måndag 24 maj 2021

Arbeta bort svaga länkar

Ingen kedja är starkare än sin svagaste länk

Det är orimligt långa köer till landets fängelser. En kraftigt ökad befolkning under kort tid, allt effektivare poliser i samarbete med kollegor i andra länder samt längre strafftider är några orsaker till överfulla häkten och fängelser. Inom rättssystemet påminns vi tydligt om det gamla talesättet "ingen kedja är starkare än sin svagaste länk". Så är det. När befolkningen snabbt ökar, fängelsestraffen ökar och polisarbetet blir effektivare måste också åklagarmyndighet, Domstolsverk och Kriminalvården förstärkas för att "kedjan" ska fungera tillfredställande och på ett sätt som inte bränner ut personal som det tar lååååång tid att utbilda och träna till processerna nyckelroller.

Ur ett barnperspektiv, och utifrån dem som utsatts för brotts perspektiv, tycker jag det är bedrövligt att det tar så lång tid innan ärenden kommer till domstol och till de dömda får börja avtjäna sina fängelsestraff. 

Nedan artikel, Kajsa Dovstad, GPs ledare, är mycket läsvärd. Den visar tydligt hur naivt och ledarskapsodugligt Sverige är. Inga fängelselokaler ska avvecklas så länge vi har så stora köer som nu. Vi måste också lära av våra Nordiska grannar och hyra in fängelseplatser i andra länder för personer som ska utvisas. 

"Rapporten “Kriminalvårdens platskapacitet 2021-2030” kan verka som torr läsning. Men innehållet är skrämmande: Svenska fängelser och häkten är överfulla – och så kommer det fortsätta att vara."

"Redan i dag brister rättsstaten. Dömda väntar på att straff ska verkställas till följd av platsunderskottet. Under tiden går de fria och kan utföra nya brott. En av de två misstänkta för knivmordet på Odinsgatan tidigare i april väntade exempelvis på att få avtjäna ett två-årigt fängelsestraff. Toppnoteringen 2696 personer i kåken-kön sattes i juli i fjol. Beläggningsgraden på fasta anstaltsplatser var i genomsnitt 103 procent under 2020. Kriminalvården klarade inte av att helt genomföra sina uppdrag, skriver myndigheten i sin årsredovisning. Invandrare/Utlänningar/Icke-medborgare som dömts till utvisning eller är för våldsamma för Migrationsverkets förvar kunde till exempel inte alltid tas emot."

"Tillståndet är allvarligt. I ett rättssamhälle måste hela rättskedjan fungera: Polisen ska ta fast lagbrytare, domstolarna döma dem och Kriminalvården se till att de straffas. I höstas gick Kriminalvården upp i stabsläge. 300 akuta platser har skakats fram, bland annat genom att göra om besöksrum och installera våningssängar. Att låta kriminella dela rum är måhända inte en bra lösning, men den bästa givet omständigheterna. På längre sikt är läget om möjligt ännu mer prekärt. Trots att det byggs ut och byggs nytt – bland annat fördubblas platserna på Skogome-anstalten på Hisingen – kommer fängelserna inte att räcka till. Därför är det oroväckande att Kriminalvården också planerar att avveckla en hel del lokaler. Ett bra exempel är Kalmar, där det förvisso byggs en ny jätteanstalt som kan husera 350 brottslingar, men där det gamla fängelsets 60 platser samtidigt försvinner."

"Viktigast är att Kriminalvården verkställer sitt grunduppdrag: Att den som döms snart sonar sitt brott. Brister en länk brister hela rättskedjan. Polisens utmaningar är välkända, straffsatserna diskuteras allt flitigare och brottsförebyggande åtgärder har länge haft en central roll i samhällsdebatten. Krisen inom Kriminalvården har kommit lite i skymundan, men är inte mindre allvarlig för det."

https://www.gp.se/ledare/den-som-v%C3%A4ntar-p%C3%A5-f%C3%A4ngelse-v%C3%A4ntar-f%C3%B6r-l%C3%A4nge-1.45688564

Hur gick det för våra danska vänner? Lyckades de göra en överenskommelse med "Vilnius" om att hyra fängelseplatser för personer som också dömts till utvisning? Hoppas det, bra för letterna och bra för danskarna.

https://www.di.se/nyheter/uppgifter-danmark-i-forhandling-med-litauen-om-nytt-fangelse-for-utvisningsdomda/ 

Ett sätt att minska på trycket i våra fängelser är att avkriminalisera användande av narkotika. Det finns många skäl till det. Det innebär inte att avkriminalisera smuggling, försäljning och synligt användande i offentliga miljöer. Att avkriminalisera användande är ingen liberalisering av farliga droger utan bara ett sätt att bättre bekämpa narkotika, lättare hjälpa dem som fastnat i drogträsket och ett sätt att minska trycket på våra fängelser. Sverige kan lära mycket av Portugal och Norge.

Däremot ska knarklangarna sitta i fängelse. Länge. Alla droger har mycket negativ effekt på oss människor. Jag tycker det är avskyvärt hur vissa människor skrattar ”hela vägen till banken” tack vare andra människors misär. Usch!

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-smugglas-tonvis-med-narkotika-in-i-sverige-stor-kartlaggning-av-grovt-kriminella

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/flera-hundra-frihetsberovade-efter-encrochat

Ett stort skäl till varför det är relativt lugnt i dagens Sverige idag kopplat till grov kriminalitet är att väldigt många av våra grövsta brottslingar sitter häktade eller på fängelse. Flera av dessa personer kommer förr eller senare ut ifrån våra fängelser. Om statistiken ger oss prognoser om framtiden innebär det sannolikt att det tillfälliga lugnet då tar slut. För att bryta denna trend måste vi mycket bättre än hittills kraftigt förebygga brottsligheten genom att bryta den nu långvariga negativa trenden i våra växande utanförskapsområden. Det går. Det kommer att ta tid. Det kräver bland annat en mycket klokare migrations- och integrationspolitik.

Är verkligheten ”svart” eller ”vit”? Ofta ”grå”. Ska politiskt arbete bedrivas utifrån en ”svart/vit” skala eller utifrån en ”mer eller mindre” skala för att vara både trovärdig och pragmatisk? Eva Forslund, UNT, skriver läsvärt om försök av sossar och centeranknutna att hitta en gemensam ideologisk bottenplatta. Desperationen över dagens politiska verklighet växer. Varför försöka förhandla sig fram till något gemensamt när svaret finns i något nytt och nytänkt utan kompromissvariabler? Utvecklingspartiet demokraternas medlemmar fattar på torsdag beslut om något nytt och nutidsenligt. Sveriges invånare får gärna ansluta till denna modernt beskrivna ideologiska inriktning. 

Varifrån kommer behovet av ett gemensamt projekt? “Liberalismen i Sverige är inte särskilt stark, så man måste helt enkelt göra gemensamma projekt”, sa Molander under seminariet. I sin kulturartikel menar de alla tre att rättvisan som gemensam grund kan hjälpa socialdemokrater och liberaler att komma överens i frågor om bristfälliga skolresultat, segregation, bostadsbrist och gängkriminalitet – bland annat. “Keynes, liksom John Stuart Mill, förstod att den fria ekonomin med en välfungerande marknad är medlet med vilket människans frihet ska möjliggöras, inte slutmålet. I denna idé om rättvisa kan liberalismen och socialdemokratin skapa en gemenskap ideologisk bottenplatta”, skriver de i texten.”

 Både socialdemokrater och liberaler ser i dagens Sverige marknadsekonomin som ett medel för välståndsökning och värnar jämlikhet, om än i olika grad. Samtidigt är det förstås ingen slump att initiativet till att hitta likheter mellan socialdemokratin och liberalismen tas just nu. Till följd av januariavtalets icke-existerande framtid vill man hitta ett alternativ till den kohandel som många uppfattade januariavtalet som; att en socialdemokratisk regering tog bort värnskatten är i efterhand kanske inte det mest trovärdiga sättet att genomföra reformer på.”

Dessutom riskerar en inriktning på en gemensam ideologisk bottenplatta, att ta fokus på de enskilda rörelsernas ideologiska bottenplattor. Det finns det många exempel på, bland annat den gamla alliansen.”

Med det sagt är politiskt samarbete över ideologiska gränser positivt, och något det sannolikt kommer att behövas mer av över framöver. Men då bör det snarare handla om att hitta och formulera frågor som handlar om vad man vill ha mer respektive mindre av snarare än antingen/eller: mer eller mindre invandring, högre eller lägre skatt, fler eller färre pappamånader och så vidare. Ibland kanske man rentav vill i samma riktning. I annat fall kan man ändå hitta kompromisser och driva trovärdig politik. Och för att få till det krävs ingen gemensam ideologisk bottenplatta. Däremot krävs då en stark ideologisk grund i den egna rörelsen. Och det råder det dessvärre fortsatt brist på.”

Forslund skriver läsvärt om vad gränsöverskridande politik borde handla om. Särskilt i dagens politiska verklighet är det klokt att förstå.

https://unt.se/nyheter/artikel/liberaler-borde-agna-sig-at-sin-egen-ideologi/lqyye0er

Istället för att debattera om Sverige ska hyra fängelseplatser i andra länder eller ej bör debatten handla om för vilka kriminella ska det vara ett alternativ och i vilka länder ska vi försöka köpa dessa tjänster. Varför ha en annan politisk debatt om man är överens om att kriminella ska straffas och att straff ska verkställas? Att ha kvar vissa farliga människor i Sverige på grund av humanitära skäl kopplade till dessa farliga personer är exempel på hur man inte arbetar bort svaga länkar i samhällssystemet.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar