tisdag 25 maj 2021

Skyldigheter och rättigheter

Regeringsalternativ

Vad är viktigast nu? Viktigast för att våra barn och unga ska få en bra framtid även om de fötts in i ett socialt och ekonomiskt svagt hem? Viktigast för att våra äldsta i behov av omsorg med kvalitet ska få det? Viktigast för att människor i behov av vård ska få den snabbt och med kvalitet? Viktigast för att företag i Sverige ska kunna utvecklas framgångsrikt och de som är globala kan säkerställa konkurrenskraft? Viktigast för att vårt rättssystem kan säkerställa god ordning och ett rättssäkert samhälle? Viktigast för att bostäder som ekonomiskt svaga också ska ha råd att bo i? Om man svarar på de frågorna tror jag att det snabbt blir tydligt vilka partier man inte kan rösta på inom rikspolitiken.

Håkan Boström, GP, skriver läsvärt om att alternativet till Moderaternas regeringsalternativ är betydligt mer i otakt. Och frågar du mig klarar dagens andra regeringsalternativ inte av att på allvar börja problemlösa inom de områden som har störst behov av att lagas. 

Högerblocket enas idag kring den centrala migrations- och kriminalpolitiken. Man är också eniga om att försöka ansa den socialdemokratiska ideologiapparat som sträcker sig långt utanför partiet. Men man är faktiskt också i samklang gällande grunddragen i den ekonomiska politiken. Den kommer i hög grad kretsa kring integration, arbetslinje och sammanhållning – med rättigheter och krav kopplade till medborgarskap och arbete.”

I själva verket är den partipolitiska högern ett under av enighet jämfört med alternativet. Fientligheten som råder mellan marknadsfundamentalisterna runt Annie Lööf och socialisterna i Vänsterpartiet går att ta på. Faktum är att det nya högerblocket är det enda sammanhållna politiska alternativ som presenterats för väljarna.”

https://www.gp.se/ledare/högern-är-ett-under-av-enighet-jämfört-med-alternativet-1.48036026

Du som är förvirrad om vad som händer inom politiken kan också läsa nedan ledare från Petter Birgersson i Ystads Allehanda.

Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Är det en konstig regeringskonstellation? Till en början kan det se ut. Men den blir allt mer naturlig. Häng med, så förklarar ledarsidan hur det hänger ihop.”

Vänster-höger har bytts ut mot en ny skala. På ena sidan av den befinner sig de som uppfattar sig som progressiva och medvetna. På andra sidan står de som uppfattar sig själva som folkliga och realistiska. Från var sin planhalva betraktar de varandra som naiva respektive inskränkta. Mellan dem står regeringsfajten.”

https://www.ystadsallehanda.se/ledare/de-naiva-mot-de-inskrankta-c279202d/

Åsa Lindeborg, Aftonbladet, skriver intressant om Centerpartiet som i sammanhanget är värt att läsa. Läs särskilt de sista orden i nedan citat två gånger. Det är nästan komiskt att V och C skulle ingå i en gemensam regering. 

Hittar också verbalt effektiva inlägg mot SD, för att de inte står upp för de liberala värderingarna. Det här är så typiskt Centern. Det går inte en partiledardebatt utan att Annie Lööf får ett känslomässigt utbrott mot Jimmie Åkesson för hans bedrövliga människosyn, inövade moralkakor som applåderas av alla dem som inte fattar att det är Centerns politik som föder högerpopulism. Man kan inte predika om alla människors lika värde om man samtidigt föraktar och försämrar för vanligt folk.”

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/OQ4jEA/hur-kan-det-betala-sig-att-halla-pa-som-centern-gor




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar