onsdag 12 maj 2021

Många fler livserfarna som politiska företrädare

Äntligen går vi mot bättring

Vill du företrädas av kompetenta och erfarna eller av personer som bara gjort karriär inom ett politiskt parti? Vill du företrädas av människor som förstår att de ska företräda dem som tillhör det geografiska område där invånarna röstat på de partier som de tror bäst kan företräda deras intressen? Det vill jag. Jag vill inte företrädas av människor som aldrig har bidragit ordentligt till vårt värdeskapande utanför politiken. Allt fler tycks börja resonera som jag. Det inger hopp! Inom Utvecklingspartiet demokraterna har vi många arbets- och livserfarna som är beredda att ställa upp för att väl representera Uppsalabornas intressen. Alla erfarna partimedlemmar jag pratat med brinner för att både förbättra våra barn och ungas chanser att få positiva liv. Alla erfarna partimedlemmar jag talat med brinner för att bidra till att våra barn och unga har en spännande och välavlönad arbetsmarknad att ta del av. De brinner också för att bidra till att vi får betydligt mer än nu inom omsorg och vård för alla våra skattepengar.

Glöm aldrig att inte minst Sveriges välstånd byggdes upp under en tid då det var livserfarna personer som också hade viktiga samhällsfunktioner som parallellt engagerade sig i hur det gemensamma skulle handla. 

Barbro Westerholm uttrycker sin frustration över åldersdiskrimineringen inom de svenska partisystemen. Hon har dock fått chansen att företräda svenskarna under många år i Sveriges riksdag. Bäst för oss invånare är om vi får många fler att företräda oss som har ordentliga arbets- och livserfarenheter men att ingen får sitta på samma uppdrag mer än maximalt tre mandatperioder, helst inte fler än två mandatperioder. 

"20 procent av svenskarna är över 65 år, men bara 5,1 procent av riksdagsledamöterna. Det är katastrof för samhället, menar Barbro Westerholm (L) som sitter på längst livserfarenhet av de 349 ledamöterna.

– Äldre personer behandlas idag lika diskriminerande som kvinnor behandlats tidigare, säger hon."


"– Men det är få över 70 år. Tyvärr. När Maria Leissner nyligen intervjuades sa hon att hon hade blivit partiledare för tidigt, vid 39, och att hon hade behövt mer livserfarenhet. Ska du täcka hela det politiska fältet och kunna ta kloka beslut när det blir stora konflikter, då behöver du livserfarenhet."

"– Det fanns ingen svensk forskning, för det första, och den som fanns, framför allt från USA, England och sydliga länder, visade att årsrika är bättre än yngre på att fatta beslut i svåra frågor och konflikter. Hon önskar att Sverige kunde ta efter andra länders syn på seniorer i politiken.

– Det räcker att titta på bilder. Man har en helt annan syn på erfarenhet i utlandet. Där är det en självklarhet att livserfarenhet betyder någonting.

Varför tror du att det har blivit så här i politiken?

– Man tycks ha fört över synen från näringslivet, att unga människor med aktuell utbildning måste in, men politik handlar inte om prylar utan om skeenden, en massa olika värden och frågor. Det är en katastrof för samhället. Äldreforskaren Fredrik Snellman menar att ålderismen gradvis nöter ner människors självkänsla och riksdagsledamoten håller med.

– Jag vet inte hur många jag mött som sagt ”Jag är bara pensionär!” Bara? Man ska i stället tala om vad man gör och vad man är stolt över."

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/86ddg1/barbro-westerholm-en-katastrof-for-samhallet 

Att Sverige avviker från många andra demokratier med allt för många oerfarna på ledande politiska uppdrag är inte förvånande, det märks av hur dåligt mycket av det offentliga leds i vårt land.

Även nedan artikel om hur illa det är att vi inte bättre tar till vara våra erfarna invånares kompetens och erfarenheter är läsvärd.

"När gerontologiprofessorn Lars Andersson vid Linköpings universitet 2008 skrev boken ”Ålderism” var det för att visa att även äldre behandlas diskriminerande och med stereotypa föreställningar. Förutom fler äldre i valbara församlingar efterlyste han åtgärder för att även äldre med fysiskt och psykiskt tunga jobb skulle kunna arbeta längre, liksom i Tyskland där man infört lönesubventioner och Finland som har ett eget system för deltidspensioner. Även Socialstyrelsen har varnat för kompetens- och resursbrister inom äldrevård och äldreforskning i Sverige. 13 år senare representeras en femtedel av landets befolkning ändå av endast 5,1 procent 65-plussare i riksdagen."

"Men de behandlas ofta som en skröplig grupp. – Många har upplevt och upplever många gånger vid högre ålder att de diskrimineras på grund av ålder och att många arbetsgivare inte ser ålder som något positivt. Internationellt avviker Sverige mycket med så få politiker på ledande poster som är äldre."

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/6zG2le/pros-ordforande-sverige-avviker

Även Aftonbladets Lena Melin verkar börja få nog av att vi inte tillvaratar erfarenhet, kompetens, visdom och engagemang bland våra äldsta invånare mycket bättre än nu. Du som följer min blogg vet att jag lyft upp exempel efter exempel på hur andra länder gör. Det är inte ointressant då det är med dessa mer erfarna företrädare för andra folk som våra politiska företrädare ska kämpa för våra intressen i världen.

​"I USA är presidenten 78 år. Representanthusets Nancy Pelosi har fyllt 81. Och republikanernas gruppledare i senaten Mitch McConnell är 79. Det finns länder som ser annorlunda på ålder och makt än Sverige."

"Det kan också vara så att vi mentalt lever i en svunnen tid på andra sätt. Att vi helt enkelt underskattar antalet 65-plussare. Ungdomsrevolutionsåret 1968 var andelen av den svenska befolkningen som fyllt 65 år 13,4 procent. I år beräknas den vara, som jag redan skrivit, 20,3 procent, en femtedel av befolkningen. 1,6 miljoner har fyllt 70 om man ska flytta upp åldersribban ett par år. Så många människor kan man givetvis inte bara vifta bort.

"Idén om reprepresentation är levande bland de politiska partierna – på nästan alla andra punkter. Man vill att personer som kandiderar till exempelvis riksdagen ska bestå av ungefär lika många kvinnor som män, med ursprung både i och utanför landet och från hela Sverige. Men när det gäller ålder har det inte slagit igenom. Min gissning är att det snart kommer att vara historia. Inte för att vi apar efter USA utan för att de många, och stridbara, 40-talisterna spränger 80-årsgränsen i rask takt."

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/860gQ2/joe-biden-hade-aldrig-blivit-statsminister--han-ar-for-gammal



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar