fredag 20 maj 2022

Könsrollerna

Psykologernas analyser av könsroller och relationernas utmaningar  

SVT kör ett program som gjorts tidigare i andra länder med tittarframgång. Av en tillfällighet såg jag på nedan bifogad del av "Gift vid första ögonkastet". Det var skönt att konstatera att de psykologer som deltar i "utvärderingar" av programmens deltagare bekräftar de beteendekunskaper jag lärt mig och beteenden jag observerat. Bland annat att många män idag känner sig vilsna i förhållande till kvinnor. Många män blir helt enkelt inte kloka över hur de ska bete sig för att vara tillräckliga för kvinnor. Helst ska man vara den där perfekta snygga mannen som är romantisk, ändå hård ibland, "handy man" och självklart utföra minst hälften av hemmasysslorna. Har man små barn är det dags att ta ett större ansvar än kvinnan för dem eftersom kvinnor fått ta allt för mycket ansvar under generationer.... (lite ironisk är jag). Trist att många män känner svårigheter med att kvinnor i vårt samhälle är allt självständigare och tveklöst allt mer jämställda. 

Jämlikhet och rimlig rättvisa ska vara i fokus, inget annat. Svårare än så ska det inte behöva vara. Titta gärna på nedan program så får du höra hur svårt det är för många att hantera relationer med andra. Var en bra medmänniska och var dig själv räcker långt säger jag. Att alla världens trosuppfattningar inkluderar varianter av "den gyllene regeln" är ingen tillfällighet. Att det är klokt att behandla andra så som man själv vill bli behandlad. Med få undantag landar det bra. Så enkelt kan det vara. Att det finns biologiska skillnader mellan kvinnor och män är viktigt att förstå. Samtidigt är det viktigt att förstå att det på individnivå finns stora skillnader jämfört med på gruppnivå. Beskrivningar av beteenden och kulturella drag på gruppnivå blir alltid generella. Det är därför vi alltid måste värdera varje individ för sig även om vi alltid väljer att gruppera människor på olika sätt för att "orientera" oss.

https://www.svtplay.se/video/35123911/gift-vid-forsta-ogonkastet-karleksradet/gift-vid-forsta-ogonkastet-karleksradet-sasong-1-brollopsresan-hindret-i-min-relation-ar-jag-sjalv

https://app.binogi.se/l/den-gyllene-regeln

Uppsalabon Emma Frans tycker till lite ur ett vetenskapligt perspektiv kopplat till uttrycket "Män från Mars och kvinnor från Venus" nedan.

"Gray hävdar i sin bok att många av våra relationsproblem beror på att män och kvinnor är så fundamentalt olika varandra. Kvinnor vill till exempel prata hela tiden och män behöver mycket tid för sig själva utan att bli störda. Gray menar att om vi kan förstå och acceptera dessa könsskillnader kommer våra relationer att bli bättre.Men finns det verkligen allmängiltiga manliga och kvinnliga egenskaper?"

https://www.svd.se/a/oqVvV/ar-man-fran-mars-och-kvinnor-fran-venus

Harward Business Review, HBR, är en av världens mest ansedda tidskrifter kopplat till forskning som kan kopplas till beteendevetenskaper. Kunskaper som är värdefulla för ledare på vår jord. Den senaste forskningen av människans hormoner och hjärnor visar tydligt att det finns betydande skillnader mellan kvinnor och män. Betydande skillnader som är kloka att förstå sig på om man som ledare vill skapa de bästa möjliga lagen. Självklart har respekt för dessa skillnader betydelse att säkra bra relationer mellan förälskade par. Inom politiken kan man också förstå hur svårt det är att skapa bra lag när flera partier ska samarbete då de inte alltid matchar varandra bra.

"Helen Fisher’s research on the brain systems that drive human personality, attraction, and love has been featured in academic journals, TED conferences, and the dating website Match.com. It is now finding business-world applications at companies such as Deloitte. Affiliated with the Kinsey Institute and Rutgers University, Fisher also coaches executives, and in 2015 she launched the corporate consultancy NeuroColor in partnership with leadership and innovation adviser David Labno."

https://hbr.org/2017/03/if-you-understand-how-the-brain-works-you-can-reach-anyone





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar