste ha invandringsstopp för icke högkvalificerade och självförsörjande under lång tid, tills vi inkluderat alla i utanförskap bättre, behöver vi återigen lyckas med kompetensinvandringen.

Håkan Boström, GP, skriver läsvärt om att vi borde försöka få demokratitörstande specialister från Ryssland att emigrera till Sverige eller andra demokratiskt orienterade länder inom EU. Inte minst USAs tidigare stora samhällsframgångar skapades genom att de aktivt rekryterade stjärnor från andra delar av världen att komma till USA för att forska, driva företag eller använda som bas för sitt idrottande. Sverige har många företag som konkurrerar på världsmarknaden. Allt fler företag på världsmarknaden behöver mycket duktiga medarbetare med specialistkunskaper för att klara konkurrensen. Om vi kan locka många duktiga ryssar att bli en del av vårt svenska samhälle är det toppen. Är de spioner? En och annan är det säkert. Det kan vara ett problem men är det oftast inte eftersom företagsverksamhet handlar om så mycket mer än vad en person gör. Och hanteringen av så kallade immaterialrätter får man vara klok nog att skydda oavsett vilken personal man har. Det kraftigaste slaget mot den ryska ekonomin vi kan skapa är genom att få deras mest kompetenta invånare att emigrera till "Väst".

"Västvärldens sanktioner slår hårt mot den avancerade delen av ekonomin i Ryssland och många unga, välutbildade ryssar har på kort tid lämnat landet. EU och USA bör underlätta denna ”brain drain”, inte försvåra den."

https://www.gp.se/ledare/eu-b%C3%B6r-v%C3%A4lkomna-ryska-ingenj%C3%B6rer-och-forskare-1.71364833 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar