lördag 22 maj 2021

Reformerad demokrati

Det är hög tid för en omfattade demokratisk reform i Sverige

Inte minst i ljuset av att allt mer makt centraliserats till ett demokratiskt haltande EU behöver Sverige demokratiskt reformeras. Det svenska folket behöver mer löpande inflytande och samtidigt kraftigare demokratisk nationell samling nationellt. Den kraftigare nationella samlingen skulle stärka Sveriges möjligheter att bättre föra svenskarnas talan inom EU. Oavsett vad vi som enskilda medborgare i Sverige tycker om det är faktum att allt mer EU lagstiftningar och direktiv direkt styr vad Sveriges riksdag måste förhålla sig till. Det innebär att anpassa svensk lagstiftning till EUs lagar och direktiv. 

Expressens ledare skriver klokt om att riksdagen blivit dysfunktionell. Så är det. Och det stämmer att bara en korkad kommun låter kortsiktiga statsbidrag försätta dem i långsiktigt ofinansierade åtgärder. Politiken idag drivs av många partier mycket ansvarslöst med enbart egennytta kopplat till försök att vinna röster i fokus! Var tog Churchills ”Jag kan bara erbjuda blod, slit, tårar och svett” vägen? Det Uppsala och Sverige behöver nu är ett slut på floskler och trams! Vi behöver ”bättre skolresultat, mycket lägre långtidsarbetslöshet, tillgång till prisvärd el, minskade utanförskapsproblem, ett kraftigt stärkt näringsliv och en tillgänglig sjukvård med kvalitet! Det kräver fokus, slit, lite tårar och svett. Men det leder oss mot en fantastisk framtid! Den fantastiska framtiden kan vi målmedvetet skapa tillsammans! 

”Minoritetsregeringar är en logisk följd av vårt valsystem och för att landet ska kunna styras måste regeringen ha möjlighet att föra en sammanhållen finanspolitik.”

Ett annat problem är att ändringsbudgetar ofta stjälper mer än de hjälper. Offentlig verksamhet behöver tid för att planera och ställa om. Att rekrytera nya socialsekreterare ute i kommunerna är en betydligt längre process än att vispa ihop en ändringsbudget på partikansliet. Om budgettillskottet är tillfälligt är risken dessutom stor att det inte blir några nya tjänster alls ändå. Vilken kommun vågar anställa i maj om pengarna kan ta slut i december?”

”Men om impulsbefriade politiker sätter det egna partiets opinionssiffror och kortsiktiga segrar framför Sveriges väl – och seriöst politiskt arbete – kommer de att hitta kryphål. En demokrati blir inte bättre än de folkvaldas demokratiska sinne.”

https://www.expressen.se/ledare/partierna-har-blivit-popcornmaskiner/

Dagens parlamentariska situation visar på ett behov av omfattande demokratiskt reformarbete för att vi invånare ska kunna hålla partierna mer ansvariga för sina handlingar. I dagens situation ges små partier odemokratiskt mycket inflytande kopplat till maktspelet för att försöka få ihop nya styrande grupperingar. Vissa tycker att det är uttryck för bra demokrati och skickligt förhandlande när småpartier får oproportionerligt inflytande över viktiga frågor. Det är en mycket odemokratisk inställning eftersom det stora flertalet invånare valt att rösta på andra partier som många gånger företräder en helt annan väg framåt men för makten väljer att köpa dessa partiers stöd. 

Som partiopinionen nationellt nu ser ut, och utifrån hur flera av partierna valt att positionera sig, kräver det ena "regeringsunderlaget" stöd av Vänsterpartiet och det andra "regeringsunderlaget" stöd av Sverigedemokraterna. Mycket talar för att det nu är dessa partier som kommer att vara så kallade "kungamakare". Det vill säga något av dessa partier kommer att avgöra vem som blir Sveriges nästa statsminister och som bildar landets nästa regering. Det är så det ser ut i den verkliga verkligheten. Annie Lööf får säga vad hon vill men det är ett faktum. Hon skulle äta upp sin sko hellre än att släppa fram Stefan Löfven som statsminister efter valet 2018. Vi vet hur det gick med det löftet. Vänsterpartiet kommer aldrig att stötta Lööf som statsministerkandidat. Vänsterpartiet kommer aldrig att stötta en Socialdemokratisk regering som driver delar av den politik Centerpartiet företräder. Lööf har målat in Centerpartiet i ett "intressant" politiskt hörn.... Bawar Ismail skriver intressant om detta i nedan GP artikel. Jag delar dock inte hans siande om att Centerpartiet skulle gå så långt att de skulle sätta sig i en regering tillsammans med Vänsterpartiet. Det kommer en tid då Lööfs tid som partiledare är slut.

"Det är en lärdom som de svenska Socialdemokraterna förmodligen inte har gått miste om, vilket bland annat kan utmärkas i regeringens ständiga dröjsmål med Centerpartiets krav på moderniserad arbetsrätt. Det var ett par skakiga år i dansk politik, men något som lika väl kan ske här i Sverige om en rödgrön regering bestående av S, MP, C och V kommer till makten. Och till skillnad från Danmark, där SF och S tvingades till hårda eftergifter, pekar allt på att det snarare blir Annie Lööf och Centerpartiet som kommer tvingas huka sig inför övriga samarbetspartier."

"Vinster i välfärden, reformerad hyresreglering och en uppluckrad arbetsrätt är bara tre områden där Centerpartiet innehar en radikalt annorlunda position än de rödgröna partierna. Förutsatt att V är kompromissvilliga har Nooshi Dadgostar därmed lättare att enas med S och MP om vägen framåt i en rödgrön regering."

"Och skulle C hota med regeringskris för att driva igenom sina ideologiska hjärtefrågor kan det leda till SD får det inflytande som Annie Lööf lovat att med all sin makt förhindra."

https://www.gp.se/ledare/%C3%A4r-annie-l%C3%B6%C3%B6f-redo-att-ing%C3%A5-i-ett-v%C3%A4nsterblock-1.47720691

Det är inte enbart i Sveriges riksdag som små partier får ett allt för stort politiskt genomslag som kraftigt påverkar alla berörda invånare. I Uppsala kommun driver Miljöpartiet på för att city ska bli bilfritt och både i kommunen och i regionen pressar de på för ett vansinnigt spårvägsprojekt som kommer att bli både extremt dyrt och en dålig kollektivtrafiklösning för Uppsalaborna. Det behövs en omfattande demokratisk reform i Sverige. Vissa tycker att spärrarna ska höjas kraftigt för att komma in i de demokratiska församlingarna, vissa tycker att större inslag av direktdemokrati ska bli verklighet och vissa tycker att möjligheterna att välja "borgmästare" och statsminister direkt från folket ska bli en ny svensk demokratisk verklighet över våra offentligt styrda verksamheter. Vad tycket du?

Politik har blivit för mycket spel för tidigare ungdomsförbundare istället för att lösa problem, stärka möjligheter och kompetent företräda sitt geografiska område. Att C beskriver de senaste valen på riksnivå som framgångsrika är propagandabeskrivningar. Med massor av pengar, ett havererat L och ett svagt MP hade framgångsrikt minst krävt 12 procent. Och i nedan läsvärda reflektion, om C, är det sjukt att de först nu kanske insett att det är sakdebatter och inte mobbing som ska vara den demokratiska metoden för att stöta och blöta åsikter. 

https://www.svd.se/lardomen-c-missar-nar-de-kopierar-lyckade-valrorelser?fbclid=IwAR2zE2TimDnURtzJsEmOWZ-BepdwB22ahXFSMomP8w2ctSIEdWWKS9xtBdA

Sverige och Uppsala kan utvecklas mycket bättre än nu. Generationer av svenskar har gjort mycket bra. Kommande generationer kommer också att göra stora positiva insatser. Det skadar inte med geografiska kampsånger för att bygga samhörighet. Vi har vår nationalsång, nu har vi även den nya härliga svenska EM-låten.

https://em-fotboll.se/lyssna-pa-sveriges-em-lat-flaggan-i-topp/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar