lördag 29 maj 2021

Ett urspårat alternativ

Liberalerna som försvann

Tänk att det helt plötsligt bara upphörde att finnas liberalt inriktade partier som genom sin politik och kloka erfarna företrädare fick ett stort folkligt stöd i val. I ljuset av att många svenskar är liberalt inriktade är L och C att betrakta som mycket misslyckade som rörelser. Jag ser fram emot när några statsvetare och historiker gör en bra analys av hur det kunde gå så. Att Centerpartiet som badar i ekonomiska resurser ständigt kan vara ute och marknadsföra sig visar att det har betydelse för att ändå hitta målgrupper som ger runt 10 procent av väljarstödet. Jag delar dock många statsvetares analys att de politiskt hamnat i ett mycket dåligt läge. Och för alla svenskar som gärna hade uppskattat ett starkt liberalt inflytande över svensk politik vittnar Ls och Cs väljarunderlag om att det inte är dessa partier som fixar det. Ann-Charlotte Marteus, Expressen, skriver mycket läsvärt om Lööf och Centerpartiet nedan.

"Annie vill alltså ge kraft. Åt dig och dig och dig – och lilla mig.  För en hoppfull väg framåt. Man får tacka! Vad är det för förbannat nonsens? Det låter som något ur bibeln. Inte Bibeln, utan en banal sektvariant, importerad från någon drive in-kyrka i Las Vegas. ”Och HERREN talade till Annie och sade: Ge kraft åt varje människa – för en hoppfull väg framåt.”

"Men nu är ju Sverige inte en gudsstat utan en demokrati där partierna ska locka röster med sitt budskap. ”Det här är vår ideologi, detta samhälle vill vi bygga och så här vill vi lösa samhällsproblemen A, B och C. Håller ni med, rösta på oss. Om vi misslyckas, rösta bort oss. Vi medborgare går inte och röstar för att vi tror att Annie Lööf och Jonny Cato – eller Sabuni, Magdalena, Morgan eller någon annan – är upphöjda, upplysta varelser som kan lyfta oss ur vår grå vardag och Ge Oss Kraft och Vägledning."


"Religioner går uppifrån och ner. Demokrati går nerifrån och upp. Det finns en ledtråd i grundlagen om kraftens riktning: All offentlig makt i Sverige utgår från folket. Varifrån har Centern ens fått idén till sitt motto? Annie Lööf har förvisso alltid haft något messianskt över sina gester och ler som en hel frikyrkokör i sina Youtube-filmer. Men hennes personliga stil kan ju inte förklara allt. Är det för att medelåldern i Centerns inre cirkel är tolv år, om man räknar bort Anders W Jonsson? Det är svårt att tänka sig Thorbjörn Fälldin lova kraft åt varje människa."

https://www.expressen.se/ledare/annie-loof-borde-starta-en-frikyrka/

Och Annie Lööf påstår att hennes C har högt i tak 🤣 Som jag skrev i min bok, En stund på jorden, som kom ut 2018 var det en sektliknande upplevelse att delta på nationella sammankomster. Staffan Danielsson och jag kan vittna om att "högt i tak" inte är en bra beskrivning av det interna debattklimatet. Jag tycker Fuad Youcefi fångar narcissisten Lööf och sekten C väl i bifogat SVT program. För den som är politiskt intresserad kan jag varmt rekommendera hans program Politikbyrån på SVT.

https://www.svtplay.se/video/31359666/politikbyran/politikbyran-annies-v-al





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar