söndag 22 maj 2022

Fattigberg

Bidra eller livslångt leva på bidrag

Pensionssystemet är inget bidragssystem. Det är ett pensionssystem som bygger på att människor som arbetar också sätter av pengar till framtida intäkter för att leva på när man inte längre arbetar. Det blir också allt vanligare med individuella pensionsuppgörelser som gör att man till exempel kan pensionera sig vid 60 års ålder. Många har också försakat att konsumera nu genom att istället själva pensionsspara utöver det som arbetsgivare varit tvungna att betala. De har tagit ett eget ansvar för att försöka ha en god ålderdom. Nu i valtider där tyvärr vissa politiker försöker locka till sig röster genom att bryta sönder hela idén med pensionssystemet är det viktigt att hjälpa till att sprida kunskapen om vad pensionssystemet är. Pensionssystemet är inte ett bidragssystem.

Att pensionssystemet inte är något bidragssystem är viktigt att fatta. Så länge det finns en vilja i samhället att betala för vuxna människor som inte är självförsörjande ska det ske via bidrag och inget annat. Dessa bidrag ska vara på minimala nivåer för att det inte ska vara orättvist mot alla som jobbar för att både försörja sig själva och bidra till försörjning åt andra. Idag finns massor av bidrag och en bra förbättringsstart är att göra om alla bidragssystem till att till exempel enbart vara i tre eller högst fem varianter. "Bara" en sådan reform skulle spara in massor med pengar i administration som med fördel istället kan användas för att hjälpa människor att gå ifrån bidragsberoende till att bli självförsörjande. Inte minst kopplat till flera års ansvarslös invandringspolitik är detta viktigt. Vi kan inte acceptera att antalet långtidsarbetslösa kraftigt stiger. Det stora flertalet långtidsarbetslösa lever på bidrag i olika former. Karin Pihl, GP, skriver mycket läsvärt nedan om att riksdagens politiker "leker med elden" när de ger sig på pensionssystemet för att vinna kortsiktiga röster.

"För att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister krävde Vänsterpartiet en höjning av garantipensionen. Det är den pension som utgår till personer som inte har arbetat, eller arbetat mycket lite under sitt liv. Med höjningen blir skillnaden mellan en som slitit som undersköterska hela livet och en som varit arbetslös mindre, för att inte tala om obefintlig."

"I stället för kortsiktigt valfläsk borde ansvarsfulla politiker se till att pensionssystemet är hållbart över tid. Då handlar det om att höja pensionsåldern i takt med medellivslängden – en 90-talist måste räkna med att arbeta till 70. Underlätta privat pensionssparande i stället för att, som regeringen gjort, införa fler skatter på pensionssparande. Långtidsarbetslösheten bland lågutbildade och utrikesfödda måste brytas."

"Det svenska pensionssystemet bygger på att var och en ska försörja sig själv, att ett helt arbetsliv ska löna sig och att det ska vara långsiktigt hållbart. Regeringens pensionspopulism hotar dessa principer."

https://www.gp.se/ledare/regeringen-blundar-f%C3%B6r-framtidens-pensionskatastrof-1.72352803

Jag kan inte annat än hålla med om Paula Naudings, SvD, om att det går riktigt illa i partier som styrs av politikerbroilers. Det är väl bland annat därför vi ser övergrepp mot pensionssystemet. Det är hög tid att vi invånare röstar fram livserfarna och riktigt arbetserfarna personer som våra politiska företrädare i kommuner, regioner, riksdagen och inom EU. Jag törs påstå att våra mindre och större samhällen kommer att utvecklas mycket bättre än nu om vi röstar bort partier som blivit karriärpartier från barndomen till full pension. Vi behöver partier som bygger på representanter som främst är erfarna och kunniga invånare och som är beredda att göra en viktig tjänst för invånarna som deras företrädare inom politiken. Kombinationen av broilers och teoretiker blir inte ett bra välståndsbygge.

"Blir det så här om man har en generation politiker som lärt sig att världen består av ord, att bara fantasin sätter gränsen för hur tillvaron kan dekonstrueras och konstrueras på nytt..."

"Centerpartiet vill göra Järvafältet till ett Central Park. Det berättade partiets ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl i en intervju i Dagens Nyheter i veckan, och visade upp en prospektbild av ett soldränkt grönområde omgivet av höghus med träd på taken."

https://www.svd.se/a/7dzOEW/neuding-martin-adahl-fantiserar-om-jarva

Att Centerpartiets ledning visat sin okunskap den senaste veckan om att inte kunna skilja mellan islamister och muslimer bekräftar att partiets ledning är urspårad. I den senaste opinionsmätningen närmar sig nu Lööf nivåerna då Maud Olofsson fick sparken och Lööf tog över. En positiv sak med Centerpartiets misslyckanden är att det visar att självgodhet och rikedom inte räcker för att nå politiska framgångar. Att C misslyckas så mycket samtidigt som L länge varit misskött talar sitt egna tydliga språk. Centerpartiet under Lööf har en stor skuld till varför Sverige har fått så omfattande utanförskaps- och segregationsproblem. Problem som leder till att fattigdomen och otryggheten åter breder ut sig i riket Sverige.

https://ledarsidorna.se/2022/05/centerpartiets-utspel-om-islam-forbryllar/

https://kvartal.se/artiklar/centerpartiet-och-flirten-med-islamism/

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Opinionsundersökningar_inför_riksdagsvalet_i_Sverige_2022#Sifo

Finns det någon räddning för detta parti som starkt bidragit till Sveriges strukturella problem med kraftiga utanförskapsproblem och växande segregation? Kanske. Emil Källström är en duglig person som nu också får riktig arbetslivserfarenhet. Emil skulle aldrig samarbeta med vänsterpartister. En Socialdemokrat talade för länge sedan om den växande skaran som lever på pension som ett ”köttberg”. Vi människor består av vatten, ben och kött så det är väl i sak en variant av beskrivning av att allt fler invånare är just pensionärer. Det stora ekonomiska problemet är inte allt fler pensionärer utan allt fler bidragstagare som vare sig är självförsörjande under arbetsför ålder eller som +67. Det växande fattigberget och mängden icke självförsörjande vuxna är huvudproblemet i den svenska välfärdsekvationen.

https://www.sekab.com/sv/pressmeddelande/emil-kallstrom-blir-vice-vd-och-strategisk-affarsutvecklare-pa-sekab/

Redan idag finns över 100 miljoner flyktingar i världen. Miljöförstöring och klimatförändringar kommer att skapa många fler. Svenskarnas bästa, och mest rättvisa, stöd till alla dessa flyktingar är att försöka hjälpa dem att få drägligare levnadsvillkor i sina flyktingläger eller bättre förutsättningar för att bygga nya samhällen där det är möjligt att leva. Det stödfokuset i kombination med specialistinvandring till Sverige hjälper flest människor på vår jord. 

https://www.tv4.se/artikel/31GLqfC2msYxqHNIhykAb/dyster-milstolpe-oever-100-miljoner-maenniskor-aer-pa-flykt-i-vaerlden

https://sverigeforunhcr.se/fakta-flyktingar

Fredrik Reinfeldt fortsätter att försvara en ohållbar invandringspolitik. Förlåt mig, han fortsätter sin kamp för att det generella svenska välfärdssystemet ska falla. Jag delar ambitionen att bidragssystemet kraftigt måste reformeras men den nyliberala vägen dit genom systemkollaps stöttar jag inte. Om man vill att alla i vårt unika samhälle livslångt ska få en ok lägsta levnadsstandard blir det ekonomiskt omöjligt om mängden människor som inte bidragit till våra försäkringssystem och pensioner är mycket högt. Bidragssystemen är byggda för ett relativt fåtal som har kraftiga funktionshinder för att kunna vara självförsörjande. Och försäkringssystemen, som till exempel sjukförsäkringen, kräver att de flesta vuxna är självförsörjande och betalar skatt. Reinfeldt kan med fördel fokusera på att få in de 100.000-tals vuxna invandrare som idag saknar självförsörjning inom besöksnäringen. 

https://www.tn.se/arbetsmarknad/reinfeldt-till-tn-fel-att-stoppa-arbetskraftsinvandringen/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar