torsdag 20 maj 2021

Stölder och bevismaterial

Hur svårt kan det vara?

Håll med om att det är provocerande att vissa politiker ibland kan driva igenom snabba lagändringar trots alla experters avrådan men inte driva igenom snabba lagändringar som de flesta experter förordar. Gymnasielagen var på många sätt ett mycket ansvarslöst och dyrt skämt som V, C, MP med stöd av drev igenom. Under många år har Polisen lyft önskemål efter önskemål om att få skärpa olika lagar och om att få använda de brottsbekämpningsverktyg som finns. Inte minst att digitalt övervaka och spana på grovt kriminella människor. Glöm inte att de allra flesta grovt kriminella döms om och om och om igen. Ett minsta livstidsstraff för grova återfallsförbrytare kan med fördel bli att Polisen alltid får övervaka dem även utan direkt och konkret brottsmisstanke. Den som vill slippa en sådan övervakning behöver bara låta bli att bli grov återfallsförbrytare. 

Att värdera och möta Polisens önskemål går oacceptabelt sakta. Inte minst möjligheterna att avlyssna grovt kriminella. Som tur är jobbar andra Europeiska polisverksamheter smartare. Snart kommer nya varianter av EncroChat och Sky avslöjas. Tänk att Sverige inom område efter område är så dåliga på att lösa problem. Det måste bero på att politiken broilifierats och myndighets Sverige blivit för stort och komplext. I kombination med det svaga tjänstemannaansvaret. Jag säger bara, Gör om! Gör rätt!

Expressens ledare skriver läsvärt om denna saktfärdighet. Eftersom landet har desperat behov av "enkla jobb" borde det vara möjligt att till exempel engagera många långtidsarbetslösa som kan hjälpa till att göra kontroller av utgående transporter. Eller till och med införa en tjänst som "tulltjänseman light" som ger en enklare anställning med möjlighet att utvecklas om man sköter sina uppdrag väl.

"Det är svårt att tänka sig ett mer uppenbart fall av statligt misslyckande än att tjänstemän i uniform står och vinkar förbi lastbilar som är fulla med stöldgods. Men så fungerar det i Sverige. Tulltjänstemän som upptäcker att stulna varor är på väg att föras ut ur landet har små möjligheter att ingripa på egen hand. Om polis inte finns på plats tvingas de i regel släppa i väg både varorna och den som transporterar dem. Det är knappast förvånande att yrkeskriminella har kommit att fatta tycke för Sverige. Här är ju dessutom upptäcktsrisken låg och straffen milda. I dag beräknas internationella ligor stå bakom 90 procent av alla stölder av jordbruksmaskiner, båtmotorer och bildelar, samt omkring hälften av alla bostadsinbrott. Stöldgods till ett värde av flera miljarder förs ut ur landet varje år. Rutten går främst via Litauen och Polen och vidare till köpare i hela det forna Sovjetunionen."


"Vad som får populistiska partier att växa är fortfarandet ett ämne för debatt. Men en uppenbar riskfaktor är när det offentliga misslyckas med att hantera verkliga samhällsproblem. Den rödgröna regeringen leker med elden när man fortsätter att behandla de utländska stöldligorna med silkesvantar."

https://www.expressen.se/ledare/sverige-lar-fortsatta-vara-stoldligornas-paradis/

Johan Forsell, M, har i en motion försökt putta regeringen framför sig i denna viktiga fråga. Det är obegripligt för mig att det ska vara så svårt för regeringen att fort förbättra motståndet mot alla dessa stöldligor som regelbundet besöker Sverige på kriminella affärsresor. En förstärkning av Tullens möjligheter och förmåga att bekämpa även utgående transporter av stöldgods är önskvärd.

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/stoldligor-och-annan-mangdbrottslighet_H8023305

Ett av skälen till varför Sverige behöver en ny regering för landet är att MP och V inte ska ha något inflytande över rättspolitiken. Det svenska rättssystemet måste stärkas i alla dess delar. Bra att inte Högsta domstolen lyfte frågan om det är ok att i svenska domstolar lyfta bevisning som bygger på information som andra länders rättssystem samlat in. Självklart är det ok och ska göras mycket mer. Glöm inte att det alltid krävs att åklagaren kan styrka vem som gjort vad utom rimligt tvivel för att människor ska dömas i våra domstolar. Även svensk polis ska ha dessa möjligheter med stöd av militära resurser som kan bidra i arbetet, som ur ett militärt perspektiv kan betraktas som övningar. Eftersom Högsta domstolen inte lyfter frågan tvingas nu de grovt kriminella tänka om. Hur ska de nu kommunicera? Det kommer alltid nya krypterade tjänster... Och trots en skakig marknad för cybervaluta, utan underbyggande värden, finns finansieringsmöjligheterna.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/hogsta-domstolen-provar-inte-encrobevisning

För invånarnas bästa behövs en ny lokal regering med ett lokalt invånarfokuserat parti. Nationellt behöver vi partier som kan enas om ett stärkt rättssystem, invandringspaus bortsett från kvotflyktingar och självförsörjande samt en mycket ambitiös integrationspolitik. En integrationspolitik som måste fokusera på skolan, arbetsmarknaden och att vi alla lyder under samma lagar, inga undantag. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar