Engagemang och kreativitet
I en allt mer komplex värld, och i en värld där avancerad teknik klarar av att göra allt mer av det människor tidigare gjort, blir kreativitet och människors engagemang avgörande för framgång. En och annan säger att det alltid varit så. Delvis håller jag med men nu gäller det betydligt mer än någonsin tidigare.
Bara engagerade människor bryr sig. Maskiner bryr sig inte. Gång efter gång har du läst att jag efterlyser en god balans mellan hjärnan och hjärtat när beslut ska fattas. Maskiner har "hjärnor" med enorm förmåga. Maskiner saknar hjärta. Därför är människan fortsatt avgörande för att de riktigt stora besluten som ska fattas inkluderar hjärtats dimensioner. Och det är fortfarande bara kreativa människor som klarar av att tänka utanför ramarna. Visst kan avancerade program uppbyggda utifrån logiken för artificiell intelligens automatiskt pröva nya vägar för att lösa uppgifter, samtidigt är de basprogrammerade för att lösa en specifik uppgift och har därför inbyggda begränsningar just kopplat till kreativitet. När Uppsala universitet nyligen genomförde en mycket givande invigning av en ny byggnad till Ångströmlaboratoriet var det ett av många kloka budskap från en av de talande professorerna. Kreativitet, att tänka och agera utanför ramarna, leder till det banbrytande och mest värdefulla. Till de stora mänskliga framstegen och till möjlig ökad konkurrenskraft.
Det finns många skäl till varför jag är övertygad om att stärkt demokrati, stärkt folkstyre, är bästa väg framåt. Igår träffade jag många ungdomar och hade väldigt värdefulla samtal om demokratin och dess fördelar och utmaningar. Ett av skälen till att delad maktstyrning är bäst är att toppstyrning inte skapar vare sig engagemang eller kreativitet hos oss människor. Ett strukturellt problem i Sverige har blivit att politik blivit en karriär från skolan och framåt. Våra politiska företrädare blir mycket bättre om de har många års riktig arbetserfarenhet med sig som personliga delar av ett referensbibliotek när de har heltidsuppdrag som förtroendevalda. Praktiskt har omfattande referensbibliotek ännu större betydelse om makten är centraliserad. Centralisering av makt leder ofta till mycket administration, passivisering och enfald. Det är därför som klokt demokratiskt orienterade verksamheter levererar bättre utveckling än totalitära system. Att totalitära system stjäl immaterialrätter är en annan sak. Det faktumet får hanteras genom en ständigt mycket bättre utvecklingstakt och ekonomisk krigföring.
Josefin Utas, GP, skriver intressant om demokratifrågor nedan. Jag delar helt hennes kritik av hur politiker långt ifrån den enskilda människan försöker påtvinga oss tyckanden vi inte är intresserade av. Om man tycker att det är viktigt att skapa en starkare "vi-känsla" mellan oss EU medborgare är inte nedan metoden utan bättre metoder finns beskrivna i min bok "En stund på jorden". Inga överhetsmonument i världen kommer att få mig att bättre uppskatta EU och känna ett starkare band till övriga EU-invånare. Visst är det intressant att inte EU kan lära sig mer av erfarenheterna från USA som fortfarande är en federation. EU borde också lära sig av vad det var som gjorde att det brittiska imperiet inte överlevde.
Utas skriver också klokt om att allt för många politiker i till exempel regionfullmäktige, riskdag och EU-parlament driver fram en massa dumhet eftersom de har tid att göra det. Allt för många av dessa personer har för lite att göra eftersom partisystemen blivit så toppstyrda. Det är precis som med för stora huvudkontor inom näringslivet med allt för mycket administrativa krav, det skapar extremt mycket dumhet i kärnverksamheterna. Politikens onödiga pålagor är inget undantag. Tänk om våra folkvalda kunde ägna sig åt det centrala som infrastruktur, handelsavtal, rättssystem, försvar, socialförsäkringssystem (inklusive pensionssystem), sjukvård och utbildning. Resten sköte med fördel marknaden. Parkinsons lag gäller i allra högsta grad även inom politiken.
"Det folkvalda EU-parlamentet har arbetat fram ett dokument om medborgarutbildning. I det finns en mängd förslag som syftar till att odla en europeisk identitet hos Europas invånare och försöka skapa känslomässiga band dem emellan."
"Förslagen är omfattande och handlar om allt ifrån att organisationer och instanser ska tussas ihop och samarbeta, till att varje kommun borde ha ett EU-monument för att ge medborgarna en visuell symbol för den europeiska integrationen. Det ska vara EU-undervisning i skolorna – de som bedriver sådan ska få emblem att stoltsera med. Resultaten av alla åtgärder ska följas noggrant, data samlas in och så vidare."
"Man kan tolka det som att EU-parlamentet vill forma unionsinvånarnas politiska tillhörighet med närmast totalitära metoder. Förvisso är inställningen problematisk. Men det finns en enklare förklaring till vad som ligger bakom: EU-parlamentarikerna måste ha något att göra. De som sitter i politiska församlingar eller innehar roller med makt tenderar att vilja rättfärdiga existensen av sin institution, sitt ämbete och dess betydelse. De vill syssla med saker som känns viktiga och som kan ge positiv synlighet. Då blir det fler kreativa initiativ och projekt, fler påbud och mer styrning."
"Har man skapat en union som EU så måste man förstås ha den till något. Man måste göra en rad viktiga saker. Att EU utvidgar sina befogenheter till allt fler områden är således inte förvånande. Det är närmast en politisk naturlag. Med kännedom om hur människans drivkrafter ser ut och våra erfarenheter av makten, så borde vi lära oss att vara återhållsamma när vi inrättar olika offentliga instanser, även om de ska jobba för folket och är del av demokratin. Parlament borde inte vara för stora, instanser borde inte tillåtas att ansamla för mycket makt och de bör heller inte ha tillgång till alltför mycket pengar."
"Så nästa gång politikerna säger att de måste lösa något: Fundera över om det verkligen är ett problem eller om det snarare handlar om att politikerna vill visa sig behövda."
https://www.gp.se/ledare/mer-demokrati-%C3%A4r-inte-alltid-b%C3%A4ttre-1.72656821
https://fritanke.se/sans/2021-nr-1/parkinsons-lagar-i-var-tid/
Igår var en positiv dag där jag träffade många elever och talade om varför väl fungerande demokratier är ett överlägset styrsystem jämfört med diktaturer. Det är dags att stärka vår demokrati med många fler erfarna och meriterade invånare som förtroendevalda. Det tjänar Uppsalaborna och svenskarna mycket på. I synnerhet tjänar invånarna mycket på om de har varierande yrkeserfarenheter och att deras kunskaper och referensbibliotek kommer till nytta i rätt sammanhang. Förbättringspotentialen är stor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar