måndag 2 maj 2022

Lyckan finns i mening

En stund på jorden!

Du har väl läst min bok? Om du inte gjort det kan jag ge dig en liten ledtråd om var meningen med livet till stora delar finns, i att göra något som känns meningsfullt. Vad som är meningsfullt är individuellt även om jordens alla mänskliga kulturer har olika perspektiv på vad som klassas som mer eller mindre meningsfullt. Mammon finns i alla kulturer. Även om uttrycket "mammon" är mest känt ifrån bibeln finns filosofiska berättelser om girighet, och jakten på vulgärt materiellt välstånd, i alla jordens folkberättelser.  Med det sagt finns människor som faktiskt finner mening i sitt liv med att bli miljon efter miljon rikare. Dör gör vi alla, förr eller senare. Fattig eller rik. I min bok får du veta vilka som får de lyckligaste liven. Det ringade den störste filosofen av dem alla in över 400 år innan Kristus födelse. Vem var det? Det var Sokrates. 

Som tennisintresserad har livet bjudit på många spännande exempel på personligheter och livsöden som spelats upp för oss åskådare. Den fantastiska Björn Borg som slutade förvånansvärt ung och efter ett tag tycks ha landat i ett "lagomliv". John McEnroe som hade ADHD som sprutade ur munnen samtidigt som han presterade fantastisk tennis. Stefan Edberg som både presterade fantastiskt på världens tennisbanor och som efter karriären hitta fast mark under fötterna genom fortsatta alternativa tennisengagemang och kapitalplaceringar. Gentlemen som Pete Sampras och Roger Federer som år efter år presterade på topp. Och Boris Becker som superung sopade banan av de flesta, blev extremt rik och har efter tennislivet fullständigt kraschlandat. Bara i tennisintäkter drog han in över 400 miljoner kronor. För mig exemplifierar Becker en person som inte efter en fantastisk tenniskarriär kunde hitta en ny stark mening med sitt liv. Jag är helt övertygad om att människor som känner en stark mening med vad de gör också känner stor tillfredställelse med sitt liv. Det livet kräver inte en massa materiella tillgångar och feta bankkonton för att upplevas som framgångsrikt. Om du läser min bok, "En stund på jorden", framgår det tydligt att människans största filosofer landat i den slutsatsen.  

"Den tidigare tyske tennisstjärnan Boris Becker döms till två år och sex månaders fängelse för att ha dolt tillgångar värda miljontals kronor efter att han försattes i personlig konkurs 2017."

"– Den tilltalade har verkligen förlorat allt. Boris Becker har ingenting kvar. Ingenting! Det är inget annat än en tragedi. Och förnedringen han fått utstå... från media och omvärlden. Hans karriär är förstörd. Han kommer inte hitta något nytt arbete. Han kommer vara beroende på andras goda vilja för att överleva, sa Beckers försvarsadvokat enligt tyska Bild."

https://www.svt.se/sport/tennis/tidigare-tennisstjarnan-far-fangelsestraff

I alla tider har människor älskat att visa upp sina framgångar genom att bo extremt lyxigt, ha dyra hästkrafter som "drar" dem , omge sig med "hov", resa till fina platser långt borta och frottera sig med olika kulturpersonligheter. Idag är inget undantag. Kanske är detta "påfågelbeteende" starkare än någonsin i en tid där vi matas med korta berättelser på sociala medier och där så kallade influensers ständigt ska påverka oss att vilja konsumera så mycket som möjligt. Ja, ja... Jag tycker att alla får leva sina liv som de vill inom lagarnas ramar. Även om lagarna ibland kan upplevas som dåliga. 

Lagarnas syfte är att vi människor ska leva i så stor harmoni som möjligt. Utan rimlig rättvisa ingen harmoni. Utan att känna en rimlig mening med sitt liv är det också mycket svårt att känna harmoni. Ur ett "meningsperspektiv" kan jag förstå att man vill bli lärare, arbeta med vårdyrken eller som polis. Hur jobbigt det än är på en skola, i till exempel ett sjukhus eller under ett polispass så är varje dag fylld med tydlig mening. Meningen att bidra till människors bildning. Meningen att hjälpa människor att bli friska eller att må så bra som möjligt under tuffa omständigheter. Meningen att bidra till att så många som möjligt kan känna sig trygga. Den som känner stor mening med det man gör fyller sitt liv meningsfullt. Därför finns också många kulturpersonligheter som lever mycket ekonomiskt begränsat men som ändå mår bra när de får göra det de brinner för. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar