onsdag 19 maj 2021

Hedersförtryck och inavel

Håll gränsen!

Varför har vi lagar? Det enkla svaret är för att vi människor ska kunna leva någorlunda tryggt med varandra utan ständiga konflikter och mördanden. Lagarna ska styra istället för den för tillfället starkaste personen eller klanen. Många miljoner av år av människor på jorden har lärt oss att det är en klok ordning. Inte minst visar forskningen tydligt att våldet i världen kraftigt minskat i takt med att vi etablerat mer rättssystem och avskräckande terrorbalanser. 

Lagarna ska gälla alla invånare jämlikt. Enklare lagar som tio Guds bud var utmärkta eftersom de gick att förstå av de flesta invånare. Dagens lagar och allt annat kopplat till juridiken har dock gjort rättssystemet till en djungel som idag sysselsätter många. Enkla förbud är dock enkelt för alla att förstå. Ofta även för människor med begränsad tankeförmåga. Ett förbud är samtidigt en inskränkning av våra individuella friheter och ska därför tillämpas så lite som möjligt. När förbud tillämpas ska argumentationen för vara mycket stark. Det finns massor av argument för att inte tillåta kusingiften. Argumenten emot förbud är väldigt få. Inavelns negativa effekter är många, och ofta finns klantänkande med i problembilden. De viktigaste argumenten emot kusingifte är att barn som föds kopplat till liknande relationer ofta föds med ärftliga missbildningar, försämrat immunförsvar, latenta sjukdomar, lägre begåvningsförmåga och inte sällan mental instabilitet. Skälen till att det är större sannolikhet för detta är skadliga genetiska mutationer.

https://lagen.nu/1987:230

https://kvartal.se/artiklar/stor-okunskap-om-kusinaktenskap-i-sverige/

Expressens ledare skriker ut behovet av att tydligt stå upp mot hedersförtryck och inavel. De har rätt, det upprepas allt för sällan av ledande politiker! Det gäller alla invånare jämlikt att inte tillämpa hedersförtryck eller att ingå äktenskap med släktingar. I Sverige gäller svensk lag alla i landet jämlikt! Det är dags att göra lagen tydlig om att kusiner ingår i kretsen som inte är tillåten för giftemål. 

Vid flera tillfällen har jag föreslagit att Sveriges riksdag under en tid ska omyndighetsförklaras och något av våra Nordiska grannländer få vara landets överförmyndare. Även i denna fråga visar våra grannfolk att de är både klokare och snabbare att göra det som krävs än våra svenska så kallade företrädare i Sveriges riksdag.

"Hedersförtryck existerar och måste motarbetas av samhället. Efter decennier av förnekanden och relativiseringar råder det numera i princip konsensus om detta bland svenska partier. Men den riktigt svåra frågan återstår: Hur kan det offentliga bekämpa hederskulturen på ett effektivt sätt? En bärande del av klassiska patriarkala system är äktenskap inom släkten. Det håller inte bara egendom inom den egna gruppen och skyddar dess fortsatta existens. Det gör det också lättare att kontrollera kvinnors heder. Ofta sker det praktiskt genom kusinäktenskap på den manliga sidan." 


"Det finns medicinska problem med kusinäktenskap, till exempel ökar de risken för spädbarnsdödlighet, hjärnskador och genetiska sjukdomar. Men riskerna med ett enskilt kusingifte ska inte överskattas – enligt vissa studier motsvarar det riskökningen när en kvinna föder barn vid 40 i stället för vid 30 års ålder. När kusinäktenskap sker i generation efter generation ökar däremot riskerna dramatiskt. Det händer att kusiner som gifter sig rent genetiskt är närmare släkt med varandra än syskon. Trots det informerar inte mödravården i Sverige om riskerna med kusingiften." 


"Motståndare till förbud mot kusinäktenskap hänvisar ofta till att tvångsäktenskap redan är kriminaliserat. Det stämmer, men det ligger i sakens natur att det är svårt få dem som drabbas av släktens påtryckningar att vittna om saken. Möjligheterna som äktenskap ger att få uppehållstillstånd i Sverige sätter ytterligare press på unga män och kvinnor inom hederskulturer att gå med på giftermål."


"I våra grannländer finns numera den insikten. Danmark säger som grundregel nej till anhöriginvandring vid kusingiften och i Norge röstade en majoritet i stortinget i november för att helt förbjuda kusinäktenskap. Rent principiellt kan man se ett förbud som en form av frihetsinskränkning. I praktiken skulle det dock ge fler människor i Sverige rätten att gifta sig med vem de vill. Det skulle även motverka heders- och klankulturer i ett bredare perspektiv."


"Regeringen borde tillsätta en utredning i syfte att förbjuda kusingiften."

https://www.expressen.se/ledare/forbjud-kusinaktenskap-och-bekampa-hederskultur/ 

https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/inavel



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar