torsdag 6 maj 2021

Ansvarslöshetens pris

Okunnighet i kombination med brist på tjänstemannaansvar

Hur mycket av våra skattepengar går förlorade på grund av inkompetens som hanterar stora summor pengar? Massor. Stora ekonomiska misstag begår vi alla, även de smartaste och även de bästa företagsledarna. Inom det offentliga är det dock vanligare. Varför är det så? Enkelt uttryckt anser jag att det handlar om kompetensbrist bland ledande politiker samt att det offentliga systemet hanterar "andras pengar". Ägarna, vi invånare, får bara chansen att uttrycka vårt missnöje vart fjärde år. De flesta invånare är sannolikt tveksamma om andra politiker än dem de röstade på förra gången kommer att göra ett bättre jobb. Personligen är jag för att vi invånare måste få en chans att utifrån de politiska toppkandidaternas meritförteckningar, och deras vision om det geografiska område de ska företräda, rösta fram bättre meriterade och ambitiösa företrädare. Det är en "bristvara" idag.

Debattören Henrik Jönsson beskriver väl exempel på hur illa det slösas med våra skattepengar i nedan Youtubefilm. Varje bortslösad krona är oacceptabel! Den kronan kan antingen stanna kvar hos de människor och företag som betalar skatter och avgifter eller stärka välfärdens kärnverksamheter. Eftersom jag är en person som arbetat mycket inom IT och Telcom sektorn kan jag bara konstatera att det är helt sjukt att Stockholms stad har lagt över en miljard kronor på att utveckla ett dåligt system för verksamheten. Vilka politiker bär ansvaret för det? Vilka konsekvenser har drabbat dessa politiker? sjukt! 

Under Coronapandemin har vissa offentliga verksamheter bett näringslivet om hjälp. Av några av dessa som försökt hjälpa till har jag bland annat fått höra hur slösaktigt och inkompetent många offentliga  inköpsorganisationer arbetar. Avsaknaden av standardspecifikationer är stor. Trots stora offentligt anställda inköpare engageras på svaga uppdragsbeskrivningar också många dyra konsulter. Och den basala behovsbilden saknas i allt för stor utsträckning. Vad innebär detta i sak? Det innebär många miljarder som kastas bort istället för att gå till våra viktiga kärnverksamheter. Hur kan det vara på detta sätt? Kompetensbrist både hos den högsta ledningen (politiker) och inom tjänstemannaorganisationerna. 

https://youtu.be/DwTvj3KDTgE

Slöseriombudsmannen bjuder på gott om exempel på vansinnigt slöseri. Hur är det möjligt att så många svenskar bara knyter handen i byxorna och accepterar all denna kapitalförstöring? Att så många accepterar att våra gemensamma pengar används till fel saker.

https://skattebetalarna.se/sloseriombudsmannen/

I dessa allt för ansvarslösa tider, där invånarna bara får rösta vart fjärde år, har vi i Sverige enligt The Economist sämst Coronaläge i Europa. Visst är det intressant efter att så många så länge hyllade Tegnell och även ansvariga ministrar. De enda som är värda att hylla hittills är den stackars imponerande personalen i pandemins frontlinje. Man börjar undra om den svenska strategin var att så många svaga människor som möjligt med fördel dör. Med tanke på att Socialdemokraterna tillämpade sterilisering fram till 1970-talet är det inte helt otänkbart. utan tvekan sparas nu en massa pengar inom äldreomsorgen eftersom många mycket vårdkrävande dött snabbare på grund av den förödande pandemin. Men inte ens hemska jag tror att det har varit Socialdemokraternas strategi. Faktum är dock att inköpspriserna för boenden för människor i behov av särskilda stöd kraftigt minskat under pandemin.

"The Economist har gjort en sammanställning med data från bland annat Eurostat och Johns Hopkins University som visar att att Sverige just nu har den värsta smittspridningen i Europa, sett till antalet fall och dödsfall per 100 000 invånare. Av de 15 europeiska regioner som har värst smittspridning ligger 13 i Sverige. Regionen som drabbats hårdast, enligt sammanställningen, är Västernorrland där det förra veckan registrerades 654 fall och tre dödsfall per 100 000 invånare." 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar