Enkla frågor engagerar
Ja, jösses, det sektliknande beteendet över att på kort tid massivt bygga ut Uppsala södra stad är påfallande demokratiskt förkastligt. Politiker som vill bygga monument över sig själva ska inte underskattas som skäl till det som händer politiskt. Och i detta Uppsalaexempel är det främst Miljöpartiet som driver på sin älskade förtätningspolitik och sin kärlek till tekniklösningen spårväg.
I Uppsala vill bland andra Moderaterna, Liberalerna, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet bygga spårväg för sannolikt minst 10 vansinniga miljarder kronor. Vilka tror du ska finansiera det? Uppsalaborna! Redan idag har kommunen många räntekänsliga miljardskulder. Vi behöver inte utöka denna räntekänslighet med över 8 miljarder till enbart för ett felaktigt spårvägsprojekt. Det är dags att få slut på att det lilla MP får förstöra så mycket i Uppsala och övriga Sverige. En stor majoritet av Uppsalas och Sveriges befolkning vill inte uppleva effekterna av MPs politik. MPs oproportionerliga inflytande visar tydligt att vi i Sverige har stora demokratiska underskott.
https://www.youtube.com/watch?v=FAAeyQtGOEY
Adam Cwejman, GP, skriver läsvärt om hur demokratin kan vitaliseras när det finns stora frågor som många invånare engagerar sig i.
"Och medan politikerna i kör talade sig varma för tunnelbygget och miljoner plöjdes ned i kommunikatörstjänster som skulle understödja beslutet så växte missnöjet till den grad att det förändrade den politiska kartan i Göteborg."
"Likadant känner de nog om den av Mats Lövgren skrivna ”Västlänken – en debattbok om ett urspårat projekt” som skildrar hur det gick till när Göteborg fick sin oälskade tågtunnel. Även den försöker sammanfatta turerna bakom att Göteborgspolitikerna enades om Västlänken. Oavsett hur man ställer sig till tunnelbygget är dess själva tillkomst ingen stolt episod i Göteborgs historia. Politikerna uppvisade ett stort mått av arrogans. Västlänksmotståndarna utmålades som knäppa haverister. Protester ignorerades och avvikare inom partierna förstod snabbt att det inte var någon idé att ifrågasätta."
"Läser man de många politiska uttalanden – och dessa citeras flitigt i båda böckerna – som gjorts genom åren rörande Västlänken framträder samma trosvissa utsagor: Utan tågtunneln ”äventyras” Göteborgs framtid. Det är ett ”nödvändigt projekt”, helt oumbärligt för Göteborgs utveckling som en attraktiv stad. Det är som att politikerna, oavsett parti, gått samma kurs i hur Västlänken ska kommuniceras enhetligt."
"Nog låter de rätt mycket som medlemmar av en religiös sekt som uttalar sig, för att låna Magnussons ord. De låter i alla fall inte som en samling folkvalda från olika partier som oberoende av varandra utgick från ett självständigt tankearbete kring projektet. Snarare hade en majoritet av politikerna, från såväl vänster- som högerblocket i Göteborg köpt exakt samma retorik och argument som de sedan upprepade till leda."
"Trots att dessa två böcker i högsta grad är partsinlagor är de lärorika för alla som vill förstå vad som hände när Göteborg skakades politiskt under flera decennier. De beskriver något mer än ett infrastrukturprojekt. I själva verket utgör de en delberättelse i det stora epos om 2000-talets konflikt mellan folk och elit och vad som händer när den senare gruppen gör ned och ignorerar den förstnämnda."
https://www.gp.se/ledare/v%C3%A4stl%C3%A4nksmotst%C3%A5ndet-v%C3%A4ckte-liv-i-demokratin-1.45710145
Gårdagens partiledardebatt var inget upplyftande att titta på. Som vanligt var det övertydligt hur MP hämmar S att driva en mer ansvarsfull politik. Det är intressant att en så erfaren politisk kommentator som Ramberg gör en sak om att L och SD fortfarande har en mycket annorlunda migrationspolitik trots att de gjort en kompromissöverenskommelse. Jag kan inte förstå hur seriösa politiska reportrar inte vill förstå att varianter av kompromisser är verkligheten i en demokrati. Det är en mycket bra utveckling för Sverige att M, L, SD och KD är överens om en bättre kompromisslösning än den S gjort med MP, C och V inom migrationsområdet. Man måste vara väldigt ideologiskt förblindad, eller bara korkad, om man inte förstår att den misslyckade integrationspolitiken nu, under överskådlig tid, kräver en mycket restriktiv migrationspolitik. Inte minst är det viktigt för att ge många fler i våra utanförskapsområden framtidstro och för att motverka människosmugglares arbete. Människosmuggling som blivit en industri som omsätter många miljarder. Sverige behöver demokratisk förnyelse. Rösta på Utvecklingspartiet demokraterna eller andra partier som erbjuder det!
Dagens partier i Uppsala kommunfullmäktige vill bevara ett demokratiskt system som inte längre tjänar oss invånare väl. 2015 var jag med i en debattartikel i Di som handlade om våra demokratiska problem och att partier sakligt måste driva sin politik och sakligt kunna göra upp med partier som tycker något liknande. Positivt att igår höra att Moderaterna nu verkar ha fått den insikten. Politik är det möjligas konst. Det är hög tid för konstnärerna att också kompromissa fram vägar framåt som gagnar landets befolkning.
https://www.expressen.se/ledare/miljopartiet-har-tagit-lofven-som-gisslan/
https://www.expressen.se/nyheter/buschs-kritik-mot-loof-och-stenevi-utanfor-svt-studion/
https://sverigesradio.se/artikel/ramberg-samsynen-brakade-ihop-infor-tittarna-i-livesandning
I denna tid är en stor fråga om Liberalerna, tidigare Folkpartiet, kommer att finnas kvar i Sveriges riksdag efter valet 11/9 2022. Det är inte alls säkert. "Politik är en förtroendebransch" och efter den Liberala partiledningens migrationsöverenskommelse med M, KD och SD visar återigen L att de är ett splittrat parti som inte går att lita på. PJ Anders Linder delar min analys att L definitivt hade åkt ur riksdagens efter valet 2022 om de fortsatt som tydligt stödparti åt S. Eftersom det är en förtroende bransch är den stora frågan om väljare vågar lita på att L nu står för en trovärdig borgerlig väg framåt. Det finns gott om skäl till varför det invånardemokratiska inslaget behöver stärkas i Sverige. "Renläriget" kan vara väldigt skadligt för ett samhälles utveckling.
"Att L går fortsatt svagt i opinionen ses nu av en del bedömare som tecken på att kursbytet var fel. Antingen tar dessa miste i grunden eller så talar de mot bättre vetande. De dåliga siffrorna är en påminnelse om att partiet har väldigt mycket kvar att bevisa. Frågan är om de renläriga ska låta Nyamko Sabuni göra det."
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar