tisdag 11 maj 2021

Var är vi påväg

FNs prognoser om svenskt välstånd

Minns du FNs prognos 2014, tror jag den släpptes, om hur ekonomin i världens länder långsiktigt skulle utvecklas? Sverige tillhörde de stora förlorarna och vår ekonomi hade havererat. Jag minns den väl eftersom jag och industriledarna Kylberg och Gyll refererade till den i vår Di-artikel 2015 och blev attackerade för att rapporten dragits tillbaka. Icke desto mindre hade den gjorts och den gjorde antaganden som allt mer syns i det svenska samhället. Sverige lider av ett inkompetent politiskt ledarskap. För mig är det ofattbart att inte det är uppenbart för de flesta invånarna. Hanteringen av Coronapandemin har gjort ledningsproblemen övertydliga. 

https://www.di.se/artiklar/2015/6/11/debatt-nyval-ar-battre-an-pakten/

Skuldberg, kraftigt ökande antal +80 åringar samt väldigt många långtidsarbetslösa är fakta om verkligheten i Sverige. Tacka det politiska ledarskapet för skuldbergen och den kraftiga ökningen av långtidsarbetslösa i Sverige. Tacka forskningen och näringslivet för att allt fler får leva allt längre. När vi slutar åldersdiskriminera i Sverige är jag säker på att många kunniga och erfarna kommer att fortsätta att erbjuda sin kompetens många fler år än idag. Om politiken i Sverige hade fungerat som kraft för att stärka vårt samhälle hade skuldbergen motverkats, den kraftiga ökningen av långtidsarbetslösa aldrig hänt och åldersdiskrimineringen hade upphört.

Parallellt med ovan har vi en fantastisk teknisk utveckling med bland annat avancerad artificiell intelligens, allt mer avancerad robotik, energiomställningen från fossilt till elektrifierat och distribuerad tillverkning med hjälp av 3D-printing. På toppen av det får vi allt mer tillämpningar av nanoteknik som skapar nya lösningar på många problem samt hjärnforskning som tar stora värdefulla steg framåt.

Sverige har som startläge i denna tid världens högsta skattetryck på sin medelklass. En svensk medelklass som jag hoppas vägrar betala mer skatt som en konsekvens av massiva politiska misslyckanden. De rikaste kan alltid emigrera och leva gott i t ex Spanien. Det gäller bara att sälja sina tillgångar i kronor innan de svenska pengarna blir allt mindre värda om förfallet får fortsätta.

Eftersom Lööf gör ett nytt försök att bli statsminister efter riksdagsvalet 2022 är riskerna stora för fortsatt politisk misskötsel i Sverige. Riskerna för ett vänsterstött styre över landet är tyvärr påtagliga. Om V, MP och C kraftigt får påverka Sveriges utveckling även efter 2022 är jag helt säker på att Sverige får permanent riktig fattigdom i landet och vi kommer att få uppleva allt mer svensk Brain-drain. Tro aldrig att det är osannolikt. Tro att det går att förhindra. Den som gör sitt maktinnehav beroende av V och MP kommer inte driva den politik som krävs för att åter stärka landet för alla sina invånare, inklusive invandrare med uppehållstillstånd. Titta på nedan intervju med arbetsmarknadsministern i SVT Agenda. Sverige har ett mycket besvärande högt antal långtidsarbetslösa som är långt ifrån arbetsmarknaden. Den utvecklingen var allvarlig redan innan Coronapandemin.

https://www.svtplay.se/video/30168892/agenda/agenda-2-maj-21-15

I ljuset av dagens stora utmaningar i Sverige, för att säkerställa en positiv framtid, har Anna Dahlberg helt rätt i det hon skriver i nedan artikel. Hur vi fortsätter att hantera invandringen kommer att bli avgörande för våra kommande trettio åren. De som lever i Sverige, inklusive invandrare, som inte förstår Dahlbergs budskap förstår inte att omfattande svensk fattigdom ”knackar på dörren” på hemmaplan. Anna Dahlberg, Expressen:

"Det vore mycket olyckligt om den senaste tidens angrepp skapar en ny beröringsskräck. För de senaste decenniernas höga invandring är den mest genomgripande samhällsförändring som har ägt rum i Sverige i modern tid. Under 2000-talet har Sveriges befolkning vuxit rekordsnabbt med runt en miljon fler utrikes födda. Andelen utrikes födda uppgår numera till 19,7 procent av befolkningen (år 2020). Största ursprungslandet är Syrien, följt av Irak." 

"Det är en enorm demografisk förändring på kort tid. Det går inte att låtsas som att Sverige bara hade en tillfällig topp i mottagandet hösten 2015. För många invandrare har det gått bra. Det är viktigt att påminna om den lyckade sidan av invandringen också. Det finns inte en sorts invandring; fenomenet är heterogent. Men man kommer inte ifrån att en betydande del av invandringen till Sverige har skett från regioner i världen som präglas av låg utbildning, konflikter, låg tillit till staten och radikalt annorlunda kulturella värderingar. Det spelar nästan ingen roll vilken samhällsfråga man tittar närmare på så upptäcker man att den i hög grad har blivit en invandringsfråga. Ta skolan, exempelvis. Det finns så klart många bekymmer inom skolans värld, alltifrån lärarbristen till hur skolmarknaden är utformad. Men vilket är det centrala problemet? Jo, att elever med utländsk bakgrund presterar så mycket sämre än elever med svensk bakgrund. Denna skillnad har dessutom ökat över tid, och är bland de största gapen i västvärlden." 

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/vanstern-har-fel-invandringen-ar-den-avgorande-fragan/

Långtidsarbetslösheten är starkt kopplad till de senaste årens invandring. Det är ett faktum. Expressen skriver också om hur staten återigen slösar med våra skattepengar genom hur reformen av Arbetsförmedlingen, AF, genomförs. I grunden tycker jag att det är bra att renodla och begränsa AFs roll. Samtidigt måste en så stor reform genomföras professionellt och med alternativa metoder beroende av var i landet vi är. Och en sak är säker, kommuner ska inte ha uppdragen då de kommer göra just det som Expressen varnar för. Alla som kan ska jobba MEN personer med ”extratjänster” ska också tydligt klassas som långtidsarbetslösa ändå.  Jag är less på att politiker försöker gömma problem. Problem ska man tydligt se och lösa! ”Kommuner skulle säkert kunna göra ett utmärkt jobb på många sätt, men hur förhindrar man exempelvis att kommuner hittar på låtsasjobb för att flytta personer från socialbidrag till statligt betalda extratjänster?”

”Eva Nordmark känner antagligen att marken gungar under hennes fötter. Därför lovar hon att Arbetsförmedlingen ska säkra den lokala närvaron i hela landet. Men vänta nu – själva poängen med reformen var ju att dagens AF skulle monteras ner och endast ansvara för sådant som analys, statistik och kontroll.”

Det är uppenbart att vi har fått en herrelös C-reform som rullar ut i högt tempo. Det är dags att bromsa innan det är för sent.”

https://www.expressen.se/ledare/det-har-duger-inte--eva-nordmark-s/

Viktigast av allt för Sveriges positiva utveckling är nu att kraftigt minska långtidsarbetslösheten och genom arbete och studier bekämpa en ny svensk fattigdom. Det är sorgligt att Centerpartiet förlorat den tidigare pragmatism som präglade partiet. Inte förvånande eftersom man kraftigt gått från att ha många verklighetserfarna ledande riksföreträdare till broilerföreträdare. Och en broiler ledare som trixar för fullt för att försöka bli Sveriges första kvinnliga statsminister. Om vi bortser från Lööfs personliga ambitioner var C historiskt först med en kvinnlig partiledare. Självklart vill de kollektivt försöka bli först att få en kvinna till den rollen. Sosseriet kanske kan neutralisera perspektivet genom att till årsskiftet välja Hallengren eller Andersson till ny statsminister. Att Löfven vill bo kvar i Sagerska huset är väl inte ett tillräckligt skäl för att låta honom få fortsätta? De sparkade Sahlin och Juholt snabbt, så vi vet att maktpartiet kan agera. Den stora frågan är nog bara hur viktigt det är för S att Lööf är förblindad av möjligheten att bli historisk. Det är nog viktigt att fortsätta att så splittring mellan C och övriga partier som inte på något sätt definierar sig som socialister.

https://www.expressen.se/ledare/det-har-duger-inte--eva-nordmark-s/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar