måndag 17 maj 2021

Vem flyttar in?

Drömmar om massbyggen

För vilka bygger vi nya bostäder? I stort kan jag konstatera att det byggs en hel del nya bostäder som är så dyra att utgångspunkten för dessa projekt måste vara att alla som efterfrågar ett boende också har råd med det nya utbud som erbjuds. Eller att de som har ett billigare och nergånget boende ska flytta till det nya så att de socioekonomiskt svaga kan flytta in i de billigare boendeformerna. Eller bygger marknadslogiken på att de som bygger bostäderna kallt räknar med att det är bidrag som ska göra det möjligt att fylla alla dessa dyra bostäder. Tyvärr tror jag det är en del av den tänkta ekvationen. Hur ska annars allt fler fattiga i Sverige ha råd att bo? En gång i tiden byggdes "miljonprogrammen". Ingen önskar att liknande byggnader, och bostadsområden, åter ska byggas. Samtidigt är det inte hållbart att den lägsta standard som i stort idag byggs är på en så hög nivå att det för socioekonomiskt svaga är omöjligt att betala kostnaderna själva, eller bo brandfarligt och studiero vidrigt. Inte minst i Uppsala driver det vänsterstödda styret på en mycket oklok bostadspolitik. En bostadspolitik som garanterat förstärker de redan stora utanförskapsproblem som Uppsala har att lösa. 

Marcus Allard, partiledare för Örebropartiet och kommunalråd i Örebro, är en färgstark personlighet inom politiken. En utmärkt retoriker som med sin vänsterbakgrund också uppvisar ett hetsigt engagemang. Jag gillar när man märker att en person på allvar brinner för sin kamp.

”Kommunala och regionala budgetar byggs utifrån hur kommunen eller regionen tror att befolkningssammansättningen ser ut. Framtida skatteintäkter och investeringar beräknas utifrån befolkningsprognoser om hur man tror att framtidens befolkning kommer att se ut. Så vad händer om de demografiska förväntningar som man planerar, budgeterar och investerar för inte realiseras?”

”Örebro är en kommun som blivit känd för massivt bostadsbyggande och snabb expansion. Befolkningsprognoserna som ligger till grund för dessa investeringar i mångmiljardklassen är dessvärre bristfälliga. Kortfattat kan man beskriva det som att en kommun allt för ofta nöjer sig med att konstatera hur många individer som flyttat in till kommunen, snarare än att fråga sig vilka individer som flyttat in. Alltså kvantitet snarare än kvalitet. Kvalitativa faktorer, annat än kön och ålder, lyser i princip med sin frånvaro.”

”En befolkningsprognos som blundar för kvalitativa faktorer kommer missbedöma hur skatte- och försörjningskvot kommer att påverkas. Ett vanligt sätt att göra en befolkningsprognos på är att bygga den på två delar. Ena delen består av att titta på antalet tidigare inflyttade till kommunen. Den andra delen består av att titta på vilka områden det byggs flest bostäder i. Dessa två delar kombineras för att förutspå framtida befolkningsökning. Bostadsbyggandet har, i denna typ av prognos, en stor påverkan på utfallet.”

”Få bygg- och bostadsbolag är specialiserade på att bygga bostäder för låginkomsttagare eller personer som beräknas vara fast i decennielånga bidragsberoenden. Man bygger hellre fräscha bostadsrätter för en köpstark målgrupp som har möjlighet att ta skyhöga bostadslån. Det är därför Örebro kommun landar i slutsatsen att ett invandrartätt och problemtyngt område som Vivalla kommer att öka sin befolkning med max 5 procent på tio år, medan de rikare medelklassområdena förutspås flerdubbla sin befolkning.”

”Man överskattar framtida befolkningsantal i områden med hög grad av nybyggnation och underskattar framtida befolkningsantal i områden med låg grad av nybyggnation.”

”Många invandrargrupper reproducerar sig snabbare än vad svenskar gör. Det finns också stora skillnader mellan andra typer av befolkningssegment, exempelvis finns det skillnader mellan olika klasskikt. Detta tar man inte hänsyn till i befolkningsprognoserna, då det betraktas som oetiskt att studera skillnader i demografin. Man räknar därför med att fertilitetsnivån hos invandrargrupper är lika låg som i de pursvenska medelklassegmenten. Effekten blir ökad trängsel i redan trångbodda områden vilket förvärrar redan existerande sociala problem. En lösning vore att kommunerna investerade mer i nya billiga bostäder och miljonprogram, men inget parti kommer driva den frågan. Den skulle inte bli särskilt populär bland väljarna…”

”Bristen på kvalitativa faktorer gör att migrantskiktet i befolkningsprognoserna tolkas som en del av det segment som kan köpa dyra bostadsrätter. Risken finns att utbudet av dyra bostadsrätter blir för många i relation till befolkningssegmentens efterfråga och köpkraft.”

”En kommunbudget följer liknande logik som ett husbygge. Om grunden är sned och ojämn kommer konstruktionen att bli instabil. Detsamma gäller en budget som baseras på bristfälliga befolkningsprognoser.”

”Kommunsektorns samlade skuld uppgår till någonstans i spannet 730–800 miljarder. Det är inga små summor Sveriges kommunpolitiker använder när de planerar, budgeterar och investerar för framtiden. Om detta sker utifrån skeva befolkningsprognoser riskerar det att få allvarliga konsekvenser i framtiden. Exempelvis kommer fel i beräkningarna av vilka områden som kommer växa påverka var man bygger nya skolor och äldreboenden. Byggnader som man inte kan flytta hur som helst om prognoserna slår fel. Det investerade kapitalet kommer inte tillbaka. Investeringar i form av nybyggda äldreboenden och skolor kostar dessutom, av olika orsaker, oftast mer i drift än äldre. Investeringar får alltid konsekvenser för driftsbudgeten.”

https://ledarsidorna.se/2021/04/vi-spenderar-for-mycket-for-att-vi-vet-for-lite/?fbclid=IwAR2Jp5LxNqLEJ3uNnbaSdNPjfTRWgGRBouEe0FsIWOYz9Acwdz1hGyFB1qk

Anna Dahlberg, Expressen, skriver klokt som ofta. Som jag skrivit om ofta under de senaste två tusen inläggen är det ingen större nytta för oss som sett våra bostäder bli 200 procent dyrare. De flesta av oss vill inte bo sämre. Om vi flyttar innebär det att vi inte i våra liv tjänat något. När vi dör kan det bli kul för eventuella barn. Men oftast är de redan stora nog att ha kommit ordentligt framåt själva. Och arv har ingen förtjänat genom starkt engagemang, påhittighet och flit. Jag delar Dahlbergs budskap, det måste löna sig mer att jobba hårt i Sverige. För inte så många månader gav jag exempel på hur en klok skattereform kan utformas. 

Samhället dras isär från två håll. Den ena förklaringen är den historiskt höga invandringen under 2000-talet – som jag skrev om i min förra söndagskrönika – som har skapat en ny, etnifierad underklass. I veckan kom ny statistik från SCB som visar att över hälften av alla utrikes födda barn har låg ekonomisk standard.”

”Den andra förklaringen är att priserna på tillgångar som aktier och bostäder har rusat i värde under lång tid. Under det senaste året har villapriserna stigit med 20 procent i landet – en utveckling som saknar motstycke. På vissa håll ökar det ännu snabbare, som i Båstad där prislyftet är hela 30 procent. Lite förenklat skulle man kunna säga att vänstern blockerar åtgärder som skulle kunna minska utslagningen i samhällets botten medan högern blockerar åtgärder som skulle kunna förhindra att den ägande klassen drar ifrån.”

Ingenstans är det nya klassamhället tydligare än på bostadsmarknaden. De som står utanför är ofta hänvisade till en skrupelfri svartmarknad där man tvingas betala för kontrakt i andra och tredje hand eller i värsta fall hyra en madrass i ett ”lägenhetshotell”. Unga i storstäderna har svårt att flytta hemifrån; antingen tvingas de betala svinhöga andrahandshyror eller så måste de forcera höga inträdeskrav till ägandemarknanden i form av amorteringskrav, bolånetak och kalkylräntor.”

Bollen ligger alltså på politikernas planhalva. Problemet är att ingen där vill plocka upp den. Tvärtom gick Stefan Löfven nyligen ut i ett långt Facebook-inlägg och lovade att Socialdemokraterna säger nej till att införa en ny fastighetsskatt. Skälet är förstås att S-ledningen är livrädd för den politiska sprängkraften i frågan. Denna ”seger” riskerar att bli dyrköpt för borgerligheten. Till att börja med är risken uppenbar att S och LO i stället kommer att gå fram med betydligt skadligare förslag på skattehöjningar. Vänsterkrafterna mobiliserar inför S-kongressen i höst och något måste Löfven och Magdalena Andersson bjuda på för att stilla missnöjet. Nya skatter som slår mot svensk konkurrenskraft ligger i farans riktning liksom höjda skatter på arbete.”

Det finns också ekonomiska risker med att låta boprisrallyt fortsätta utan att lyfta så mycket som ett finger. Sist men inte minst borde borgerligheten ställa sig frågan: Är det verkligen detta samhälle som vi vill ha – där du blir rik genom att äga, inte genom egen ansträngning?”

Borgerligheten har gått bort sig i denna fråga. Valet står inte mellan att göra ingenting och att återinföra den djupt impopulära fastighetsskatten som alliansen avskaffade 2008. Det finns många alternativ däremellan, såsom att höja taket i dagens avgiftssystem.”

”Ett alltför jämlikt samhälle i ekonomiskt utfall är inte bra, brukar borgerliga debattörer inskärpa. Det hämmar människors vilja att anstränga sig. Det är helt sant. Men för mycket ojämlikhet är inte heller bra. I synnerhet om dessa klyftor beror på utanförskap i den ena änden och skenande tillgångspriser i den andra. Det borde även borgerligheten kunna medge.”

Du som har förmånen att bo i Uppsala har chansen att rösta på Utvecklingspartiet demokraterna 2022! Vi kommer att driva en politik som kraftigt stärker vårt samhälle och mycket bättre än hittills integrerar människor i utanförskap in i delaktighetens värme! Rösta på Utvecklingspartiet demokraterna så kommer din och dina barns framtid bli tryggare och positiv.

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/aven-hogern-borde-bry-sig-om-de-vaxande-klyftorna/

Förutom Anna Dahlberg är en av mina favorit skribenter Alice Teodorescu. Båda är skarpa och mycket faktabaserade i sitt tyckande. Tänk att vi haft/har så många korkade politiska företrädare som skapat en stor ny underklass i Sverige. Tacka främst MP, V och C för det. Hur kan man rösta på dessa destruktiva partier? Inga miljoner i världen till influensers från Centerpartiet borde få många yngre kvinnor i storstäder att vara så korkade att de röstar på dem så länge som denna ansvarslösa politiken drivs.  Även fattiga människor behöver bo någonstans. Frågan är bara hur bra när andra än de själva ska betala. 

Jag har länge förespråkat en klokare politik som håller ihop det svenska samhället mycket bättre! Vänstern, Centerpartiet och Miljöpartiet har lett in Sverige i denna destruktiva situation. Sjukt om sossarnas maktpolitik fortsätter att göra landet än mer segregerat. ”SCB:s siffror är ett underbetyg för svensk integrations-, arbetsmarknads, och utbildningspolitik. Det är vidare ytterligare ett bevis för att politiken på migrationens område måste sammanhänga med den på integrationens; får man inte bukt med den senare undermineras möjligheterna till den förra.” 

https://www.expressen.se/ledare/alice-teodorescu/nya-barnfattigdomen-visar-pa-sveriges-misslyckande/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar