lördag 12 januari 2019

Skamligt svek

Varför?
Anni Lööf hade huvudrollen för Centerpartiet i valrörelsen 2018. Ett av huvudlöftena var att ”Sverige behöver ett nytt ledarskap”. Nu vill Lööf och company inte längre att ledarskapet över Sveriges regering ska ändras. Det är ett skamligt beteende. Det är med lättat hjärta jag konstaterar att jag inte längre är centerpartist. När inte relevanta invånares bästa, och att hålla vallöften, längre är det viktigaste är ett partis värde på väljarmarknaden nästintill obefintligt. Hur kunde ett folkrörelseparti gå så fel? Ja, om vi studerar till exempel Frankrike och Italien bevittnar vi nu en verklighet där invånarna kraftigt straffar de etablerade partierna för deras ”bubbelpolitik” i kombination med egocentrerade karriärsfokus. ”Marknadsekonomin” fungerar även inom politiken. Till sist tappas förtroendet för ett parti och väljarna söker sig till alternativ som känns bättre.

Centerpartiets uppgång i stöd bland befolkningen är nu brutet för lång tid framöver. Ett parti som man inte kan lita på kopplat till de största frågorna är inte värda mångas förtroende. Centerpartiets SD positioneringen ger SD på tok för stort inflytande. Ett parti som inte sätter landets invånares bästa i fokus är inte värda mångas förtroende. Ett parti som stöttar en socialt och ekonomiskt ohållbar politik är inte värda mångas förtroende. Ett parti som låtsas att en massa utredningar är lika med att deras politik ska bli verklighet är inte värda mångas förtroende. Ett parti som också lägger all kraft på att positionera sig mot beroende av ett ”extremparti” samtidigt som regeringslösningen är beroende av ett annat ”extremparti”, är inte värda mångas förtroende. Ett parti som gick i fällan som spräckte det samarbete som kan utgöra ett reellt regeringsalternativ är inte värda mångas förtroende.

Annie Lööf hade inte rätt på sin presskonferens igår. Både SD och V har möjligheter att då och då bli vågmästare när riksdagen ska fatta beslut. S, MP, C och L representerar under 50% av riksdagsrösterna, större än så är inte dessa fyra partier.
https://www.val.se/valresultat/riksdag-landsting-och-kommun/2018/valresultat.html

Peter Hjörne, GP, sammanfattar läget väl i nedan artikel.

”Annie Lööf har också brutit sitt löfte om att inte ge de båda ytterkantspartierna V och SD något inflytande. För att en S+MP regering med Stefan Löfven i spetsen skall bli verklighet krävs nämligen att Vänsterpartiet röstar ja eller lägger ner sina röster, även om Annie Lööf på sin centerförhärligande pressträff påstod motsatsen.”

”Många debattörer som förespråkat ett samarbete mellan L och C, S och MP har talat om ett samarbete i mitten, som rider spärr mot högerflanken. Det är en bild som också socialdemokratin omhuldat. Men bilden är inte sann. Det är ingen "lösning i mitten" utan en spretig konstellation med dramatiska skillnader i ideologi, vars förmåga att åstadkomma avgörande systemförändringar torde vara mycket små.”


”Och allvarligare än det: Det kommer att dröja mycket länge innan en borgerlig konstellation äger trovärdighet i en valrörelse. S har tagit ett nytt stadigt grepp om makten, trots ett historiskt dåligt valresultat. Sverigedemokraterna har stärkts och de liberala krafterna försvagats.”
”Och många, många liberala väljare känner att de utsatts för ett stort svek. Vi röstade på en alliansregering men får en politisk skvader som drar åt vänster.”
http://www.gp.se/ledare/hjörne-den-nya-regeringen-blir-en-politisk-skvader-1.12275910

Dagens besvikelse
Centerpartiets partiledning, partistyrelse och partiets förtroenderåd som sannolikt lydigt stöttar det stora väljarsveket. Den gröna fyrklövern är nu röd. Trist för dagens och kommande generationer svenskar. Inte konstigt att C havererar bland invånarna. Lööf ville ha ”nytt ledarskap”, nu ska de stötta en S och MP regering. Sjukt. Och Lööf har nu definitivt förbrukat sina ambitioner att bli historisk som Sveriges första kvinnliga statsminister. Nu blir det en sosse när Löfvén inom ett år eller två avgår. Sverige behöver mer livskompetenta politiker som verkar för invånarnas bästa. Usch vad illa hanterat av C och L.
https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/loofs-kalldusch-nar-busch-thor-rusar-forbi/?fbclid=IwAR15JKfjwdrgu07m0GlTr83fmaqERX6N8hqvmK54ey22VXW0ShFf_U0jhpo
https://www.expressen.se/nyheter/uppgifter-uppgorelse-klar/
https://www.expressen.se/nyheter/loof-och-kristerssons-brak-dodade-alliansen-pa-minuter/
Dagens stjärnor
Ulf Kristersson och Ebba Busch-Thor. De är tydliga med sin stora besvikelse över Centerpartiets agerande i regeringsfrågan. De har spräckt den icke socialistiska samarbetsformen. 

PM Nilsson på Dagens Industri som på ett lysande sätt sågar Centerpartiets stöd till Löfvén. 

”Men om man tittar närmare på vad C, L, S och MP har kommit överens om är det mesta till intet förpliktigande. Nästan alla förslag handlar om att tillsätta en utredning.”

”En integrationsutredning tillsätts för att reda ut "en svensk nystart".  En särskild utredning om att SFI-undervisningen ska knytas till bidrag tillsätts. En utredning om hur man ska minska hedersbrotten tillsätts 2019 eller 2020. ”

”Med tanke på hur Löfven-regeringen byggde hela den förra mandatperiodens maktfråga på en utredningsbluff, den om vinst i välfärden, är det lätt att se vilket formidabelt utrymme S och MP håller på att få. Vad ska C och L göra om utredningar försenas? Föreslår "fel" slutsats? Kräver ytterligare beredning? Ska de hota med regeringskris på grund av att hotade fjärilar får företräde framför skogsbönder?”
”Löfven kommer att sitta tryggt och genomföra det han har lust med och det som LO, som sitter i hans partistyrelse, kan acceptera. Och hela upplägget ska godkännas av V.”
Det är patetiskt att följa hur Centerpartister försöker sälja in att de inte gjort ytterligare ett stort demokratiskt klavertramp. Sektlogiken verkar för fullt. Usch!

2 kommentarer:

  1. Kristersson? Nej tack!!

    https://aip.nu/2017/09/17/kristerssons-olagliga-affarer/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är helt säker på att Kristersson mer kompetent, och mer legitimt, skulle företräda en majoritet av svenskarna. Politiken måste bli mer hållbar än nu.

      Radera