lördag 14 maj 2022

Stolt över närsamhället

Välmående och inkluderande

Jag är mycket stolt över den generella kultur som många nordiska generationer byggt upp i vår del av världen. På många sätt är det en nordisk kultur som präglat Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island under många år. En kultur som jag i modern tappning definierar som demokratisk, sekulär (alla får tro på vad de vill), rättssamhälle som gäller alla jämlikt, företagsamt och ett kollektivt ansvarstagande för de medborgare som inte klarar av att försörja sig själva. Ett starkt stöd till våra svagaste bidrog länge till att våra samhällen, jämfört med många andra, var tryggare. Den här kulturen, som jag definierar som nordisk, anser jag är värd att mycket tydligare kämpa och stå upp för. I mitt fall får vår svenska flagga representera denna generella kultur. Reinfeldt och andra nyliberala som inte vill se att det finns en svensk/nordisk annorlunda kultur är djupt okunniga om andra kulturer på vår jord. Att det på individnivå finns stora skillnader och avvikelser är självklart sant men på gott och ont får stora majoriteter alltid genomslag. 

Vad betyder "konsoliderade energin bortom kulturer"? De orden ingår i en nyligen publicerad debattartikel. Det är naivt om du frågar mig. Även en "konsoliderad energi" blir någon form av kultur. I grupper av människor, i alla dess former, skapas alltid unika kulturer. Det är grundläggande beteendevetenskap. Jag upprepar, de nordiska generella kulturdragen har visat sig vara fantastiska för det stora flertalet av ett områdes invånare. Den baskulturen är värd att både försvara och att utveckla. i en tid där centralisering av makt blir allt vanligare är det värdefullt att istället verka för mer inflytande över närsamhällets utveckling. För oss i Utvecklingspartiet demokraterna är det självklart.

https://www.iffs.se/world-values-survey/

Johan Lindeberg, debattartikel i Expressen, skriver om önskan efter ett nytt Sverige och efterlyser ledare som tar oss dit. Jag tycker dock att han enligt ovan resonemang är naiv och inte förstår Sveriges kollektiva kulturella position i världen. Att Sverige behöver ett nytt politiskt ledarskap håller jag helt med om. Vi behöver färre broilers och fler livserfarna och arbetsmeriterade som våra politiska företrädare. Företrädare som tydligt ska stå på invånarnas och medborgarnas sida. Utvecklingspartiet demokraterna erbjuder mycket av det som Lindeberg efterlyser. Rösta klokt i höstens val. Uppsalaborna har chansen att rösta på Utvecklingspartiet demokraterna, ett lokalt politiskt parti. Ett parti som står upp för Uppsalaborna och som gärna talar om "Uppsalakontraktet". Ett kontrakt som handlar om hur vi tillsammans skapar ett starkt och tryggt närsamhälle. Vi har också enkla praktiska förslag på hur invånarnas åsikter bättre ska komma fram kopplat till större utvecklingsidéer.

"Det är dags att samla krafterna och vända på allt och göra Sverige till ett referensland i världen genom att visa att det är den gemensamma och konsoliderade energin bortom kulturer som är den nya styrkan i Sverige. Det är därför den svenska flaggan måste repositioneras för att representera den nya rösten från Sverige. Det nya Sverige.  Det gäller att skapa en gemensam energi som enar det svenska folket på en ny nivå. Det låter banalt men det är enkelt att jämföra processen med ett varumärke som måste uppdateras och göras relevant för i dag. Förändringen har ju redan skett för längesedan. Men ändå har så många av oss svårt att acceptera det. Det finns självklart bara en väg framåt och det är att omfamna det nya Sverige och att se de fantastiska möjligheterna som finns när man tillhör det mest progressiva landet i världen." 


"Tänk också på att många av de mest beundrade talangerna har sitt ursprung i andra länder. Vi kan använda fotbollslandslaget som en metafor om vi vill. För att de ska vinna så handlar det om den gemensamma energin och att man känner tillhörighet med det nya Sverige. Det stämmer också med våra värderingar. Tänk vad vi inspirerar våra barn genom att de förstår och lever tillsammans med andra kulturer. Det är den största gåvan jag gett min dotter. Känn en stolthet över att Sverige är ett inkluderande land." 


"Precis som ett fotbollslag så behöver det nya Sverige en inspirerande coach. Vi behöver ett visionärt ledarskap som kan sätta ett mål så att vi blir ett referensland på riktigt. Det bästa är att vi får ett politiskt parti eller en allians, som tar initiativet, och som kan tydliggöra den nya gemensamma energin. Och därmed ta ett stort steg för att göra varumärket Sverige relevant igen. Vi behöver en naturlig ledare som representerar den mångfacetterade kulturen i Sverige och som både har modet och en inspirerande energi för att kunna sätta en ”ny trend”, att det är mer attraktivt och har en högre status att vara en del av flera kulturer än endast en."

https://www.expressen.se/debatt/det-ar-dags-var-stolt--over-det-nya-sverige/

Det riktigt nya i dagens Sverige är att våra lokalsamhällen och dess unika utveckling blir allt viktigare. På Sverigenivå har vi tappat mycket eget inflytande efter inträdet i EU. Om vi nu får vara med i NATO tappar vi ännu mer eget inflytande i stora viktiga frågor. Lokalsamhällenas egen förmåga till positiv utveckling blir viktigare. Vi kan göra väldigt mycket lokalt inom givna lagars ramar. Och om Sverige blir en del av NATO är det hög tid att inse att så många riksdagsledamöter som 349 inte är rimligt om de inte också får ta länsansvar för specialistsjukvården i Sverige. Det är dags att inse att ett Sverige i EU och i NATO är ett mycket mindre självständigt demokratiskt område än förr. Mycket mindre. Vissa nationella politikers självbild signalerar annat men Sverige är en liten spelare inom EU och NATO. Som en del av EU och NATO blir det Nordiska samarbetet viktigare än någonsin. Jag har egen erfarenhet av globalt maktspel mellan nationella organisationer och grupper av organisationer. När Nordens länder var eniga fick vi ordentligt inflytande. När vi var splittrade vägde vår röst väldigt lätt. Hur mycket man än älskar konceptet Sverige är det ur ett internationellt perspektiv en liten del av världen, och vår befolkning är trots den senaste tidens ökning väldigt liten. Nyliberalernas gränslösa värld finns inte. Tvärt om, nu skärps åter gränserna mellan många av världens samhällen igen.

Jag kämpar för att Uppsala ska bli ett positivt exempel på hur vi ur ett lokalsamhälles perspektiv kan bygga ett modernt starkt samhälle. Ett modernt starkt samhälle där alla invånare känner delaktighet och stolthet över det vi gemensamt bygger.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar