söndag 30 maj 2021

Pandemibekämpning

Ledarskap kräver träning 

Flera av våra grannar i Norden har gjort en första utvärdering av pandemin och inkluderar Sveriges beteende i sina analyser. Kritiken mot svensk senfärdighet har bland annat varit med i deras analyser. Nu kommer även WHO med kritik av bland annat Sveriges taffliga hantering. Tänk så firad vissa personer har varit under lång tid. Tänk hur snabbt det kan ändras. 

Nu verkar det som om vi närmar oss en ny frihetstid när Covid-19s grepp om oss släpper. Till sist lärde sig också den usla regeringen av Storbritannien och presenterade äntligen en ”öppningsplan”. Även om nu britterna på grund av den indiska mutationen, och säkerligen många vaccinationsvägrare, måste skjuta fram planerna är planer mentalt viktiga. I Sverige är det politiska ledarskapet alltid sent och alltid svagt. Inte minst kopplat till förhållningssättet till dem av oss som väljer att inte vaccinera sig. Det vill säga de som utsätter oss alla för större fara för att farliga mutationer kan starta om pandemieländet. Det är inget positivt med att alltid vara sen och alltid agera svagt.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/lattade-restriktioner-men-vad-far-vi-gora-fran-forsta-juni

Frågar du mig anser jag att de som inte vaccinerar sig inte ska få nyttja kollektivtrafik, inte flyga, inte gå på restaurang eller större arrangemang. Fel? Nej. Rättigheter måste alltid matchas med rimliga skyldigheter. Om man vill slippa dessa restriktioner finns enkla lösningar, vaccinera dig! Jag har tagit min första dos. 

Nedan bifogat TV4 inslag är lärorikt. Sverige, och Uppsala kommun, var verkligen inte snabba med att komma igång med testning och karantänsbestämmelser. Inte heller har insatserna för att stoppa smittan varit tillräckligt logisk när vi i vissa sammanhang har kunnat trängas men inte i andra. Särskilt irriterande har det varit att det inte under lång tid varit ett krav på munskydd i samband med kollektivtrafikresande.

"Flertalet länder och även WHO kunde gjort åtgärder för att motverka den spridning av Covid-19 som tagit över en miljon människors liv. Detta visar en rapport framställd av WHO:s expertpanel.

- Det handlar inte om att vilka länder som var snabbast på att stänga ner samhällena utan de länder som var tidiga på att testa och stoppa smittan på olika sätt, säger Anders Nordström, sekreterare på WHOs expertpanel."

https://www.tv4.se/artikel/39KYB8mHmJVpCwLuzoVRr/en-mer-aggressiv-hantering-hade-behoevts

Trump var irriterande på många sätt. Allt som sades och gjordes under hans ledarskap var dock inte dåligt för det folk han skulle tjäna. Han uttryckte bland annat att det fanns stora anledningar att tro att Covid-19 dragit igång ifrån ett lab i Wohan. Självklart inte av mening men kanske ändå. Intressant att den funderingen är stark bland ledande forskare. Om jag förstår forskarnas syfte är det inte att smutskasta någon utan att påtala hur viktigt det är att ha mycket säkra miljöer när forskare jobbar med projekt som har stor smittspridningsrisk. Undrar om vi någonsin får svar på frågan om hur denna pandemi startade. Vad jag har förstått har den Kinesiska regeringen vidtagit kraftfulla bestämmelser för att äntligen minska riskerna på djurmarknader.

https://www.tv4.se/klipp/va/13341986/nya-uppgifter-covid-kan-ha-startat-i-wuhan-labb

Vi behöver lära av vad som var bra under demokratins framväxt. Mycket har blivit mycket bättre än i början av 1900-talet. Hur vi representeras måste dock förbättras. Även om urvalet var klent då representerades svenskarna nästan uteslutande av människor som hade andra huvuduppdrag än politik på alla politiska nivåer. Vi behöver reformera bort broilifieringen och skapa ett modernt demokratiskt system där vi företräds av arbetserfarna och rimligt livserfarna. Då kommer också kvaliteten i det politiska ledarskapet kraftigt förbättras. Praktisk arbetslivserfarenhet och ålderserfarenhet är sjukt undervärderat i dagens överpolitiserade Sverige. 

Det går att dra många slutsatser när man förstår vilka som särskilt drabbats av Covid-19. En slutsats är att det är hög tid att mycket bättre än nu motverka hög sockerkonsumtion. En annan är att införa en hållbar migrationspolitik som innebär att inte redan stora utanförskaps och fattigdomsproblem späs på i Sverige. Att kalla detta diskriminering är galet. Det ska kallas för vad det är, vansinnig migrationspolitik.

https://www.expressen.se/tv/nyheter/coronaviruset/utrikesfodda-loper-mycket-hogre-risk-att-do-med-covid-19/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar