söndag 23 maj 2021

Agendasättande okunskaper

Fördomar och okunskaper 

Om man på allvar vill ta i problem med starka fördomar och rasism kan man inte blunda för många av dess uttryck bara för att de bärs av ”minoriteter”. Har man som jag rest mycket runt om i världen, och bott runt om i världen, vet man att rasismen är väldigt mycket starkare i många andra länder än i Sverige. Inte minst i ljuset av att Sverige tagit emot många människor från samhällen med starka konflikter mellan olika grupper människor måste samhällsföreträdare, politiker, lära sig att dessa konflikter inte lämnats vid den svenska gränsen. 

Bifogar en bra ledarartikel av Adam Cwejman, GP, nedan. Det är viktigt att ta rasismen på stort allvar MEN den görs till ett mycket större problem än vad den är mellan svenskar och människor från andra avlägsna kulturer. Modigt och bra av Cwejman att lyfta detta perspektiv på en fråga som till stora delar har fel fokus. 90 procent av fokuset bör istället ägnas åt hur vi betydligt bättre integrerar så många som möjligt av alla människor som lever i utanförskapsområden in i vårt gemensamma välståndsbygge. Som Cwejman refererar till är rasism något mycket mer förekommande i väldigt många andra länder än de västerländska. Det är inte minst viktigt att förstå om man på allvar vill driva ett framgångsrikt integrationsarbete.

"Färre än fem procent av alla svenskar vill inte ha personer "av en annan ras" som grannar. I Sydkorea har mer än en tredjedel synpunkter på grannens rastillhörighet. Detta enligt en undersökning genomförd av World value survey.De svenska siffrorna är inte unikt låga. Även amerikaner och australiensare delar svenskars likgiltighet inför vilken "ras" grannen har. Men inte heller attityderna i Sydkorea sticker ut. En tredjedel av alla turkar och malaysier är upptagna av grannens rastillhörighet."

"Trots de omfattande skillnaderna i attityd är det oftast rasismen i rika västländer vi hör talas om. Strukturell rasism som fenomen anses kretsa kring vita människors privilegier och maktutövning. Den rasism som omtalas har antingen sitt ursprung i kolonialismens hierarkiska tankesätt eller den europeiska extremhögerns rasidéer. Men i en global jämförelse sticker befolkningen i västvärlden ut med sina låga nivåer av rasistiska attityder, medan Asien är dess raka motsats. Dessa siffror betyder inte att rasismen försvunnit från Västeuropa. Men människor i väst förkastar med bred majoritet sådana fenomen. Det är nästan aldrig socialt accepterat att uttrycka sig rasistiskt i västvärlden. Sker det, så är det mot, inte med, samhällets godkännande."

"Följer man det offentliga samtalet i europeiska länder och USA låter det däremot som att problemet med rasism aldrig varit värre i västvärlden än nu. Eller att det bara håller på att bli värre. Paradoxen är att ju mer toleranta och progressiva våra samhällen blir, ju mer anklagas de för att vara präglade av rasism."

"Även vår statsminister anslöt sig till den här idén när han i sitt kongresstal till det socialdemokratiska partiet för åtta år sedan förklarade att "rasistiska tankesätt visar sig i hela samhället, till och med i regeringen". På den direkta frågan vilken rasism Löfven funnit hos sig själv hade han inget bra svar. Löfven kunde inte hitta någon rasism hos sig själv eftersom han med största sannolikhet inte hyser några rasistiska åsikter. Men poängen med Löfvens uttalande var inte att beskriva hur det faktiskt är, utan att signalera att han ser Sveriges, och i förlängningen hela västvärldens, smusslande med rasismen."

"Att "erkänna problemen" med rasism är ett sätt att visa sig modern och medveten om sina privilegier. Vita ska aktivt erkänna sin del i den strukturella rasismen. Det är så de sonar sina brott. Det Löfven gjorde var i någon mån att be om syndernas förlåtelse. För offentliga personer, vare sig de är vd:ar på stora techbolag, influensers eller artister är det en sorts social ritual att peka på problem, visa sig ödmjuk inför sin okunskap samt erkänna att man är del av ett omfattande strukturellt förtryck."

"Påståendet att väst genomsyras av rasism lutar sig sällan mot några solida bevis. Men att ifrågasätta tesen uppfattas snarast som en bekräftelse av tesen, vilket är en sorts cirkelresonemang."

https://www.gp.se/ledare/det-v%C3%A4sterl%C3%A4ndska-sj%C3%A4lvhatet-f%C3%B6rblindar-oss-1.46206168

Det talas mycket om rasism, orättvisor och om intolerans i västvärldens egna samhällen. Närsyntheten är påfallande. Gång efter gång under resor i andra delar av världen starkt påverkade av USA, eller anda västländer, har ofta berättelser beskrivits om varför de inte gillar det västerländska hyckleriet. Fina ord, men västvärldens realpolitik i stora delar av övriga världen har ofta skapat djupa misstroendesår. Inte minst gäller det fabriceringen av bevis för massförstörelsevapen för att anfalla Irak. Ett krig med följdeffekter som bland annat skapade de senaste stora flyktingströmmarna till Sverige. Ett krig som hela världssamfundet sa nej till men som av inrikespolitiska, och ekonomiskt egennyttiga skäl, ignorerades av USA och Storbritannien. Det finns massor jag gillar med USA och Storbritannien. Den typ av politik som bifogad HBO film vittnar om, om FOX roll för ”America first” agendan, är sevärd. Titta på ”The loudest voice” och utmana hur du ser på det globala maktspelet. Allt USA eller Storbritanniens ledningar gör är inte positivt för många människor i andra länder. 

https://se.hbonordic.com/series/the-loudest-voice/53f92205-5b8d-4a77-885b-0802349b99b8

Vänstern, Socialdemokraterna och Centerpartiet som så gärna talar om alla problem vi svenskar har med rasism har inte ett tydligt och konsekvent förhållningssätt till rasismens förekomst. Om man på allvar vill bekämpa rasism och intolerans måste man också se och tydligt ta avstånd från alla former av rasism. Det finns gott om rasism mellan människor som kommer från andra länder och kulturer och som idag lever i Sverige. Inte minst finns starkt ogillande mellan olika grupper av människor från mellanöstern. Både mellan muslimska grupper och mellan muslimska grupper och judiska grupper. Om detta ogillande övergår i kriminella handlingar är de inte acceptabla i Sverige. Oavsett vem som ogillar vem enbart kopplat till etnisk bakgrund eller trosuppfattning. Att till exempel staten Israels övervåld översätts med att alla judar är hemska är ett korkat förhållningssätt. Det finns gott om judar som inte anser att det återkommande övervåldet mot det palestinska folket är ok. Det finns gott om människor med judisk bakgrund som verkar för en tvåstatslösning. Svenska politiker måste tydligt stå upp för att vi inte accepterar några former av rasism oavsett vilka som ägnar sig åt sådant beteende. Även den som till exempel finns mellan sunni- och shiamuslimer. En viktig del av ett nödvändigt förbättrat integrationsarbete är att inse att dessa konflikter lever på svensk mark och att vi därför måste prata om dem för att minska sprängkraften. 

"Det står var och en fritt att solidarisera sig med palestiniernas svåra lidande – och gärna skänka en tanke också till det elände som drabbar många i vardagen under Hamas och Fatahs styren. Men det finns inga som helst ursäkter för att låta detta engagemang övergå i ett hat mot judar i Sverige."

"Skolan måste vara en plats som präglas av nolltolerans mot antisemitism. För att lyckas med det måste lärare och skolledare ges de verktyg som de behöver i form av kunskaper och tydliga rutiner när de möter judehat kopplat till Mellanösternkonflikten."

https://www.expressen.se/ledare/judehatet-kommer-som-ett-brev-pa-posten/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar