fredag 28 maj 2021

Geopolitik i omgruppering

Geopolitiska förändringskrafter

Den vidriga kapningen av ett flygplan över Vitryssland är ett exempel på att världen är inne i en ny geopolitisk fas. Ryssland och Vitryssland stärker sina band allt mer. Turkiet är inte längre en självklar del av NATO. Kina vill återinföra Taiwan. USA vill inte bränna affärsrelationer i Asien men samtidigt balansera Kinas växande styrka. USA har stora interna utmaningar. USA har också tappat sin viktigaste Europeiska allierande inom EU, Storbritannien. Ett Storbritannien som sannolikt har svårt att hitta sin egen nya roll i en snabbt förändrad värld. Och EU agerar ofta tyvärr som en "tandlös" tiger i geopolitiska frågor. De geopolitiska schackpjäserna är i ordentlig rörelse. Vad nästa drag blir vet få. Att det är ett större spel som spelas råder det ingen tvekan om. 

Om det hettar till i Europa styr det bort fokuset från andra platser på vår jord. Glöm aldrig att alla länder, mer eller mindre, agerar utifrån egenintressen. Ofta handlar geopolitiska konflikter om tillgång till kritiska råvaror och om olika länders försvarsdoktriner. Så har det alltid varit och så kommer det alltid att vara. Så var det redan innan människan valde att dela upp världen i nationer. Det är sannolikt bara Sverige som i modern tid utmärker sig med att agera med självskadebeteenden. 

De ökande geopolitiska konflikterna hotar att göra resande i världen svårare än tiden innan pandemin. Tydliga tecken på ökad protektionism syns när man studerar hur USA, EU och Kina agerar. Det är en beklaglig utveckling då frihandel har en stor positiv effekt för att minska riskerna för väpnade konflikter. Utvecklingen kanske uppskattas av vissa inom miljörörelsen som ogillar tillväxt och gärna ser att det globala personliga utbytet mellan människor minskar. Personligen är jag mycket glad över att vi snart förhoppningsvis kan börja resa i världen igen. För mig är utbytet med människor i andra delar av världen av stort personligt värde. 

Expressens ledare skriver läsvärt om hur illa det är om lättkränkta nationella ledare börjar bryta viktiga frihetsöverenskommelser. Om detta startar en trend av tydligt statssanktionerade liknande kapningar ökar konfliktriskerna i världen. Vem blir tagen på ett liknande sätt nästa gång?....

"Att flygplan kan flyga över andra länder utan att riskera att skjutas ned eller kapas är en allmänning värd att skydda. Betänk alternativet: Att mindre nogräknade regimer som vill komma åt oppositionella – exempelvis Ryssland, Kina, Saudiarabien eller Turkiet, länder som alla har en historia av just sådana förföljelser – får en ny praxis att följa. Det är bara att plocka ner flygplan, om regimkritiker dristar sig till att flyga över det egna, eller allierades, luftrum. I förlängningen skulle det kunna drabba inte bara oppositionella i exil – utan också forskare och andra utländska medborgare som misshagat någon lättkränkt president."

https://www.expressen.se/ledare/porta-flygkaparen-lukasjenka-fran-eu/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar