onsdag 4 maj 2022

Fixa strukturproblemen

Darwins läror behöver tas på större allvar

Aldrig tidigare under människans tid har vi levt med så snabba och påtagliga förändringar som nu. Digitaliseringen har på många sätt, på mycket kort tid, skapat den verkligheten. En tid där vi flera timmar om dagen genom sociala medier matas direkt och indirekt av tyckande och annan information från hela världen. Och klimatförändringar som snabbt förändrar levnadsförhållandena för många, många miljoner människor. 

Vi har haft många klimatförändringar på jorden förr. Inte minst under 500-talet när några kraftiga vulkanutbrott kraftigt påverkande klimatet på jorden. Med en tuff period som följde med mycket svält och död inte minst i Norden. Den gången kallas tiden för fimbulvintern. 

Även i vår tid är Darwins lärdomar viktiga att ta på allvar. Arters anpassningar för att överleva har ständigt ägt rum, eller så har de utrotats. Till jordens historia hör fem tidigare perioder av massutdöende av arter. Över 80 procent av alla arter på jorden dog ut. Alla dessa arter klarade inte i tid att anpassa sig till nya förhållanden på jorden för att överleva. Ingen av de fem gångarna var kopplade till homosapiens sapiens, människan. Vad vill jag ha sagt? Digitaliseringen, att vi snart är 10 miljarder människor på jorden och bristerna i det svenska samhällskontraktet kräver strukturella grepp om vår del av världen ska gå en positiv framtid till mötes. Jag vill att människor som kallar vår del av världen för hemma ska gå en positiv framtid till mötes och där de som har det sämst ändå har det rimligt drägligt. För att klara det krävs att politiker driver på för strukturella förändringar. Rättssystemet behöver ledas smartare. Skolan behöver ledas smartare. Sjukvården måste ledas smartare. Omsorgen behöver ledas smartare. Innovations och näringslivsklimatet måste ständigt förbättras och anpassas till en föränderlig värld. Och bördan av administration måste kraftigt minskas. Seriösa politiker borde erbjuda strukturella förbättringsgrepp, inte plåster på kraftigt blödande sår. Svensk politik ägnar för mycket kraft åt symbolpolitik, bifrågor och plåster på kraftigt blödande sår. Det duger inte om vår framtid ska bli positiv.

https://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/charles-darwin-och-evolutionslaran

https://www.greenpeace.org/sweden/nyheter/50147/det-sjatte-massutdoendet/

Linda Jerneck, Expressen, skriver intressant om hur den nationella regeringen valfläskar för att försöka vinna valet 2022. Vad är konstigt med det? Att de som har makten försöker behålla den är ett klassiskt mänskligt beteende. Den stora frågan man borde ställa sig är varför så många människor går på kortsiktiga löften och "gåvor" när det som gör störst positiv nytta är något annat? Det Uppsala och Sverige behöver är strukturreformer där vi organiserar oss smartare och där vi nu fokuserar skattepengarna på att göra ordentlig nytta inom välfärdens kärnverksamheter. Det skulle alla invånare tjäna på förutom alla personer som älskar att ha offentlig försörjning för att ägna sig åt bisaker när huvudsakerna idag har stora kvalitetsproblem. Huvudsaker som att våra elever lär sig mer i skolan. Att människor i behov av sjukvård också får det skyndsamt och med kvalité. Att basinfrastrukturen i vårt samhälle fungerar, inklusive vatten och elförsörjning samt järnvägssystem. 

"Strama ”spara i ladorna”-Magdalena Andersson är försvunnen. På första maj var det hennes alter ego Spenderbyxan Andersson som gjorde entré – med ett saftigt vallöfte för fem miljarder. Den tillfälliga höjningen av a-kassan som infördes under coronapandemin ska bli permanent, om Socialdemokraterna blir omvalda i höst. När höjningen infördes, i april 2020, var argumentet att det var ”en exceptionell situation som kräver särskilda åtgärder”. Arbetslösheten rusade, och få nya jobb fanns att söka. Nu har arbetsmarknaden återhämtat sig och det finns ”rekordmånga lediga jobb”, enligt Arbetsförmedlingen. Men de exceptionella krisåtgärderna ska ändå permanentas – med hänvisning till en helt annan kris. Magdalena Andersson framhöll vid presskonferensen i LO-borgen att ”Putinpriser” på bensin och diesel visar att reformen behövs."


"Det är inte utan att man blir lite orolig. Vad vet statsministern som vi andra inte vet? Kommer Ukrainakriget att försätta oss i ett tillstånd av evigt krig, om nu svensk arbetsmarknadspolitik permanent måste läggas om på grund av invasionen? Eller kan det vara så att den kris som höjd a-kassa ska avvärja är att S förlorar makten?Det följer i så fall en taktik som Andersson har använt sig av tidigare. I höstas köpte S-ledaren statsministerposten genom att lova Vänsterpartiet ett ”garantitillägg” till pensionen. Tio miljarders-förslaget ger mest till den som arbetat minst, och vissa pensionärer förlorar till och med pengar på att ha jobbat längre. Nu heter det från S att även det tillägget måste röstas igenom på grund av den höga inflationen."


"Man får verkligen hoppas att det inte blir en torr sommar med skogsbränder, för blir det ännu en kris innan valet lär S sätta hela statsbudgeten på kreditkortet."

https://www.expressen.se/ledare/linda-jerneck/det-blir-en-dyr-valrorelse-och-det-ar-inte-putins-fel/

Nationellt sker inga större förändringar av partistödet. Varför skulle det göra det? Det är samma alternativa politiska grupper som tidigare som lyfts fram som svenskarnas alternativ. Både lokalt och nationellt borde de som säger sig vurma för demokratin av till exempel fotbollen. Bevaka och lyft fram både dem som är i Allsvenskan och Superettan. Vi behöver mer politisk konkurrens. Ett sätt att tolka de nuvarande mätningarna på är att saknaden efter något nytt heltäckande och seriöst parti är stort. L och C fortsätter att få ett svagt stöd. Intressant att KD och C snart har väljarstöd på liknande nivåer. Den konservativa vågen över världen tolkar jag som en misstroendeförklaring mot den "röra" som bisaksliberalismen skapat och en osund förmögenhetsfördelning. Även många konservativa väljare ogillar orättvisor.  Och i Uppsala erbjuds Uppsalaborna ett starkt modernt och tydligt lokalt politiskt alternativ i Utvecklingspartiet demokraterna, UP. UP erbjuder en mycket konkret politik som utvecklingar Uppsala mycket bättre än vad nuvarande planer leder mot. Den politiken inkluderar en mycket klokare användning av digitala verktyg och system för att förbättra servicen för oss invånare. Och det inkluderar att också ta bort en massa digital dumhet som finns inom både kommunen och regionen.

https://www.svt.se/special/valjarbarometern/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar