torsdag 13 maj 2021

Inflationsspöket

Informationsspöket och ränterisker

Exemplen på samhällen som drabbats kraftigt av hög inflation är många genom människans historia. Med tanke på hur glödheta många centralbankers sedelpressar är och med tanke på hur kraftigt skuldtyngda allt fler länder blivit är det inte konstigt att inflationsrädslan är en påtaglig del av ekonomijournalisters samtal i USA. Inte minst ser amerikanerna, trots eller på grund av pandemin, ökade lönekostnader. Den stora nationalekonomiska frågan är om det är ett tillfälligt fenomen eller ett långsiktigt faktum. Framtiden bär på svaren. Bland många ekonomer i västvärlden ser man ett scenario där hela västvärldens ekonomier under lång tid kommer att klara sig utan kraftig inflation och låga räntor, som i Japan under många år. Vi får se. Om inflationen sticker kommer räntorna att öka. Det innebär då till exempel att både företagens och privatpersoners lånekostnader ökar. Och konsumtionen minskar. Det gillar säkert Miljöpartister. 

Vad gäller den ökande skuldsättningen är det intressant att analysera vilka det är som lånar ut alla pengar till dem som idag allt mer skuldsätter sig. Konflikten mellan västländer och Kina är intressant i sammanhanget. Konflikten trappas upp allt mer. Vart det leder oss vet ingen idag. I den bästa av världar hittar vi ett rimligt balansläge, ur ett maktperspektiv, mellan dessa geopolitiska krafter. Ett scenario är att till exempel kineserna börjar kräva mycket högre ränta på de lån som många tagit från just Kina de senaste åren. När det talas om säkerhetsrisker kopplat till främmande makter är det intressant att inte skuldsättningsrelationer mellan länder beskrivs i sammanhanget. Till skillnad från till exempel Japan är stora delar av västvärldens långivare inte inhemska. Om du tittar på nedan länkars information kommer du att se en skrämmande utveckling av USAs statsskuld. Du kan också se att stora delar av lånen också kommer från Kina.

https://sv.wikipedia.org/wiki/USA:s_statsskuld

https://www.thebalance.com/u-s-debt-to-china-how-much-does-it-own-3306355

Även Europas länder blir allt mer skuldsatta. Nedan länk bjuder på en uppdatering av sakläget. Eftersom Sverige är en del av EU är det inte ointressant att förstå hur skuldsatta och därigenom sårbara olika EU länder är. 

https://www.europaportalen.se/teman/statsskulder

Ett stort skäl till inflationsoron är att handelskriget mot Kina påverkat prisutvecklingen på vissa kritiska råvaror och tillverkningen av halvledare. Den mycket digitala och elektrifierade framtiden påverkar efterfrågan på dessa råvaror kraftigt, vilket självklart påverkar prisutvecklingen. Du vet väl att väldigt mycket av den nya tidens kritiska metaller finns i Ryssland och i Kina? Det är inte ointressant om man försöker förstå maktkamperna som pågår i världen. 

https://www.nyteknik.se/story/global-brist-pa-halvledare-har-ar-allt-du-behover-veta-7012662

https://www.nyteknik.se/digitalisering/halvledare-ar-varldsekonomins-nya-olja-som-inte-gar-att-lagra-7014585

Lyssna på nedan kloka resonemang om riskerna i dagens sedelpressekonomi. Priset för alla dessa lån som idag skapas genom inte minst Sveriges ökande skuldsättning kommer främst kommande invånare få betala. Det är mycket farligt ekonomiskt experiment som pågår och som när lånecirkusen inte längre är möjlig kommer att få ett smärtsamt slut. Det är inte ett dysterkvist perspektiv, det är ofrånkomligt. Det inflation innebär är att pengar blir mindre och mindre värda. I ljuset av det är det ändå bättre att köpa ”säkra” aktier än att ha kontanter utan ränta som bara tappar i värde. Minns du dina historia lektioner om Weimarrepublikens fall? Det ekonomiska sammanbrottet öppnade upp för Hitler och company.

https://www.youtube.com/watch?v=M2hiQgF-Res

https://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/orsaker-till-hyperinflationen-i-tyskland-1923

Upp och ner, så ser utvecklingen ut. Men det har ständigt varit uppåt över tid. Det är som börsen. Den går upp och ner men över tid hela tiden upp. Och i stort blir allt bättre för väldigt många människor. Och krasst är ekonomierna nu så globala att inget land har ett intresse av att systemen kollapsar. Det som sannolikt händer är att långivares makt ökar men att världen fortsätter att rulla framåt. Framtiden blir fantastisk, om vi ser till så att det blir så! Det kan vi göra! 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar