tisdag 1 januari 2019

Affärsmodellen avgör

Flipp eller flopp
Den tekniska utvecklingen har under alla tider haft en avgörande betydelse för samhällsutvecklingen. Nu och framåt utgör inget undantag. Samtidigt som det är så är världen full av företagsamma människor och organisationer som också försöker utnyttja ny teknik för affärsmässiga framgångar. Några lyckas, många misslyckas. Avgörande för framgång är alltid vilken affärsmodell som skapats runt en bärkraftig idé.
"Yes, those companies had great technologies, platforms, and demographics, but the secret of their success turns out to be much more prosaic. Each was able to satisfy real customers who needed real jobs done — and by jobs, I mean a fundamental problem in a given situation that needed a solution. In other words, they had great business models."

"Successful business models have an exceptionally strong customer value proposition, and a stable, scalable system in which all the elements mesh together seamlessly while complementing each other. As simple as this framework may seem, its power lies in the complex interdependencies of its parts. Major changes to any one of these elements affect the others and the whole."
https://hbr.org/2018/12/digital-growth-depends-more-on-business-models-than-technology

Samhällsbyggen är komplexare men bygger på samma princip. En bra ”affärsmodell” leder mot ett konkurrenskraftigt och attraktivt samhälle för de flesta att leva i. En modell som klokt balanserar rättigheter med skyldigheter. En modell där invånarna upplever att rättvisa möjligheter erbjuds genom en generellt tillgänglig och konkurrenskraftig utbildning. En modell där de som gör sitt yttersta för att bidra inte hårt överbeskattas. Flera av riksdagens partier har mycket avvikande ”affärsmodellstänk” för Sverige. Det borde vara centralt för val av samarbetspartners.Det blåser kraftiga vindar i Halland idag. Robust infrastruktur klarar av det utan problem. En bra affärsmodell är som robust infrastruktur, den kan leverera enligt uppdragsbeskrivningen nästan oavsett väderförhållande.

Dagens besvikelser
Partier som inte självklart lever upp till sina viktigaste vallöften. Centerpartiet lyfte tydligt fram Kristersson som statsministerkandidat. En gång har C riks trots det aktivt röstat emot honom som statsminister. Tyvärr är risken stor att de gör det igen. Det är ett stort svek mot alla väljare som fokuserar på sakpolitik och reformbehov som leder mot framtida konkurrenskraft. MP och L i kombination med S erbjuder inte de förbättringar som skyndsamt behövs i Sverige.
https://www.expressen.se/nyheter/annie-loof-hyllas-av-inre-kretsen-trots-raset/

Krönikörer som siar om framtiden men som missar att beröra det allvarligaste, en allt svagare demokrati. Det måste ändras. Och att den svenska välfärdsmodellen bygger på att det stora flertalet svenskar mellan 23-68 är självförsörjande. Den svenska ”affärsmodellen” är annars inte hållbar.

Några särskilt bra reflektioner från siarna nedan. Många är de som tror på mer polarisering och allt otryggare tillvaro, oavsett regering. Och de allra flesta tycks eniga om att de traditionella partierna, och det politiska skrået i riksdagen, är i stor otakt med de människor de ska företräda.

”En klar majoritet av svenskarna är positiva till att döende människor själva får bestämma hur livet ska sluta. Hittills har dock politikerna inte lyssnat. Det är märkligt. Den som är för frihet livets alla andra dagar borde också vara för det den sista.”

”Trots höga skatter får inte medborgarna tillbaka det som de borde kunna förvänta sig från staten, vilket riskerar att leda till ett ökat politiskt missnöje. De stora protesterna mot Emmanuel Macron i Frankrike handlade till stor del om just detta. Även om vi i Sverige inte har samma protestkultur betyder det inte att ett utbrett missnöje inte är allvarligt även här.”

”För trettio år sedan fanns det 690 000 utrikes födda i Sverige. I dag är hela 1,9 miljoner i Sverige födda utomlands. Att det ger upphov till problem vet de flesta i dag. Det finns samtidigt lösningar.”
”Ett gemensamt och starkt skolsystem, som förmedlar samhällets ackumulerade kunskap och sociala normer, kan ge de utrikes födda det som behövs för att de ska kunna komma in och etablera sig i det svenska samhället. Det kräver dock att vi upprättar en kunskapsskola på riktigt – ett arbete som måste inledas senast 2019. Annars kommer vi förlora ytterligare en generation.”
”För ett par år sedan trodde de flesta av oss – jag inberäknat – att de som satt i toppen faktiskt hade någon koll, att det fanns en plan och en lösning på problemen i pipelinen. Nu börjar det dock bli tydligt att varken plan eller lösning är på väg. Resultatet är dessa enorma vågor av osäkerhet och politikerförakt vi ser idag bara kommer fortsätta växa under en överskådlig framtid. Det kommer helt enkelt att bli värre innan det blir bättre i Sverige.”
http://www.gp.se/ledare/2019-års-kolumnister-siar-om-framtiden-1.12030401

Dagens stjärna
Expressens ledarredaktion. De avslutar nedan artikel med ett viktigt budskap. Fyra till år med en rödgrönorienterad regering blir illa för Sveriges invånare. Ledarredaktionen fortsätter att uthålligt propagera för en stark regeringsbildning som bra skulle kunna ta ansvar för ett Sverige i lågkonjunktur. Och ett Sverige i behov av en mycket mer hållbar migrations- och integrationspolitik. Jag har sagt det förr, och säger det igen, det är inte partipolitiskt möjligt för Moderaterna och Socialdemokraterna att ta ett sådant ansvar. Det blir möjligt om nästa lågkonjunktur blir episkt plågsam. En under lång tid vårdslös penningpolitik, en misslyckad migrations- och integrationspolitik och allt fler invånare i behov av omsorg och vård skapar. Vilken ”affärsmodell” har dagens riksdagspartier? Är de hållbara för vår tid och för de närmaste trettio åren? Frågor du mig har de flesta av dem ett mycket dåligt ”customer value proposition”. Förvånande? Nej, de har blivit fulla av sig själva istället för att vara fulla med insikter om verkligheten och invånarnas behov och önskemål.

”Det mesta talar dock för att regeringsdramat får sin upplösning inom de närmaste veckorna. Alltför många partier har alltför mycket att förlora för att möta väljarna ännu en gång. Det gäller numera även Centerpartiet, som har sett förtroendesiffrorna rasa för sin partiledare.”


”Mycket pekar därför mot att det blir ännu en mandatperiod med S och MP i Rosenbad. Det är bara stödpartierna som byts ut; V ersätts av C och L. Det vore förstås ett betydande fall framåt, men samtidigt skulle det vara svårt för fyra så olika partier att enas kring en gemensam politik. Det enda kvartetten är överens om är att SD till varje pris ska isoleras. I övrigt ser önskelistorna väldigt olika ut. Ett sådant samarbete skulle riskera att bli dyrt för skattebetalarna, utan att regeringen lyckas ta itu med de akuta samhällsproblemen, såsom gängbrottsligheten.”

”Samtidigt har S och M blivit alltmer lika. De har under 2018 tävlat om att utlova mest ordning och reda, stramast migrationspolitik och tuffast kriminalpolitik. Ändå vågar inget av partierna tänka utanför boxen och öppna för en S+M-regering. Det är ett svaghetstecken. Men än finns det tid att bryta invanda tankemönster. Fyra år till med den rödgröna regeringen är inte vad Sverige behöver.”
https://www.expressen.se/ledare/ta-chansen-att-tanka-nytt-lofven-och-kristersson/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar