fredag 21 maj 2021

Värdeskapande

Dum, dummare och dummast

Det finns tveklöst diskrimineringsbeteenden bland många arbetsgivare. Det finns diskrimineringsbeteenden generellt inom vårt samhälle. Inte minst mellan olika etniska grupper som burit med sig etniska konflikter från tidigare bostadsplatser. För mig är det en ointelligent inställning till andra människor. Varje människa är unik och det är därför dumt att generalisera människor utifrån hur vi på en massa olika sätt väljer att gruppera varandra. Självklart finns generella drag som kan kopplas till kön, etnisk tillhörighet, trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Utifrån det kan man identifiera mönster som kan vara värdefulla att förstå men man måste alltid värdera varje individ enskilt. En könstillhörighet är inte en lagtillhörighet. 

Min absoluta övertygelse är att den mest förekommande diskrimineringen i Sverige är kopplad till funktionsnedsättningar och till ålder. I en perfekt värld, som inte finns, borde vi alla värderas enbart utifrån hur vi beter oss mot andra människor, vilka kunskaper vi har, vilka erfarenheter vi har, hur kompetenta vi är inom ett visst kompetensområde och vilken prestationsförmåga vi har som är relevant. Samhällen som kommer så långt som möjligt till en kultur där det är just dessa kriterier som styr, och inget annat, utvecklas också bäst. Under min uppbyggda livserfarenhet har jag tydligt kunnat uppleva att det finns gott om +70 åringar som inte bara har väldigt hög kompetensnivå utan också en prestationsförmåga som vida överstiger många som är under 30 år gamla. Återigen handlar det om enskilda individer där generaliseringar är dumma att använda som urvalskriterier. Och prestationsförmåga är ofta kopplat till ledningskompetensen hos en arbetsgivare. Arbetsgivare som är bra på att ständigt utveckla sina medarbetare, som har tydliga resultatkrav samt regelbundna resultatuppföljningar presterar också bra resultat utifrån verksamhetens syften.

https://www.do.se/om-diskriminering/skyddade-diskrimineringsgrunder/

I ett samhälle där vi har ett stort behov av att motivera fler att vilja arbeta längre delar av sina liv, och där kompetensbristen är ett problem, är särskilt åldersdiskrimineringen ett stort samhällsproblem. Att använda några andra argument än kompetens och prestationsförmåga för att LAS, lagen om anställningsskydd, ska reformeras är okunnigt och dumt. Därför är det lätt att förstå att väldigt många blivit mycket upprörda över utspelet som Centerpartiets ungdomsförbund nyligen gjorde kopplat till önskemål om en reformerad LAS. Ann-Charlotte Marteus, Expressen, skriver läsvärt om det nedan.

"Men fördomar mot senior arbetskraft finns inte bara i ungdomsförbund. Även den rödgröna regeringen är kallsinnig mot arbetskraftens seniorer. Åtminstone om de blir av med jobbet. För det händer ju. Under pandemin har antalet långtidsarbetslösa mellan 55 och 64 år stigit till 76 000 personer.  När de medelålders väl åker ut har de enorm uppförsbacke, för åldersdiskriminering är ett megaproblem på arbetsmarknaden. Sverige sticker ut internationellt på ett beklämmande sätt."

"Arbetsförmedlingen har tappat bollen. Men det är regeringen som pekar ut myndighetens inriktning, bland annat i regleringsbrev. Och vilka grupper prioriterar arbetsmarknadsminister Eva Nordmark & Co? Framför allt nyanlända/utomeuropeiskt födda, långtidsarbetslösa - och ungdomar, trots att de generellt har betydligt lättare att hitta nytt jobb än äldre. Andra grupper omfattas också, men 55-plussarna lämnas helt därhän." 

"Arbetslösas möjligheter att få adekvat hjälp borde inte hänga på regeringens nyckfulla prioriteringar av olika grupper. Och både Rosenbad och Arbetsförmedlingen behöver tydligen ge sig själva en kurs i ålderism. De som blir arbetslösa i slutkapitlet av sin karriär har ofta mycket kvar att ge. Det måste riksdag och regering rimligen hålla med om. De höjde ju nyss pensionsåldern."

https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/regeringen-struntar-ocksa-i-britt-marie-45/

Även Karin Pihl, GP, skriver läsvärt om hur korkat det är att vara åldersdiskriminerande. De allra flesta människor är inte heller det. De allra flesta människor kan även ur ett egoistiskt perspektiv förstå att om de får leva kommer även den unge att bli allt äldre. Och de allra flesta människor på vår jord vill känna att de gör nytta och bidrar till något mer än enbart för egen vinning skull.

"Hjälp de äldre, för en dag kommer du också bli gammal, sjöng Jarvis Cocker i Pulp-låten ”Help the aged”. Jag kom att tänka på den textraden när jag läste om ungcenterns senaste kampanj som rönt kritik. I en kampanjvideo säger Réka Tolnai, ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund, att CUF vill att Lagen om anställningsskydd avskaffas helt. Inte reformeras. Hela anställningstryggheten, inklusive regler om uppsägningstid och skydd mot godtycklig uppsägning, ska uppenbarligen väck."

"När forskare från Uppsala universitet och Linnéuniversitetet skickade ut 6 000 fiktiva, meritmässigt lika jobbansökningar fann de att chansen att bli kontaktad sjönk kraftigt med åldern – och det redan från 40 år! I 65-årsåldern var det nästan omöjligt att få ett jobberbjudande. Och nedgången var brantare för kvinnor än för män. När forskarna frågade arbetsgivarna varför de föredrog yngre svarade de att de trodde att yngre var mer anpassningsbara, ambitiösa och drivna. Att en person med några decennier i en bransch skulle kunna utföra arbetsuppgifterna mer effektivt verkar inte ha slagit dem."

"Ungdomshetsen går igen även i politiken. En femtedel av svenskarna är över 65, men enbart fem procent av de folkvalda i riksdagen är det (Aftonbladet 10/5). Det är ett slöseri. Visst, vi vill inte ha en kultur som i USA där man måste vara över 70 för att ens kunna kandidera till president. Men att människor från medelåldern och uppåt anses föråldrade innebär att värdefull kompetens går förlorad."

"Oavsett allt detta är det något som jag förundras över: Inser inte de som ständigt tjatar om att det behövs fler yngre i politiken och näringslivet att de själva förr än de anar kommer att fylla 45, 63 och 78? Inser de inte att de en dag kommer att vakna upp och fråga sig: varför är det ingen som bryr sig om vad jag tycker nu för tiden? De kommer ganska snart se sig själva i spegeln och förstå att de inte är 23 längre."

https://www.gp.se/ledare/en-vacker-dag-%C3%A4r-det-du-som-%C3%A4r-britt-marie-1.47763456

Även Johan Rudström, UNT, skriver klokt om att dagens arbetsmarknad är dålig på att värdera erfarna +55 åringar. Det är en korkad ordning och borde ha hög politisk prioritet att ändra på det.

"Det senaste året har antalet långtidsarbetslösa 55-64-åringar stigit till 76 000 personer. Det talas mycket om att de faller offer för åldersdiskriminering, att arbetsgivarna inte vill ha deras erfarenhet. Mot bättre vetande, alltså, ren diskriminering."

"Mindre talas det om las och om varför den här gruppen är mindre behövd. LO-basen Susanna Gideonsson vet, och uppgav i veckan att hon vill se en ny förhandling med Svenskt Näringsliv om just omställningsförsäkringen. Det måste finnas en användbar lagstiftning för det moderna arbetslivet. Det kommer nya 55-plussare. Så småningom kommer även ungdomsförbundare att hamna där och då är det inte alls säkert att hög svansföring på sociala medier är vad som gäller på jobbmarknaden."

https://unt.se/nyheter/artikel/jv9g0kpl



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar