torsdag 27 maj 2021

Skattevärde

Gå inte på dåliga budskap

Idag brister mycket inom välfärdens kärnverksamheter. I ljuset av att många av oss betalar massor av skatt, som innebär att vi personliga och företagen tappar egen makt över egna inarbetade pengar, är det en oacceptabel ordning. Jag talar inte på något sätt om att vi inte ska betala skatt. Jag talar om att skatteuttaget måste vara rimligt i förhållande till vad man får för den skatt man år efter år betalar om man är en bidragsgivare till skattesystemet.

Under goda tider var det inte förvånande att de politiska partierna svällde ut, särskilt de vänsterorienterade, och allt fler myndigheter skapades och massor av nya uppdrag belastade alla verksamheter. Uppdrag som väldigt ofta inte alls tillhör välfärdens kärnverksamheter. Inte för oss vanliga människor men för politiker som ska lägga in alla uppdrag de kan tänka sig på alla verksamheter, "det är ju viktigt".... Fler myndigheter och fler uppdrag som driver kostnader och som så länge det ska finansieras via skatt kräver mer skatteintäkter eller nedskärningar. 

Personligen anser jag att när kvaliteten är så dålig som nu, i så många delar av kärnverksamheterna, måste man fixa det utan ännu högre skatter. Huvudproblemet i dagens Sverige är att allt för många människor inte är självförsörjande och den andra sidan av det myntet är att det är allt färre som förväntas betala för allt fler. Det är bland annat den här enkla ekvationen som länge gjort att jag förordat en betydligt mer hållbar migrationspolitik än den vi utsatts för sedan 2011.När allt fler av dem som betalar mycket skatt frågar sig "Vad fa.... får jag för pengarna" är det hög tid att inse att de eviga skattehöjningarnas tid måste vara över. Höga skatter innebär att mycket av våra egna pengar överförs till politiker att bestämma över. Vi är många som sett att mycket av dessa pengar inte använts så klokt den senaste tiden. Fredrik Johansson skriver nedan en mycket läsvärd krönika i Svenska Dagbladet. Våra rikspolitiker, särskilt MP, S, L och C ska utvärderas utifrån vilken självförsörjningsgrad vi har i Sverige. Det räcker som nyckeltal för att förstå om landet utvecklas bra eller dåligt. Sverige har importerat fattigdom och därigenom också skapat alla så kallade utanförskapsproblem. Fredrik Johansson har rätt, det är enkel matematik som beskriver hur illa skött vårt land är.

"Matematiken är lika enkel som obeveklig. Den som inte jobbar måste försörjas av någon annan. Utöver konsekvenserna för enskilda och familjer, så är detta utanförskapets verkliga pris."

https://www.svd.se/utvardera-lofven-pa-sjalvforsorjningen

En "liten" konsekvens av dessa växande utanförskapsproblem är att Sverige toppar Europaligan över skjutningar. Och som en konsekvens av skärpta vapenlagar har allt fler ungdomar börjat beväpna sig med knivar säger Polisen. Bra jobbat av de partier som drivit en vansinnig migrationspolitik och en totalt misslyckad integraitonspolitik.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/bra-presenterar-studie-om-dodliga-skjutningar

Och när Expressens ledare undrar hur vi kunde bli Europas gangstertillhåll är svaren enkla. En ansvarslös migrationspolitik i kombination med en dålig integrationspolitik. Nu behöver Uppsalabor och röstberättigade runt om i landet rösta fram möjliga alternativa partier som erbjuder pragmatiska erfarna invånare som kan bidra till att vi vänder denna utveckling. Vi vet att de flesta av de etablerade partiernas politiker har en stor skuld till varför vi hamnat där vi är. Och utvecklingen ska vändas utan högre skatter!

"Det har gått häpnadsväckande fort. År 2012 var Sverige fortfarande ett av de länder som hade lägst fall av dödsskjutningar i Europa. Fem år senare låg vi tvärtom i Europatopp. I den värst drabbade gruppen – 20- till 29-åringar – har Sverige runt 18 avlidna per miljon invånare, att jämföra med mellan noll och fyra i de flesta europeiska länder. Brottsförebyggande rådets nya rapport om dödligt skjutvapenvåld är egentligen bara en bekräftelse på att Sverige befinner sig i ett verkligt allvarligt läge. Få har nog undgått att notera det senaste decenniets kraftiga ökning av dödsskjutningar. Ändå har de dystra siffrorna länge relativiserats i debatten. Det är märkligt."


"En förklaring till att frågan varit känslig är att det finns en uppenbar koppling till de senaste 20 årens historiskt höga invandring till Sverige. Unga män med utländsk bakgrund är överrepresenterade bland gärningsmännen, och morden sker ofta i utsatta områden. Vissa invänder att det i stället handlar om social utsatthet, trångboddhet och arbetslöshet. Men de är inga konkurrerande förklaringar. Utan den höga invandringen skulle Sverige inte ha haft så många utsatta områden."

https://www.expressen.se/ledare/hur-kunde-vi-lata-sverige-bli-europas-gangsterparadis/

Josefine Utas, GP, skriver klokt om hur viktigt det är att hantera alla våra skattepengar varsamt och med fokus på kvalitet och mätbara resultat. Det är hög tid för många fler skattebetalare att inte gå på budskap om att de enda lösningarna för att försöka fixa till kvalitetsbrister är att höja skatterna. 

 Sverige är ett fritt land, med möjligheter för människor att leva sina liv som de vill. Så sägs det i alla fall. Men en sak är det långt ifrån fritt att hantera: sina egna pengar. Snarare är friheten att välja vad de egna pengarna ska gå till hårt inskränkt.”

”Under hela 1900-talet ökade skattetrycket, kvoten mellan landets totala skatteintäkter jämfört med BNP. En normalinkomsttagare avtvingas idag mer än varannan intjänad krona, när alla olika skatter läggs ihop. Trots detta lyfts nu röster i den offentliga debatten om att höja skatterna ytterligare och införa nya, ja även återinföra sådana som tidigare tagits bort, såsom gåvoskatten och den taxeringsvärdesstyrda fastighetsskatten.”

Så länge människor inte ser eller påminns om hur mycket pengar de blir av med, så håller de sig hyfsat lugna. På grund av detta göms skatter undan, exempelvis arbetsgivaravgiften som våra arbetsgivare betalar för sina anställda. Den ser vi aldrig röken av då den inte står på lönebeskedet.”

De här skattediskussionerna är obehagliga att ta del av, för det verkar ha försvunnit ur många debattörers medvetande att de talar om andras pengar. Skatterna diskuteras som om det handlade om det bästa sättet att gräva sten ur ett stenbrott, när det egentligen handlar om hur de ska ta frukten av människors arbete och strävan.”

 Det handlar inte längre om att ta in skatt för att lösa gemensamma angelägenheter. Problemet att lösa är att få in skatten. Vad som händer sedan är irrelevant.”

”Idag knakar det på en mängd samhällsområden som rör det allra mest grundläggande i samhället. Stora frågetecken finns när det gäller elförsörjningen, fungerande vatten och avlopp – gamla sådana måste bytas ut, skolans kvalitet och att polis eller ambulans faktiskt kommer när man är i nöd. Detta borde mana till eftertanke: Hur hanteras de enorma summor, över 2000 miljarderkronor per år, vi alla redan bidrar med i skatt?”

”I Sverige finns en hög acceptans för skatter som går till att lösa sådana problem som är svåra för människor att hantera ensamma, som omfördelar medel genom livet eller till utsatta. Det är något att värna om. Men om system är dysfunktionella, så duger det inte att bara pumpa in mer pengar i dem för att de ska fungera väl igen. Om de folkvalda har tappat respekten för alla oss som betalar in pengarna som de hanterar, kommer inte ännu mer pengar att förfoga över få dem att ändra attityd. Det måste till något annat.”

https://www.gp.se/ledare/dags-att-börja-respektera-skattebetalarnas-pengar-1.47778928



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar