Varför har vädret kraftigt varierat även utan dagens människoskapade utsläpp?
Det är minst sagt mycket intressant att ta del av kopplat till de naturliga enorma förändringar jorden genomgått till exempel de senaste dryga tre miljarder åren. Bara under de dryga tre miljoner år som urtidsmänniskan funnits har jordens natur och geografi skiftat mycket. Bara under de senaste 200.000 åren som den moderna människan funnits har stora klimatförändringar ägt rum. Genom jordens historia har kontinenter bildats, stora landmassor har klyvts och omformats. Varma tider har avlösts av kalla tider. Olika arter har kommit och försvunnit. Några arter har klarat förändringarna bättre än andra, till exempel krokodiler och hajar. Det råder dock ingen tvekan om att snart tio miljarder människor kraftigt tär på vår natur och olika naturbalanser. Det gäller dock att ha perspektiven klara för sig. Professor Hans Rosling var en mästare på att beskriva hur mycket som blivit mycket bättre för många människor bara under de senaste 100-tals åren. Fantastisk utveckling på många sätt. Han trodde dock att antalet människor skulle peaka runt 10 miljarder. Om ”bara” den första 200 åringen är född är jag skeptisk mot hans prognos.
https://m.youtube.com/watch?v=FACK2knC08E&t=103s
Gunnar Wetterberg skriver klokt om att vi kan göra mycket mer för att minska människans negativa påverkan på vår jord. Konststycket för att på allvar lyckas med det är att göra det till en "bra affär" och hög status för jordens människor att leva sparsammare. Särskilt hög status för rika som till exempel låter bli att skryta med båtbygge för fyra miljarder kronor. Det går! Och hemska tanke om den första 1000 åringen skulle vara född! Det skulle vara illa av många skäl. Vi kan inte påverka solens starka påverkan på hur livet på jorden påverkas men vi kan definitivt göra vad vi kan för att klokare använda jordens begränsade och ändliga resurser i en verklighet där vi snart är 10 miljarder människor. De ”gröna” omställningarna görs inom alla branscher. Det är därför jag tror att vi kommer att klara denna viktiga och positiva omställning mot en framtid där oljan enbart sparsamt används för viss plasttillverkning och någon generation till som flyg- och båtbränsle.
"Många drömmer om massiva gröna insatser för att hjälpa ett kvaddat näringsliv på fötter. Så har det ofta varit efter kriser och krig. Andra världskrigets förödelse banade vägen för en väldig teknisk modernisering av Europa. Återhämtningen efter nittiotalskrisen präglades av den stora IT-omställningen."
"Normalt sett är det lättare för yngre att komma tillbaka när arbetsmarknaden vänder. Nittiotalets kris ledde till millennieskiftets utanförskap, folk i femtioårsåldern halkade ut i långa sjukskrivningar och förtidspension. Det är illa i dag, inte minst för invandrarna, men förhoppningsvis kommer inte lika många att drabbas som då. Egentligen är detta en välsignelse – chansen att världens ekonomier snabbt kommer på fötter igen är ganska stor, antagligen bättre än efter finanskrisen 2008. Men för drömmarna om den gröna omstarten är de goda nyheterna smolk i bägaren. Det finns inte så mycket lediga resurser som snabbt kan tas i anspråk för stora gröna projekt."
"Miljarder människor har tvingats leva och arbeta på helt andra villkor än tidigare – och den omruskningen blir kanske coronans viktigaste bidrag till klimatarbetet."
”Det hänger på pedagogiken. Om världens opinionsbildare kan utnyttja rädslan för viruset till att tala om att klimatförändringarna kan bli något mycket värre – då skulle många fler inse att det krävs stora omställningar för att lindra hoten, men också att sådana uppoffringar faktiskt är möjliga. Då står hoppet inte till politiska prestigeprojekt, utan till att bygga vidare på de beteenden som redan börjat förändras under pandemin."
"Digitaliseringen har fått en väldig skjuts, som banar väg för färre möten, färre kontor, mindre pendling, färre flygresor och mera återbruk. Och det stannar inte där. En halv miljon britter slutade äta kött 2020, dubbelt så många som året före, rapporterar Katrine Marcal. Kanske signalerar detta en större beredskap för många fler omställningar, som tillsammans lindrar trycket på planeten. Globala utsläppsavgifter, gränsöverskridande flygskatt, ökat återbruk på snart sagt alla områden och förnybara alternativ till betong, stål och fossila bränslen – allt detta kommer att beröra var och en, men coronan borde göra det möjligt att förklara varför och till vilken nytta. Då vore mycket vunnet."
https://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/homo-sapiens
https://www.su.se/polopoly_fs/1.462451.1579177040!/menu/standard/file/gg1013_7_h19.pdf
Istider och torka har drabbat olika delar av jorden ett antal gånger genom miljarder år. Den senaste istiden upphörde för bara drygt tio tusen år sedan. Lyssna gärna på nedan vetenskapsprogram från SR P1.
”Hur kall var egentligen den senaste istiden? Det har forskare från University of Arizona nu tagit reda på. Den här perioden startade för ungefär 120 000 år sedan och tog slut för cirka 10 000 år sedan. Och den allra kallaste perioden beräknas ha varit mot slutet av istiden, mellan 23 000 och 19 000 år sedan.”
”Och den globala medeltemperaturen under den kallaste perioden av istiden beräknas ha varit strax under 8 plusgrader, alltså 6 grader lägre än den globala medeltemperaturen under 1900-talet som var 14 plusgrader. Samma forskargrupp planerar även att undersöka tidigare varma perioder i jordens historia för att bättre förstå vad framtida klimatförändringar kan innebära.”
https://sverigesradio.se/artikel/7541214
https://kunskapskanalen.se/program/50075/varldens-natur-en-perfekt-planet-sasong-1-avsnitt-1
Trots att klimatet och naturens utformningar ändrats kraftigt många gånger, genom miljarder år, ska vi ta människans miljöpåverkan på största allvar. Snart tio miljarder människor tär på begränsade och ändliga resurser. Resurser som människor alltid krigat om.
Till stor del hänger världens fantastiska utveckling de senaste 150 åren starkt samman med billig olja som energikälla. Oljan har varit industrialiseringens drivmedel. Dagens olja är fossilfri el som möjliggör det nya guldet som ”data mining” kombinerad med artificiell intelligens skapar. För mig handlar mitt miljöengagemang, och mitt intresse av att kraftigt minska fossiloberoende, om fred och tillväxtkraft. Kjell Aleklett, professor emeritus, har väl beskrivit att oljan peakat, bara av det skälet krävs nya billiga energikällor. Kunskapskanalens bifogade program beskriver också väl hur miljöförstörelse skapar allt fler konflikter mellan människor.
http://www.tillvaxtreflektera.se/2020/02/peak-oil-ar-en-realitet/
https://kunskapskanalen.se/program/48428/planet-under-press-klimatets-valdsamma-konsekvenser
Att jämföra Israel och Palestina konflikten med en istid är en dålig jämförelse om man bortser ifrån att det sedan länge känns som en hopplös konflikt. När Israel hade sin insiktsfulla ledare Rabin, som mördades av en judisk israel, var en riktig islossning påväg. Den gamle generalen hade insett att den enda kloka vägen mot fred och samlevnad, där en betydligt stabilare tillvaro erbjuds, är genom en tvåstatslösning. Efter mordet på honom har "istiden" fortsatt. Jag tycker att det är väldigt tråkigt för både palestinier och israeler i stort att inte en fredlig väg framåt kan göras verklig. Att denna konflikt inte enbart berör de människor som lever i den del av världen är uppenbart för de flesta.
De delar som kallas Palestina och Israel har stor betydelse för tre religioner. Kristendomen, judendomen och islam. Det är ett faktum som man behöver förhålla sig till. Särskilt Jerusalem borde återigen bli en neutral plats för att minska konfliktriskerna mellan dessa olika klaner som alla enligt Gamla testamentet och Koranen härstammar från samma släkt. Lite nytt kreativt kart tänkande borde kunna leda till en funktionell tvåstatslösning. För det stora flertalet palestinier och israeler skulle det leda till en hoppfull islossning. Historiskt har framförallt britterna varit ”duktiga” att härska över andra delar av världen genom att dela in områden på konfliktskapande sätt och därigenom kunnat regera genom att söndra. Och du vet väl att IS blev en konsekvens av USAs och Storbritanniens invasion av Irak? Bara fakta. ”Be careful what you wish for” är ett intressant uttryck. Nytänkande krävs för att få till islossning mellan klankonflikterna i Mellanöstern.
https://www.expressen.se/ledare/forsvara-er-garna-men-stoppa-bosattningarna/
https://kunskapskanalen.se/program/50948/varldens-heliga-platser-sasong-1-avsnitt-3
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar